Αθλητισμός|10.07.2019 01:13

Αποκάλυψη: Τα δύο πλάνα για την πρεμιέρα του VAR στη Superleague!

Κώστας Γουλής

Οταν στις 9 Μαΐου υπεγράφη η 5ετής σύμβαση (κόστους 13.454.000€) για το VAR ανάμεσα στην Πολιτεία και το ανάδοχο σχήμα (κοινοπραξία «Medialuso»/«InDigital»), οι εμπλεκόμενες πλευρές έβγαλαν προς τα έξω σιγουριά πως όλο το πακέτο του «ψηφιακού διαιτητή», θα ήταν έτοιμο έως τις 24 Αυγούστου και τη… σέντρα της νέας Superleague 1.

Δύο μήνες μετά, με το χρονοδιάγραμμα να παραμένει τρομερά πιεστικό, η πρεμιέρα του «Video Assistant Referee» στην ελληνική Λίγκα είναι στον… αέρα και «πατάει» πάνω σε δύο διαφορετικά -χρονικά- πλάνα, όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr και το «ΕΘΝΟΣ» της Τετάρτης (10/7). Ο βασικός λόγος της καθυστέρησης, είχε να κάνει με τη σύμβαση με την «Cosmote» για τις οπτικές ίνες (ετήσιο κόστος περίπου 500.000€), η οποία άργησε πολύ και υπεγράφη μόλις την περασμένη Παρασκευή (5/7), δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές! Ολο αυτό «φρέναρε» την όλη διαδικασία και πλέον γίνεται αγώνας… δρόμου απ’ την εταιρία και τους τεχνικούς, για να προετοιμαστούν και εγκατασταθούν εγκαίρως τα δίκτυα οπτικών ινών σε όλα τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Περίπου τα μισά γήπεδα της Superleague 1 έχουν υποδομές για να «τρέξουν» γρήγορα τα δίκτυα, ωστόσο αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο (ΟΑΚΑ, «Γ. Καραϊσκάκης», Τούμπα) χρειάζονται εργασίες σε κυκλώματα, απολήξεις κλπ. Περισσότερη δουλειά δε, θα χρειαστεί στο Δημοτικό Περιστερίου, στο γήπεδο της Ξάνθης στα Πηγάδια, στο «Θ. Βαρδινογιάννης» στο Ηράκλειο και στο Πανθεσσαλικό, με τα συνεργεία να εργάζονται νυχθημερόν για να προλάβουν.

Προχωράει το κέντρο στο Μαρούσι

Από εκεί και πέρα, είναι σε τελικό στάδιο οι εργασίες για τη δημιουργία του «κέντρου επιχειρήσεων VAR» στο Μαρούσι (σε κτίριο που έχει νοικιάσει η ΕΠΟ) και θα περιλαμβάνει: δωμάτιο εξοπλισμού, δωμάτιο παρακολούθησης ροών και 8 αίθουσες επιχειρήσεων, που θα συνδέονται online με τα γήπεδα. Αντίστοιχα προχωρημένη είναι και η προετοιμασία των εταιριών «Medialuso» και «InDigital» στο τεχνικό κομμάτι και πλέον όλα εξαρτώνται απ’ τις οπτικές ίνες, με το τελικό χρονοδιάγραμμα να ξεκαθαρίζει στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οπως τόνιζαν δε, στελέχη της ΕΠΟ, η όλη διαδικασία θυμίζει κάτι από… Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, όπου έγινε αντίστοιχος αγώνας δρόμου και ήταν όλα έτοιμα στο παρά… ένα.

Για να υπάρξει ωστόσο, VAR στη σέντρα του νέου πρωταθλήματος, θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα και παραδομένα έως τις 5-6 Αυγούστου. Κι αυτό διότι πρέπει να ακολουθήσει ένα διάστημα δύο εβδομάδων, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία με δοκιμές και test events (δοκιμαστικοί αγώνες Νέων ή φιλικά) σε κάθε γήπεδο ξεχωριστά. Παρουσία επιτελείων της FIFA, που θα τσεκάρουν τα γήπεδα, τη διαδικασία, τις εφαρμογές, το τεχνικό σκέλος και την εκπαίδευση των διαιτητών, για να δώσουν «πιστοποίηση» και να ανάψουν το «πράσινο φως» της χρησιμοποίησης του VAR στο πρωτάθλημα.

Το «επιτρέπει» το νέο πρωτόκολλο

Το «plan B» των ανθρώπων της ΕΠΟ, εφόσον υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις στη διαδικασία και δεν προλάβουν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, είναι να ξεκινήσει το VAR την 3η αγωνιστική. Ητοι στις 14-15 Σεπτεμβρίου, μετά τη διακοπή της Λίγκας για τις εθνικές ομάδες. Γεγονός που «διευκολύνει» και το πρόγραμμα, καθώς τις πρώτες δύο αγωνιστικές δεν υπάρχουν ντέρμπι, ενώ με βάση το νέο πρωτόκολλο της FIFA, η χρήση VAR στα πρωταθλήματα (εφόσον υπάρξει πιστοποίηση) δύναται να ξεκινήσει και απ’ τη 2η ή 3η αγωνιστική.

VARπρεμιέραSuperLeague