Αθλητισμός|05.07.2019 11:39

Πάολο Γκερέρο: Μια πρόποση με ένα φλιτζάνι γλυκού τσαγιού (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Τον Δεκέμβριο του 2016, στις κινηματογραφικές αίθουσες του Περού έκανε πρεμιέρα η ταινία «Guerrero». Μέσα σε μιάμιση ώρα, το φιλμ ξετυλίγει την σκληρή, γεμάτη δυσκολίες διαδρομή του Πάολο Γκερέρο από το μηδέν στην κορυφή.

Ενας δρόμος, όμως, που δεν είχε γνωρίσει ακόμα το μεγαλύτερό του εμπόδιο: Τον πολύμηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα για χρήση κοκαΐνης, ο οποίος απείλησε το όνειρο του χαρισματικού επιθετικού να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ίδιος, μέχρι και σήμερα, υποστηρίζει ότι δεν έκανε ποτέ χρήση κοκαΐνης και ότι το θετικό δείγμα οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο γλυκό τσάι που ήπιε, επειδή είχε γρίπη. Ολόκληρη η χώρα ενεργοποιήθηκε για να δικαιωθεί το είδωλό της και, μέσω δικαστηρίου, επετεύχθη η αναβολή της τιμωρίας, ώστε ο Γκερέρο να δώσει το παρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Εκεί όπου το Περού επέστρεφε στο διεθνές προσκήνιο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

Ο άλλοτε επιθετικός των Μπάγερν Μονάχου, Αμβούργου και Κορίνθιανς, μεταξύ άλλων, δεν γλίτωσε την τιμωρία. Την εξέτισε μετά το Μουντιάλ, αλλά πρόλαβε να βρει εκ νέου τον κατάλληλο αγωνιστικό ρυθμό, ώστε να είναι ο γνωστός Γκερέρο στο Copa America.

44 χρόνια μετά

Στην Βραζιλία, στην χώρα όπου βγάζει το ψωμί του εδώ και εφτά χρόνια, ο Πάολο ζει ξανά στιγμές μεγαλείου. Παρ’ ότι έκλεισε την πρώτη φάση με συντριβή από την Βραζιλία (5-0), το Περού ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, απέκλεισε κατά σειρά Ουρουγουάη (στα πέναλτι) και Χιλή (3-0) και προκρίθηκε στον τελικό, όπου την Κυριακή (7/7, 23:00) θα αντιμετωπίσει και πάλι την Βραζιλία, αυτή την φορά στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Είμαι περήφανος για τους συμπαίκτες μου. Σέβομαι την Βραζιλία, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν φαβορί» προειδοποίησε ο 35χρονος Γκερέρο, ο οποίος σφράγισε την ιστορική νίκη επί της Χιλής, ακολουθώντας το παράδειγμα των Εντισον Φλόρες και Γιοσιμάρ Γιοτούν.

Το Περού επιστρέφει σε τελικό Copa America για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια και φιλοδοξεί να κάνει ό, τι και στους δύο προηγούμενους τελικούς στους οποίους πήρε μέρος (1939 και 1975): Να νικήσει. Η ομάδα του (Αργεντινού) Ρικάρντο Γκαρέκα θα το επιχειρήσει με σφιχτή άμυνα, πειθαρχία και σημείο αναφοράς τον Γκερέρο, πρώτο εν ενεργεία σκόρερ της διοργάνωσης με 13 γκολ.

Εναν χαρισματικό γκολτζή που δεν πτοήθηκε ποτέ από τις αναποδιές, τίμησε τα ποδοσφαιρικά γονίδια που είχε από πατέρα και θείο και, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, επιβεβαιώνει ότι είναι γεννημένος μαχητής. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει το επίθετό του.

Ο χορός του αρχηγού

 

Εθνική ΒραζιλίαςΠάολο ΓκερέροποδόσφαιροΕθνική ΠερούCopa America