Αθλητισμός|15.11.2018 23:56

Εθνική ομάδα: Με το δεξί ο Άγγελος, αποκλεισμός από το Nations League

Γιάννης Σκόκας

Με δύο νέα πρόσωπα παρέταξε την Εθνική Ομάδα ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο λόγος για τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Λεονάρντο Κούτρη οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο με το εθνόσημο. Ο Άγγελος Αναστασιάδης διατήρησε το 4-2-3-1 του Μίχαελ Σκίμπε. Παρά το γεγονός ότι στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν μόλις 2.000 φίλαθλοι οι διεθνείς προσπάθησαν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. 

Η μεταμόρφωση της Εθνικής υπήρξε εντυπωσιακή: στην ποιότητα ποδοσφαίρου, στο ορθολογικό παιχνίδι, στη συνοχή και στην ομαδικότητα, αλλά κυρίως στη διάθεση των διεθνών ποδοσφαιριστών. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Τοροσίδης την παραμονή του αγώνα πως στα τελευταία ματς υπήρξε έλλειμμα διάθεσης…

Κι όμως χθες το βράδυ, η… σχεδόν ίδια Εθνική ήταν τόσο διαφορετική. Και τούτο αναμφίβολα υπήρξε έργο Αναστασιάδη. Μπορεί το δείγμα να μην είναι ακόμη επαρκές, αλλά στο ντεμπούτο τού 65χρονου κόουτς στον πάγκο της «γαλανόλευκης», η Ελλάδα ικανοποίησε. Η νίκη (1-0) επί της Φινλανδίας ήταν μια καλή αρχή. Ακρως ελπιδοφόρα, έστω κι αν δεν επετεύχθη ο στόχος της κάλυψης του 2-0 των Φινλανδών (δεν είχαν χάσει βαθμό, δεν είχαν δεχθεί γκολ μέχρι χθες) από το πρώτο παιχνίδι. Η «γαλανόλευκη» έχασε τον προβιβασμό στη Β’ κατηγορία του Nations League, αλλά κέρδισε χρόνο…

Η Εθνική μπήκε από την αρχή δυνατά στο παιχνίδι ,δείχνοντας αποφασισμένη να αφήσει πίσω τις παλιές κακές ημέρες. Και έπειτα από ένα καλό διάστημα προηγήθηκε στο σκορ έστω και με αρκετή δόση τύχης, όταν στο 25’, ύστερα από σέντρα του Τοροσίδη και κεφαλιά του Πέλκα, ο γκολκίπερ Χραντέτσκι απέκρουσε, αλλά ο Γκράνλουντ αντί να απομακρύνει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Ο Αναστασιάδης -έγινε ο πρώτος (μη υπηρεσιακός) Ελληνας ομοσπονδιακός προπονητής έπειτα από 17,5 χρόνια και τον θρυλικό Βασίλη Δανιήλ- δεν λάθεψε στην αρχική του εκτίμηση πως τα παιδιά θα τον δικαιώσουν. Ο δρόμος πάντως μέχρι τον μεγάλο στόχο των προκριματικών του Euro 2020 παραμένει δύσβατος και ανηφορικός…

Στο μεταξύ, το άλλο παιχνίδι του ομίλου μεταξύ Ουγγαρίας και Εσθονίας που έληξε 2-0 υπέρ των Μαγυάρων κρατάει σε εγρήγορση την Εθνική ενόψει και του τελευταίου μεθαυριανού αγώνα με την Εσθονία στο ΟΑΚΑ, καθώς η Ελλάδα κυνηγά την καλύτερη δυνατή βαθμολογική συγκομιδή, προκειμένου να έχει πιο ευνοϊκή κλήρωση.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Τοροσίδης, Κούτρης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (28’ Σιόβας), Κουρμπέλης, Ζέκα, Μάνταλος, Πέλκας (84’ Μπακασέτας), Φορτούνης, Μήτρογλου (68’ Κουλούρης).

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Χραντέτσκι, Γκράνλουντ, Ούρονεν, Τόιβιο, Αραγιουρι, Καμαρά, Κάουκο, Λουντ, Σοΐρι (73’ Γένσεν), Τουόμινεν (83’ Πίρινεν), Πούκι (93΄Λαμ).

ΦινλανδίαΕλλάδα