Αθλητισμός|14.07.2019 15:36

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέοι στόχοι και προκλήσεις για τον Greek Freak

Θοδωρής Φελάνης

2013-2019: Μια εξαετία γεμάτη από έντονες συγκινήσεις, ρεκόρ, βραβεύσεις, αναγνώριση, αποθέωση καταξίωση. Πέτυχε τόσο πολλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε τόσο σύντομο διάστημα. Παρ' όλα αυτά, ο Έλληνας super star είναι αρκετά ώριμος (αν και μόλις 25 ετών) για να γνωρίζει ότι έχει ακόμη πολλές… κορυφές να ανέβει στην καριέρα του: «Πάντα ο πατέρας μου έλεγε, να θέλεις περισσότερα αλλά να μην είσαι άπληστος» είπε στη συγκινητική του ομιλία τη βραδιά της ανάδειξής του σε καλύτερο παίκτη του ΝΒΑ. 

Οι  διακρίσεις της 6αετίας 

Η λίστα με τις διακρίσεις της τελευταίας εξαετίας για τον Γιάννη είναι μεγάλη, με τις σημαντικότερες να συμπυκνώνονται στα εξής:

  • *Καλύτερος ανερχόμενος νέος παίκτης (Rising Star)  2014 και 2015.
  • *Μέλος της NBA All Rookie Team (2014).Ο πιο βελτιωμένος παίκτης  (Most Improved Player) του ΝΒΑ για την σεζόν 2016-17. ΝΒΑ All Star (βασικός) με την ομάδα της Ανατολής (2017).
  • *Μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας παικτών στο ΝΒΑ (2017).Μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας στο ΝΒΑ(2017)
  • *Βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου καλαθοσφαιριστή (2018).
  • *Αρχηγός ομάδας στο All Star Game 2019 που φιλοξενήθηκε στην πόλη Σάρλοτ και πρώτος σκόρερ του All Star Game. Πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ (MVP) για την σεζόν 2018-19.
  • *Μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ(2019).Βραβείο καλύτερου άνδρα αθλητή των ΗΠΑ σύμφωνα με την ψηφοφορία του ESPYS (Excellence in Sports Performance Yearly) αλλά και καλύτερου αθλητή στο ΝΒΑ για την σεζόν 2018-19. Κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ μετά από ψηφοφορία της Ένωσης παικτών του ΝΒΑ.

Οι  νέοι στόχοι που θα κυνηγήσει 

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλοί άλλοι στόχοι που βρίσκονται στην προσωπική «ατζέντα» του Γιάννη, τους οποίους θα επιχειρήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια.

  • *Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος παραμένει πολύ ψηλά στις επιθυμίες του όπως ήδη έχει αρκετές φορές αναφέρει ως σήμερα. Φέτος οδήγησε τους Μπακς έπειτα από πολλά χρόνια στον προθάλαμο των τελικών, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τον Αντετοκούνμπο, που θέλει διακαώς να ηγηθεί μιας φιλόδοξης προσπάθειας, με στόχο να κάνει δικό του το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.
  • *Μια άλλη διάκριση που λείπει από το βιογραφικό του Γιάννη έχει να κάνει με τις διοργανώσεις της FIBA σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. 
  • Έχει συμμετάσχει σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων σε ένα Ευρωμπάσκετ(Ανδρών) και σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά χωρίς να κερδίσει μετάλλιο ή να έχει πετύχει κάποια ξεχωριστή επίδοση. Σε λίγους μήνες(Μουντομπάσκετ) θα έχει μια ακόμη ευκαιρία. 
  • *Στο ΝΒΑ φέτος ο Greak Freak αναδείχθηκε MVP όμως ο αντίστοιχος τίτλος του MVP στο All Star Game του «γλίστρησε», καθώς πήγε στον Κέβιν Ντουράντ. Ιδού, λοιπόν, ένας ακόμη στόχος για τις επόμενες χρονιές. 
  • *Το περιοδικό «Forbes» κατέταξε τον Γιάννη στην 8η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του ΝΒΑ πίσω από Λεμπρόν Τζέιμς , Κάρι, Ντουράντ, Ουέστμπρουκ, Χάρντεν, Πολ, Ίρβινγκ. Προσεχώς αυτή η σειρά θα αλλάξει. Το συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο τελειώνει το 2020 με τους Μπακς να τους ετοιμάζουν μια εξωπραγματική πρόταση(253 εκ. δολ.) που εφόσον την αποδεχθεί θα κάνει το Forbes να αναθεωρήσει για τα καλά τη λίστα του.

Η γιορτή στο Μιλγουόκι

Στο μεταξύ, οι Μιλγουόκι Μπακς μαζί με τον μεγάλο χορηγό του Γιάννη, τη Nike, διοργανώνουν (σήμερα το βράδυ) μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του στο «Fiserv Forum», με αφορμή την ανάδειξή του σε MVP.

Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο δήλωσε πανέτοιμος για τη γιορτή και έκανε το δικό του κάλεσμα μέσω των social media:

T

ΝΒΑΓιάννης ΑντετοκούνμποΜιλγουόκι Μπακς