Αθλητισμός|12.07.2019 10:45

Τζίμερ Φριντέτ: Οι μεγάλες στιγμές της καριέρας του(vid)

Θοδωρής Φελάνης

Έναν αποτελεσματικό σκόρερ, έναν παίκτη με καταπληκτικά ποσοστά ευστοχίας σε τρίποντα και δίποντα που έκανε θραύση στα κολεγιακά του χρόνια με το Brigham Young University (BYU), έναν σεσημασμένο «εκτελεστή» που όμοιο του δεν συναντάς εύκολα στα γήπεδα της Euroleague, φιλοδοξεί να βάλει στη «μηχανή» του ο Παναθηναϊκός. Η απόκτηση του Νεοϋορκέζου (γεννημένου στο Γκλενς Φολς στις 25 Φεβρουαρίου 1989 με ύψος 1,88 μ.) Τζίμερ Φριντέτ, στον οποίο οι «πράσινοι» πρόσφεραν διετές συμβόλαιο αντί 3,5 εκ. δολαρίων, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον Μέσων Ενημέρωσης των ΗΠΑ. Ο Φριντέτ άλλωστε θεωρείται σταρ στην χώρα του κι ας μην έκανε ποτέ σπουδαία κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Οι Aμερικανοί φίλοι του μπάσκετ δυσκολεύονται να ξεχάσουν τις απίθανες  παραστάσεις του Τζίμερ, του παίκτη που μπορούσε να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, ειδικά το 2011 με το BYU , εμφανίσεις  που προκάλεσαν… Jimmermania, μετατρέποντας τον σε αστέρι πρώτου μεγέθους.

Το «Εθνοσπόρ» παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ανδραγαθήματα του:

*Στις 27 Ιανουαρίου 2011 ο Φριντέτ …ξεσάλωσε στο ματς του κολεγιακού πρωταθλήματος με την φανέλα του BYU κόντρα στο Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Πέτυχε 43 πόντους με 9/16 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 10/11 ελεύθερες βολές. Ο Κέβιν Ντουράντ λίγες ώρες μετά έγραψε στο twitter του: «Ο Τζίμερ Φριντέτ είναι ο καλύτερος σκόρερ στον πλανήτη».

*H τελευταία του χρονιά με τους Cougars ήταν καταπληκτική. Εκείνη τη σεζόν (2010-11) τελείωσε με 28,9 πόντους και 45,2% από το τρίποντο και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του NCAA όπως και MVP του πρωταθλήματος. Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «κορυφαίο σκόρερ στην χώρα».

*Το 2011 επιλέχθηκε στο Νο 10 του draft από τους Μπακς, οι οποίοι τον έστειλαν στο Σακραμέντο μαζί με τον Τζον Σάλμονς. 

* Την καλύτερη του εμφάνιση στο ΝΒΑ πραγματοποίησε στις 13 Φεβρουαρίου 2014, όταν με τη φανέλα των Κινγκς πέτυχε 24 πόντους απέναντι στους Νικς, προερχόμενος από τον πάγκο. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς αποχώρησε και ακολούθησαν συνεργασίες που δεν ευδοκίμησαν με Μπουλς, Πέλικανς, Σπερς, Νικς.

*Το 2016 πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποδεχθεί πρόταση των Sharks της Σαγκάης. Ο Φριντέτ στην Κίνα ξανάνιωσε. Την περσινή σεζόν είχε κατά μέσο όρο 36,9 πόντους (42,4% τρίποντα) ανά ματς!

*Κορυφαία του στιγμή στο πρωτάθλημα της Κίνας ήταν κόντρα στους Beikong Fly Dragons στις 11 Νοεμβρίου του 2018, όταν πέτυχε 75 πόντους(!). Αυτή είναι η 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του πρωταθλήματος της Κίνας, πίσω από τον ΜακΚόλουμ(82 πόντους).

*Στο τέλος της σεζόν 2018-19 ο Φριντέτ (που είναι παντρεμένος από το 2012 και πατέρας δύο παιδιών) επέστρεψε στο ΝΒΑ για τους Σανς αγωνιζόμενος σε 6 παιχνίδια. Συνολικά έχει παίξει σε 241 ματς στο ΝΒΑ.

EuroleagueΤζίμερ ΦριντέτΠαναθηναϊκός