Αθλητισμός|14.07.2019 00:17

Παναθηναϊκός: Η «βάση» της τετράδας, ο Κόναν και η κυκλοφορία του Δώνη (Videos+Picts)

Κώστας Γουλής

Εχει δύο πολύ βασικές διαφορές» η εφετινή, απ’ την περσινή προετοιμασία του Παναθηναϊκού: Πρώτον φέτος υπάρχει και δουλεύει σταθερά ένας βασικός «κορμός» που δεν υπήρχε το περασμένο καλοκαίρι και δεύτερον, το γεγονός πως οι παίκτες που ανήκουν στην ομάδα από πέρσι, ξεκινούν φέτος από πολύ καλύτερη «αφετηρία». Απαντες είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πλευράς δυνάμεων και μετρήσεων, διότι εκτός όλων των άλλων, ακολούθησαν εντυπωσιακά «πιστά» τις εντολές και τα ειδικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Στην απογευματινή προπόνηση του Σαββάτου (13/7), που ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, το ethnos.gr έδωσε το «παρών» στο «Γ. Καλαφάτης» και σας μεταφέρει τις πρώτες εικόνες από τους βασικούς άξονες και το σκεπτικό με το οποίο «χτίζει» και μπολιάζει την ομάδα της επόμενης σεζόν ο Γιώργος Δώνης. Παράλληλα, καταγράφει και τις πρώτες εντυπώσεις απ’ τον Κρίστιαν Άντερσον Κόναν, τον 20χρονο Ιταλό εξτρέμ που αποτέλεσε το πρώτο καλοκαιρινό μεταγραφικό απόκτημα των «πράσινων» και θα ακολουθήσει την προετοιμασία της ομάδας η οποία θα αναχωρήσει για την Ολλανδία το πρωί της Δευτέρας (15/7).

«Βάση» η τετράδα στην άμυνα

Με όσα έδειξε ο Δώνης στην προπόνηση του Σαββάτου, αλλά και στις πρώτες προπονήσεις της σεζόν, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως εφέτος η «βάση» στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, θα είναι τα συστήματα με τετράδα στην άμυνα. Η τριάδα στα μετόπισθεν, που χρησιμοποιήθηκε πολύ στην περσινή σεζόν, θα είναι πλέον περισσότερο ένα «plan B», κυρίως για τα ντέρμπι και τα παιχνίδια «ειδικών συνθηκών».

Στο οικογενειακό διπλό, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου σε όλο το γήπεδο, ο 49χρονος τεχνικός χρησιμοποίησε ενδεκάδες τόσο με 4-3-3, όσο και με 4-1-4-1 και 4-2-3-1.

Η «πορτοκαλί» ομάδα, που παρατάχθηκε σε 4-3-3, αποτελείτο απ’ τους Διούδη, Γιόχανσον, Πούγγουρα, Κολοβέτσιο, Ινσούα, Κουρμπέλη, Χρ. Δώνη, Μπουζούκη, Καμπετσή, Χατζηγιοβάνη, Μακέντα. Ως «6άρι» (κόφτης) έπαιξε ο Κουρμπέλης, ενώ ο Μπουζούκης αγωνίστηκε σαν αριστερός εσωτερικός χαφ («8άρι»).

Οι δε «πράσινοι», που αγωνίστηκαν σε 4-1-4-1 ήταν οι: Κότσαρης, Αποστολάκης, Μαυρομμάτης, Θεοχάρης, Χατζηθεοδωρίδης, Αλεξανδρόπουλος, Εμμανουηλίδης, Σερπέζης, Αθανασακόπουλος, Κόναν Βέργος.

Κατά τη διάρκεια του διπλού ο Γιώργος Δώνης έδινε συνέχεια οδηγίες για να κυκλοφορεί γρήγορα η μπάλα και να υπάρχουν συνεργασίες στους μικρούς χώρους, ενώ «χειροκρότησε» το μοναδικό γκολ του διπλού, απ’ την κάθετη του Χρήστου Δώνη στον Καμπετσή που προσπέρασε τον Κότσαρη και πλάσαρε για το 1-0.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΤΣΗ

Στο δεύτερο μέρος του διπλού, ο Δώνης άλλαξε τις ομάδες ως εξής:

«Πράσινοι» (4-2-3-1): Χριστογεώργος, Γιόχανσον, Αποστολάκης, Κολοβέτσιος, Ινσούα, Σκεντεράι, Στάικος, Εμμανουηλίδης, Αθανασακόπουλος, Καμπετσής, Βέργος.

