Αθλητισμός|08.07.2019 08:44

Τα «βαριά» συμβόλαια της Euroleague και οι μεταγραφές των NBAers

Θοδωρής Φελάνης

Είναι με διαφορά η πιο ηχηρή μεταγραφή της Euroleague αλλά ταυτόχρονα και η πιο δαπανηρή για ένα σωματείο στην ιστορία της διοργάνωσης. Η επιστροφή του Νίκολα Μίροτιτς στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα ενδεχομένως να αλλάξει για τα καλά τους συσχετισμούς στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η συγκεκριμένη ομάδα θα πλαισιωθεί από παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Κόρεϊ Χίγκινς που αποκτήθηκε από την ΤΣΣΚΑ, τον Μπράντον Ντέιβις προερχόμενο από την Ζαλγκίρις, ενώ τελευταία πληροφορίες θέλουν τους «μπλαουγκράνα» να έχουν στα ραντάρ τους και τον Άλεξ Αμπρίνες.

Κανείς από αυτούς βέβαια δεν μπορεί να αγγίξει το συμβόλαιο του Μίροτιτς που σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισπανικού τύπου θα αγγίζει τα 9 εκατ. δολάρια ετησίως μικτά (χωρίς να υπολογίζεται η επιβάρυνση που θα έχει από την εφορία). Ουδέποτε στο παρελθόν έχει δοθεί ένα τέτοιο ποσό στη Euroleague. Πέρσι με τους Μπακς ο Μαυροβούνιος φόργουορντ εισέπραττε 12,5 εκατ. δολάρια.

Από τον Ντομινίκ στον Τζίλντρες

Στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός είχε δαπανήσει 7 εκατ. ευρώ για διετές συμβόλαιο στον Γιασικεβίτσιους. Μυθικό ήταν το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων (για τριετή συνεργασία) των Αγγελόπουλων στον Τζος Τσίλντρες που του απέφερε κάτι λιγότερο από 7 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο. Ο Τζίλντρες εξάντλησε τα δυο χρόνια συνεργασίας.  Περίπου 7 εκατ. δολάρια (για δυο χρόνια) ήταν η πρόταση του Παναθηναϊκού στον Ντομινίκ Γουίλκινς το 1995.

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ που αγωνίσθηκαν στην Ευρώπη (όχι στην Ευρωλίγκα) ήταν αυτό του Άλαν Άιβερσον. Ο «the answer» είχε συμφωνήσει για 2 χρόνια αντί 4 εκατ. δολαρίων με την Μπεσίκτας όμως τελικά έπαιξε για μόλις 10 ματς. Η Μπεσίκτας είχε δώσει 5 εκατ. δολάρια και στον  Ντέρον Ουίλιαμς που παρέμεινε στην ομάδα μέχρι την ολοκλήρωση του lockout στο ΝΒΑ. Μόλις 15 ματς έπαιξε με την Μπασκόνια κι ο Μπαρνιάνι στην επιστροφή του μετά από μια 10αετία στο ΝΒΑ.

Σπουδαία ήταν και η επιστροφή του Ντανίλο Γκαλινάρι στην Ευρώπη για την Αρμάνι έναντι 4 εκατ. δολαρίων την διετία 2006-08. Αξέχαστη ήταν και η μεταγραφή του Ρον Αρτέστ στην Καντού το 2015 αντί 3 εκατ. δολαρίων. Κοντά στα 5 εκατ. δολάρια στοίχισε στην ΤΣΣΚΑ και η επιστροφή Κιριλένκο.

Τα μεγάλα συμβόλαια της περσινής σεζόν

Πολύ μεγάλο συμβόλαιο είχε πέρσι ο Αλεξέι Σβεντ στην Χίμκι καθώς οι ετήσιες απολαβές του ανέρχονταν σε 4 εκατ. δολάρια. Ο Νάντο Ντε Κολό που τελικά αποφάσισε να μετακομίσει στην Φενέρ πέρσι έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ για 2,8 εκατ. δολάρια. Περίπου 2,4 εκατ. ευρώ ήταν οι ετήσιες αποδοχές του Καλάθη. Πάνω από 2 εκ. δολάρια είναι φυσικά και οι αποδοχές του Βέσελι στην Φενέρ, όπως και του Σέρχι Ροντρίγκεζ. Κοντά στα 2 εκατ. ευρώ είναι πλέον ετησίως και οι αποδοχές του Σλούκα.

Η Αρμάνι έκανε πέρσι δικό της τον Μάικ Τζέιμς με 3ετές συμβόλαιο αντί 5,9 εκατ. δολαρίων. Πέρσι η Μπαρτσελόνα έδωσε 1,9 εκατ. δολάρια ετήσιο συμβόλαιο στον Κρις Σίνγκλετον. Η Εφές έφερε τον Λάρκιν με 1,7 εκατ. δολάρια (τα οποία απέδειξε πως άξιζε και με το παραπάνω). Ο Σέρχιο Γιουλ παίζει στην Ρεάλ για 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.  Μικρότερο ήταν το συμβόλαιο του Σεγκέλια με την Μπασκόνια, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Πέρσι, σύμφωνα με έρευνα γαλλικού σάιτ η πιο ακριβή ομάδα της Euroleague ήταν η Ρεάλ με 31 εκατ. ευρώ , ακολουθούσε η Μπαρτσελόνα με 27 εκατ. η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ με 18 εκατ. και το Μιλάνο με 12 εκατ. Φέτος αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα κινήσεις της Μπάρτσα  το καμάρι της …Βαρκελώνης δύσκολα θα χάσει τον τίτλο της πιο ακριβής ομάδας στην διοργάνωση.


ΜπαρτσελόναΝΒΑEuroleagueΝίκολα Μίροτιτς