Αθλητισμός|17.07.2019 00:34

Ο πρόσθιος σέντερ φορ που έχει στόχο ζωής να αγωνίζεται 30 χρόνια στον Παναθηναϊκό

Newsroom

Από τη μέρα που ο Σωτήρης Πανταλέων πέρασε για πρώτη φορά του «Τάφου του Ινδού» κρατώντας το χέρι της μητέρας του πέρασαν 27 χρόνια.

Πριν λίγες ημέρες ο Πανταλέων υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο στο τριφύλλι γράφοντας την δική του ιστορία στον αθηναϊκό σύλλογο καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής σε όλα τα τμήματα με 26 χρόνια ενεργής προσφοράς.

Ο αρχηγός της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1980 και από τα 12 χρόνια του αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Στο «Εθνοσπόρ» ο Σωτήρης Πανταλέων άνοιξε την καρδιά και αναπώλησε τις χρονιές που ήταν παιδί, μίλησε για άγνωστες στιγμές της αθλητικής του καριέρας αλλά και την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό.

Πρόσθιο στον Πανελλήνιο και σέντερ φορ στον Γκυζιακό

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως πολύ πριν ασχοληθεί με το βόλεϊ έκανε κολύμβηση στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και έπαιζε σέντερ φορ στην ομάδα ποδοσφαίρου του Γκυζιακού. «Η μεγάλη μου χαρά όμως ήταν να παρακολουθώ τους αγώνες ποδοσφαίρου του Γκυζιακού με τους… οράνιε και φυσικά του Παναθηναϊκού στη θύρα 13», λέει με νοσταλγία ο Σωτήρης Πανταλέων και ευχαριστεί τη μητέρα του που έκανε αγώνα για να μεγαλώσει τα παιδιά της ενώ παράλληλα τους έδινε διέξοδο στον αθλητισμό.

«Ο πρώτος σύλλογος που αγωνίστηκα ήταν ο Πανελλήνιος. Δεν το έχω πει ποτέ. Οι αδελφές μου έκαναν στίβο και εγώ κολύμβηση. Ημουν καλός στο πρόσθιο. Είχα καλούς χρόνους και είχα και διακρίσεις».

Ο μπαμπάς του σπιτιού και ο Γεωργαντής

Σε ηλικία 7 ετών έχασε το μπαμπά του Κωνσταντίνο και αυτό σημάδεψε τον μικρό Σωτήρη που ήταν ο βενιαμίν πολύτεκνης οικογένειας. Παρότι είχε τρεις μεγαλύτερες αδελφές, τη Μαρία, την Αναστασία και τη Μαγδαλινή ο «Σώτος» ήταν ο άντρας του σπιτιού.

Σα να ήταν χθες ο «Σώτος» θυμάται τη στιγμή που πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Λεωφόρου: «Ημουν 12 ετών και η μαμά μου με πήγε στο γυμναστήριο της Λεωφόρου. Κατά τύχη τον πρώτο άνθρωπο που είδα μπροστά μου ήταν ο Μιχάλης Γεωργαντής που τότε ήταν προπονητής στην ανδρική ομάδα και έκανε προπόνηση. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Γράφτηκα στον σύλλογο το 1992 και από τότε όλα πήραν το δρόμο τους».

Καθιερώθηκε από μία απεργία

Ο Πανταλέων ξεχώρισε ως κεντρικός στο παιδικό και αργότερα στο εφηβικό του Παναθηναϊκού και ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του πρωταθλήματος μέσα από ένα τυχαίο γεγονός. Τη σεζόν 1996-97 και ενώ το ελληνικό ανδρικό βόλεϊ έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα οι αθλητές δια μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου (του ΠΑΣΑΠ) έκαναν την πρώτη τους μεγάλη κινητοποίηση και για πρώτη και τελευταία φορά οι Έλληνες βολεϊμπολίστες κατέβηκαν σε… απεργία πριν την 11η αγωνιστική.

Εκείνη την αγωνιστική υπήρχε το τηλεοπτικό ντέρμπι μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού στη Μίκρα. Οι δύο ομάδες κατέβηκαν με τους ξένους παίκτες τους και με ερασιτέχνες από την εφηβική ομάδα. Ο ΠαναθηναΪκός κατέβασε τον άγνωστο έως τότε Σωτήρη Πανταλέων ο οποίος κατάφερε να κάνει τρία ατομικά μπλοκ στον περίφημο Βούλγαρο διαγώνιο Λιούμπομιρ Γκάνεφ που είχε ύψος 2μ.10. Αυτό ήταν. Το όνομα του Σωτήρη μπήκε στη συνείδηση της κοινότητας του ελληνικού βόλεϊ και των οπαδών του Παναθηναϊκού.

Αγκαλιά με τον Στέλιο Καζάζη στο τελευταίο τίτλο του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ (κύπελλο 2010 που το κρατάει ο Ρούλης Αγραπιδάκης)

Ο αγώνας της ζωής του...

Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2004, 2006) και 3 κύπελλα (2007, 2008, 2010) και ένα Σούπερ Καπ. Εχει αναδειχτεί 6 φορές MVP Bίκος Cola στην ιστορία της Volley League (5 με τον Παναθηναϊκό και μία με τον Παμβοχαϊκό) όμως την πιο έντονη στιγμή ως παίκτης του Παναθηναϊκού την έζησε μόλις στις 26 Απριλίου 2018 σε αγώνα επιβίωσης. «Ηταν ο αγώνας μπαράζ παραμονής στην Volley League με τη Νίκη Αιγινίου. Ενιωσα πολύ έντονα συναισθήματα. Ηταν ζήτημα τιμής να μην υποβιβαστεί ποτέ στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός. Μετά ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και όλα πήραν το δρόμο τους».

Ο Σωτήρης Πανταλέων στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας στον Παναθηναϊκό 1998-99
Με τον Στέφανο Αυγουλέα που τον βράβευσε ως MVP για 6η φορά στην καριέρα του

Η ευχή του πρωταθλητή

Από το 1992 μέχρι και σήμερα απουσίασε μόνο δύο χρονιές. Το Μάρτιο του 2012 πήρε άδεια για να αγωνιστεί στην ιταλική Λατίνα, τη σεζόν 2012-13 ήταν στον Παμβοχαϊκό και τη σεζόν 2013-14 στην γαλλική Κάννες. «Ο στόχος μου είναι να κλείσω 30 χρόνια στον σύλλογο. Αν έχω υγεία δε νομίζω πως θα υστερήσω στις ανάγκες της ομάδας. Κάνω καθημερινά προπόνηση, προσέχω τη φυσική μου κατάσταση και μέσα μου νιώθω πολύ δυνατός. Εζησα τίτλους, μπαράζ παραμονής αλλά θέλω να κλείσω 30 χρόνια στον σύλλογο. Εύχομαι να ζήσω και πάλι τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή», λέει με συγκίνηση ο Σωτήρης Πανταλέων που πλέον έχει γίνει μπαμπάς και συνοδεύει τις δύο κορούλες του στις πρώτες προπονήσεις βόλεϊ στο γήπεδο που και ο ίδιος ξεκίνησε...

Σωτήρης ΠανταλέωνΠαναθηναϊκόςΣπορβόλεϊ