Αθλητισμός|05.07.2019 08:59

Κατάθεση–σοκ για τους Ολυμπιακούς του Ρίο: «Δωροδόκησα Μπούμπκα και Ποπόφ»

Newsroom

Ο Σεργκέι Μπούμπκα και ο Αλεξάντερ Ποπόφ είναι θρύλοι του αθλητισμού, όχι μόνο στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αντιστοίχως, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα, όμως, με τον κατάδικο πρώην κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο, Σέρζιο Καμπράλ, είναι και διεφθαρμένοι!

Ο Καμπράλ κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας, στο οποίο υποστήριξε ότι δωροδόκησε αρκετά μέλη της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), όταν πρόεδρος της ήταν ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. Στόχος του; Να εξαγοράσει ψήφους ενόψει της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, τους οποίους εντέλει ανέλαβε το Ρίο, με… χαώδη διαφορά σε σχέση με την έτερη φιναλίστ της ψηφοφορίας, Μαδρίτη (66-32).

Σύμφωνα με τον Καμπράλ, προμήθευσε με 1,5 εκατομμύριο δολάρια τον πρώην πρόεδρο της IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου), Λαμίν Ντίακ, «με αντάλλαγμα πέντε ή έξι ψήφους». Ο πρώην κυβερνήτης κατέθεσε ακόμα ότι ο Σενεγαλέζος παράγοντας του ζήτησε στη συνέχεια άλλο ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά εντέλει αποκόμισε άλλες 500 χιλιάδες για να κάνει τη… δουλειά. Ο Καμπράλ υποστήριξε ακόμα οτι, τόσο ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, όσο και ο πρόεδρος της χώρας, Λούλα ντα Σίλβα, γνώριζαν για την εξαγορά των ψήφων.

«Εγκέφαλος» ο Νουσμάν

Σύμφωνα με τον πρώην πολιτικό, ο οποίος καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλακή (!) για διαφθορά, η συνάντηση - συμφωνία με τον Ντιάκ οργανώθηκε από τον πρώην πρόεδρο της βραζιλιάνικης ολυμπιακής επιτροπής, Κάρλος Αρτούρ Νουσμάν, αλλά και από τον επικεφαλής της υποψηφιότητας του Ρίο, Λεονάρντο Γκρίνερ.

Η πληρωμή θα γίνονταν στον Πάπα Μασατά Ντιάκ, γιός του Λαμίν, μέσω του Αρτούρ Σοάρες, επιχειρηματία της εμπιστοσύνης του πρώην κυβερνήτη. «Είπε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα και στις εννέα ψήφους» ανέφερε στην κατάθεσή του ο Καμπράλ. Από τα ονόματα που δίνονται ως δωροδοκηθέντες, αναφέρονται ο Σεργκέι Μπούμπκα και ο Αλεξάντερ Ποπόφ, ως τα μέλη της ΔΟΕ που «πούλησαν» τις ψήφους τους.

Ο «Τσάρος των Αιθέρων» έσπασε 35 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, αναδείχθηκε μια φορά χρυσός ολυμπιονίκης και έξι παγκόσμιος πρωταθλητής, είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1999 και, μάλιστα, διεκδίκησε την προεδρία της το 2013, χάνοντας από τον Τόμας Μπαχ. Ο «Τσάρος της πισίνας», από την πλευρά του, θεωρείται ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών στο νερό, αναδείχθηκε επανειλημμένως χρυσός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ είναι μέλος της ΔΟΕ, επίσης από το 1999.


διαφθοράΑλεξάντερ ΠοπόφδωροδοκίαΣεργκέι ΜπούμπκαΡίο ντε ΤζανέιροΟλυμπιακοί Αγώνες