Αθλητισμός|07.07.2019 00:54

Ο κοινωνικός ρόλος της ΕΡΤ και ο εμπορικός πρωταθλητής ΠΑΟΚ

Γιάννης Σκόκας

Η συμφωνία της ΕΡΤ με τον ΠΑΟΚ για την τηλεοπτική κάλυψη των εντός έδρας αγώνων των νταμπλούχων στη Super League για την επόμενη τριετία, έχει προκαλέσει μια ενορχηστρωμένη αντίδραση που προέρχεται κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού. Κάτι τέτοιο πάντως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια οτιδήποτε κι αν έχει πετύχει ο «Δικέφαλος του Βορρά», αυτό αμφισβητείται -και σε μεγάλο βαθμό πολεμάται- από ένα ποδοσφαιρικό σύστημα που είχε μάθει να παίζει μόνο του και να κερδίζει τα πάντα δίχως αντίπαλο.

Τρανό παράδειγμα οι πρόσφατες καταγγελίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τον Αρειο Πάγο και το ΕΣΡ. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και την περυσινή συμφωνία της ΕΡΤ με επτά ομάδες της Super League, τότε που η δημόσια τηλεόραση, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Λίγκας, είχε σώσει το ελληνικό πρωτάθλημα από το ολικό μπλακ άουτ. Τότε βεβαίως, όταν η ΕΡΤ πρόσφερε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην υπό καθίζηση ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου, οι Πειραιώτες δεν είχαν επιδείξει την ίδια… ευαισθησία. Το αντίθετο μάλιστα.

Οταν όμως άρχισε να πλησιάζει ο ΠΑΟΚ προς την ΕΡΤ τότε άρχισαν οι καταγγελίες. Ενδεικτικό του ότι στην προκειμένη περίπτωση το… πρόβλημα δεν είναι η ΕΡΤ αλλά ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ, κόντρα στον οποίο (παρεμπιπτόντως) τους προηγούμενους μήνες στη Super League καταγράφηκε μια ιστορική συμμαχία-σύμπραξη των τριών μεγάλων της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ).

Ο αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος Δικέφαλος είναι προφανές ότι προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στους αντιπάλους του. Ο τρόπος με τον οποίο πολεμούν ο Ολυμπιακός και τα φίλια ΜΜΕ, τη συμφωνία της ομάδας της Θεσσαλονίκης με την ΕΡΤ φανερώνει του λόγου το αληθές. Εκείνο όμως το οποίο στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι ακολουθούνται οι κανόνες της αγοράς.

Βγήκε στην αγορά ως πρωταθλητής

Το συμβόλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τη Nova ολοκληρώθηκε και εύλογα ο Δικέφαλος βγήκε στην ελεύθερη αγορά για να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κι ως πρωταθλητής δικαιούται, βάσει όσων ισχύουν σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, να λάβει τα περισσότερα χρήματα απ’ οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Είναι ο τροπαιούχος, διαθέτει την καλύτερη ομάδα, είναι ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη δυναμική εντός των συνόρων τούτη την περίοδο, είναι δημοφιλής και λαοφιλής με δυναμικό πλήθος υποστηρικτών, είναι το πιο ισχυρό brand στη Super League την τελευταία διετία.

Γιατί λοιπόν να μην έχει ο ΠΑΟΚ το υψηλότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες όταν το ίδιο συμβαίνει στα εφτά πιο προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Η απάντηση είναι απλή και δεν εμπεριέχει ούτε διαπλοκές, ούτε σκάνδαλα: διότι ο πρωταθλητής παντού αμείβεται καλύτερα. Συμβαίνει στην αγγλική Premier League με την Μάντσεστερ Σίτι, στην ισπανική La Liga με την Μπαρτσελόνα, στη γερμανική Bundesliga με την Μπάγερν Μονάχου, στην ιταλική Serie A με τη Γιουβέντους, ακόμη και στην Πορτογαλία και την Ολλανδία με την Μπενφίκα και τον Αγιαξ, αντιστοίχως. Και συμβαίνει γιατί το επιβάλλουν οι νόμοι της τηλεοπτικής αγοράς.

Ηγεμονικά συμβόλαια και ευνοϊκές συμφωνίες

Οπως είχε συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν με τους «ερυθρόλευκους» που σήμερα φωνάζουν, αλλά επί μια πενταετία (2006-2011) απολάμβαναν από την ΕΡΤ «ηγεμονικά» συμβόλαια και ευνοϊκές συμφωνίες συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, που τότε μάλιστα παιζόταν στο όριο του αθέμιτου ανταγωνισμού...

Η ΕΡΤ λοιπόν, που από την περασμένη σεζόν μπήκε δυναμικά στα αθλητικά δρώμενα προσφέροντας πλέον στον Ελληνα πολίτη το ΕΡΤ Sports -μια αμιγώς αθλητική συχνότητα- έχει αποφασίσει να εντάξει στο πρόγραμμά της τον πρωταθλητή προκειμένου να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό. Εκεί όπου πλέον έχοντας στην κατοχή της ήδη και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού, του Αρη κι άλλων σημαντικών συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας, γίνεται ο πιο δυνατός παίκτης στο εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν καθώς παράλληλα έχει συμφωνήσει να εντάξει στο πρόγραμμά της τόσο τη νεοσύστατη Super League 2 όσο και τη Football League.

Η ΕΡΤ εκπληρώνει τον κοινωνικό ρόλο της

Επί της ουσίας, η ΕΡΤ, στην οποία πολλές φορές ασκείται έντονη κριτική για το μη ανταγωνιστικό πρόγραμμά της, γίνεται πλέον ανταγωνιστική εκπληρώνοντας παράλληλα και την κοινωνική αποστολή της φέρνοντας εντελώς δωρεάν και δίχως περιορισμούς στην οθόνη του Ελληνα τηλεθεατή το δημοφιλέστερο και λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα, μεταδίδοντας μεταξύ άλλων τα μεγαλύτερα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος μεταξύ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, Αρη, Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια win win συμφωνία, τριπλού κέρδους, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους τηλεθεατές που δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, για τον ΠΑΟΚ, που εκτός του οικονομικού κέρδους, η εικόνα του θα μπαίνει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και για τη δημόσια τηλεόραση που έχοντας πια στην κατοχή της ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν, στοχεύει σε υψηλότερες τηλεθεάσεις, σε μεγαλύτερη διαφημιστική πίτα και σε αυξημένα έσοδα, πέραν του δεδομένου κύρους που αποκτά.


ποδόσφαιροSuperLeagueΕΡΤΟλυμπιακόςτηλεοπτικά δικαιώματαΠΑΟΚ