«Πορτοκαλί» (4-3-3): Κότσαρης, Θεοχάρης, Πούγγουρας, Μαυρομμάτης, Χατζηθεοδωρίδης, Κουρμπέλης, Δώνης, Αλεξανδρόπουλος, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μακέντα. Ως αλλαγές πέρασαν ο Βαγιαννίδης αντί του Γιόχανσον κι ο Ζαγαρίτης αντί του Κουρμπέλη. Το δεύτερο «ματσάκι» έληξε 0-0, με τον Κότσαρη να πιάνει πέναλτι του Εμμανουηλίδη στο τελευταίο λεπτό (το είχε κερδίσει ο Καμπετσής).

«Κάθε μέρα έχεις πρόβλημα με τον Τάσο»

Σε μία φάση του οικογενειακού διπλού, ο Γιόχανσον «σήκωσε» ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα τον Χατζηγιοβάνη στον «αέρα». Με τον Γιώργο Δώνη να παρεμβαίνει και να τη «λέει» με τον τρόπο του (αστειευόμενος) προς τον Σουηδό μπακ-χαφ, ο οποίος είναι αλήθεια πως «μπαίνει» πολύ δυνατά στις φάσεις σαν να βρίσκεται σε αγώνα κι ακόμη περισσότερο. «Ματίας, κάθε μέρα έχει “πρόβλημα” με τον Τάσο και τον σηκώνεις στον αέρα. Εάν έχετε “πρόβλημα” να πάτε να το λύσετε έξω…», ήταν η ατάκα του χαμογελαστού Ελληνα τεχνικού προς τον Γιόχανσον, τον οποίο έκανε αλλαγή λίγο αργότερα.

Η επιμονή στην κυκλοφορία

Μετά το αρχικό ζέσταμα ακολούθησε μία άσκηση κατοχής και κυκλοφορίας 3 εναντίον 3, με τρεις «μπαλαντέρ»». Κι όταν μία ομάδα έφτανε τις δέκα πάσες έπαιρνε έναν πόντο. Εκεί ο Δώνης ήταν πολύ απαιτητικός και ήθελε πάρα πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, κάνοντας συνεχώς παρατηρήσεις.

Οι διαφορετικές ομάδες που έπαιξαν σ’ αυτή την άσκηση ήταν:

«Πράσινοι»: Ινσούα, Καμπετσής, Πούγγουρας, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Βαγιαννίδης,

«Κίτρινοι»: Χατζηγιοβάνης, Δώνης, Μακέντα, Μπουζούκης, Κόναν, Κουρμπέλης

Ακολούθως οι ομάδες άλλαξαν κι έγιναν:

«Κίτρινοι»: Μαυρομμάτης, Αποστολάκης, Ζαγαρίτης, Αθανασακόπουλος, Βέργος, Στάικος

«Πράσινοι»: Σκεντεράι, Αλεξανδρόπουλος, Σερπέζης, Θεοχάρης, Εμμανουηλίδης, Χατζηθεοδωρίδης

Σε κάποια στιγμή, οι «κίτρινοι» έσπασαν όλα τα… κοντέρ, αλλάζοντας 36 πάσες χωρίς να μπορέσουν να τους κόψουν «πράσινοι», μέχρι που ο Χρήστος Δώνης τους «χάρισε» την κατοχή…

Εχει εξαιρετική σωματοδομή

Από μία προπόνηση, δεν μπορεί να κρίνει κανείς, ούτε στο 5% έναν νέο παίκτη. Πόσω μάλλον όταν αυτός είναι 20 χρονών, μετράει μόλις λίγες ώρες με τη νέα του ομάδα και προσπαθεί να βρει τη σειρά του και τα πατήματά του.

Ο Ιταλός Κρίστιαν Άντερσον Κόναν σε φάση απ' το προπονητικό διπλό του Σαββάτου (Φωτό: ΙΝΤΙΜΕ/Στέλιος Βολιτάκης)

Ο Κρίστιαν Άντερσον Κόναν έδειξε πρώτα απ’ όλα στην προπόνηση του Σαββάτου, πως έχει καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και μεγάλη διάθεση για να ακούσει και να «μάθει» απ’ το προπονητικό επιτελείο του Παναθηναϊκού. Η δε σωματοδομή του είναι εξαιρετική και δείχνει δυνατό και γεροδεμένο παιδί. Στο δίτερμα έδειξε λίγο «ψαρωμένος», κάνοντας λάθος σε 1-2 «εύκολες» πάσες, ενώ είναι φανερό πως τακτικά είναι ακόμη «ακατέργαστος» και θέλει δουλειά. Κάθε μέρα άλλωστε, με την πρώτη ομάδα, θα είναι πολύτιμος οδηγός για τον νεαρό Ιταλό, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του στους «μεγάλους» του Παναθηναϊκού…

SuperLeagueΓιώργος ΔώνηςπροετοιμασίαΚριστιάν Άντερσον ΚόνανΠαναθηναϊκός