Αθλητισμός|07.07.2019 01:22

Μάλι: Ο απίστευτος θρίαμβος των παιδιών του πολέμου και της φτώχειας (vid)

Θοδωρής Φελάνης

Η 6η Ιουλίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το Μάλι. Ήταν από τις σπάνιες φορές που αυτή η αφρικανική χώρα, μια από τις θερμότερες του κόσμου, μεγάλο μέρος της οποίας (το 65% για την ακρίβεια) καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα, θα γινόταν θέμα στα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα όχι για κάποια βομβιστική ενέργεια ή επίθεση ενόπλων σε πολίτες της χώρας, αλλά για μια μεγάλη αθλητική επιτυχία: την πρόκριση της Εθνικής ομάδας U19 στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ που διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του σημερινού τελικού (20.30 μ.μ., ERT Sports) με τις ΗΠΑ, η Κρήτη θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές των παιδιών από το Μάλι, θα συνοδεύει όνειρα και υπέροχες αναμνήσεις σχετικά με το κυνήγι του... ανέφικτου, τις προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Το διαρκές αιματοκύλισμα των φυλών

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου το Μάλι βρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή το αιματοκύλισμα  δυο φυλών, των Ντογκόν με τους Φουλάνι που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους για εδάφη και νερό. Περίπου 150 μέλη της εθνοτικής ομάδας Ντογκόν εκτελέστηκαν σε χωριό ως αντίποινα όπως αναφέρθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο δήμαρχος της περιοχής δήλωσε πως οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο χωριό και στη συνέχεια πυροβολούσαν τους κατοίκους που έτρεχαν να ξεφύγουν.

Οι Ντόγκον κατηγορούν τους Φουλάνι πως έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές που δρουν στο Μάλι  γεγονός που εξηγεί και τις δεκάδες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 ως σήμερα πάνω από 150.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το Μάλι και να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες. Περίπου 55.000 πρόσφυγες από την χώρα βρίσκονται στη Μαυριτανία, εκ των οποίων το 58% είναι παιδιά!

Φτώχεια κι αθλητισμός

Σε αυτό το περιβάλλον, μια χώρα που ειδικά την τελευταία 15ετία ταλαιπωρείται διαρκώς από εχθροπραξίες και εσωτερικές διενέξεις, υπάρχει  νεολαία που προσπαθεί να βρει διέξοδο στον αθλητισμό. Να σημειωθεί πως το Μάλι είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο με το 80% του εργατικού δυναμικού να απασχολείται σε αγροτικές (καλλιέργεια βαμβακιού) και αλιευτικές εργασίες.

Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες στο μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας την πρωτεύουσα Μπαμάκο. Τελευταία, η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πρωτοβουλίες να ενθαρρύνει αθλητικά project.

Αρχιτέκτονας της μπασκετικής ομάδας είναι ο Αλχάτζι Ντίκο, ο οποίος φέρει την ιδιότητα του προπονητή, όμως βιοπορίζεται στο Μάλι ως στρατιωτικός! Με τον ίδιο στο τιμόνι, πέρυσι η ίδια ομάδα κατέκτησε το Παναφρικανικό πρωτάθλημα U18   κερδίζοντας στον τελικό τη Σενεγάλη. Αρκετά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην επιτυχία της πρόκρισης στον τελικό έχουν ανοίξει ήδη τα φτερά τους ευρισκόμενοι σε προγράμματα προηγμένων μπασκετικά χωρών (όπως ο Κανουτέ, ο Ντιακιτέ, ο Κουλιμπαλί, ο Σιτιμπέ, ο Σανογκό). Οι υπόλοιποι (Φοφανά, Κειτά, Τζιρέ κ.α.) θα περιμένουν την ευκαιρία τους και θα συνεχίσουν να κυνηγούν το όνειρο της καριέρας.

Στην Κρήτη αυτό που διαρκώς επαναλάμβαναν οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας είναι πως  η ίδρυση της παναφρικανικής λίγκας θα δώσει ευκαιρίες σε πολλά παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους. Η νίκη επί της Γαλλίας στον ημιτελικό είχε για το Μάλι ξεχωριστή σημασία γιατί ήταν επιτυχία επί των …κατακτητών τους καθώς η χώρα (που παλιά ονομάζονταν γαλλικό Σουδάν) ήταν αποικία τους ως το 1960 κι αυτός είναι ο λόγος που επίσημη γλώσσα του Μάλι είναι τα γαλλικά. Οι Αφρικανοί πάντως θα έχουν δύσκολο έργο απέναντι στις ΗΠΑ που επικράτησαν εύκολα της Λιθουανίας στον άλλο ημιτελικό με 102-67.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα κέρδισε την Αργεντινή με 72-66 και θα διεκδικήσει σήμερα την 9η θέση της διοργάνωσης στο παιχνίδι με την Αυστραλία.

Δείτε τον ημιτελικό Μάλι-Γαλλία:

Το πρόγραμμα της ημέρας:

Κυριακή 7/7

Αγώνες Κατάταξης

Θέσεις: 15-16 (Πανεπιστήμιο)

11.00 Κίνα-Σενεγάλη

Θ.13-14 (Πανεπιστήμιο)

13.15 Φιλιππίνες-Νέα Ζηλανδία

Θ.11-12  (Πανεπιστήμιο)

15.30 Λετονία-Αργεντινή

Θ.9-10 (Δύο Αοράκια)

15.30 Αυστραλία-Ελλάδα

Θ.7-8 (Πανεπιστήμιο)

17.45 Σερβία-Καναδάς

Θ.5-6 (Δύο Αοράκια)

13.00 Ρωσία-Πουέρτο Ρίκο

Θ.3-4 (Δύο Αοράκια)

18.00 Γαλλία-Λιθουανία

Θ.1-2 (Δύο Αοράκια)

20.30 Μάλι-ΗΠΑ

μπάσκετΕθνική ΜάλιΠαγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων FIBA U19