Αθλητισμός|25.07.2019 00:21

ΑΕΚ: Ο Ζεράλδες είναι το σημείο αναφοράς για τη νέα ομάδα του Καρντόσο

Σταύρος Καζαντζόγλου

Αυτό το καλοκαίρι, η ΑΕΚ…πορτογαλοποιήθηκε. Η έλευση του Μιγκέλ Καρντόσο και των συνεργατών του, ενισχύθηκε με την παρουσία πολλών παικτών της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις άμεσα και θεωρείται, ότι θα κάνει τη διαφορά, είναι ο Φρανσίσκο (Τσίκο για τους φίλους) Ζεράλδες.

Ο 24χρονος Πορτογάλος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΑΕΚ του Καρντόσο. Ηταν εισήγηση του από την πρώτη στιγμή που συμφώνησε με την «Ενωση» και επέμεινε μέχρι τέλους. Για χάρη του, η ΑΕΚ άλλαξε την απόφαση που είχε ληφθεί στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου, να μην ασχοληθεί ξανά με παίκτη που δεν μπορεί να κάνει 100% δικό της.

Ο Ζεράλδες ανήκει στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, που φαίνεται να τον πιστεύει πολύ. Πέρυσι παραχωρήθηκε δανεικός στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά τραυματίστηκε και δεν έπαιξε καθόλου. Ακόμα και έτσι, οι Γερμανοί – που έφτασαν ως τα ημιτελικά του Europa League πέρυσι – προσέφεραν 6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν, αλλά η Σπόρτινγκ αρνήθηκε, αξιώνοντας 45 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο συμβόλαιο του.

Ο Καρντόσο έχει σε περίοπτη θέση των σχεδίων του τον Ζεράλδες. Είναι ο παίκτης ορχήστρα, καθώς τα πάντα μέσα στο γήπεδο αρχίζουν και τελειώνουν στον 24χρονο άσο. Ο Ζεράλδες ξεκινά παίζοντας πίσω από τον φορ, αλλά κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Είναι εκείνος που θα πάρει την πρώτη μπάλα, θα μοιράσει παιχνίδι, θα μαρκάρει, θα «κλέψει», θα βρεθεί δίπλα στο φορ.

Αν και πλέον βρίσκεται μεταξύ πολλών συμπατριωτών του, ο Ζεράλδες είναι ο πιο ήσυχος απ’ όλους. Χαμηλών τόνων, είναι μέσα στην πορτογαλική παρέα, αλλά δεν είναι τόσο διαχυτικός όσο οι άλλοι. Δείχνει προσηλωμένος στο παιχνίδι του, μιλά πολλές φορές με τον Καρντόσο και ξέρει καλά, πως η νέα συνύπαρξη τους – ξεπετάχθηκαν αμφότεροι προ διετίας με τη Ρίο Αβε – είναι κοινή ευκαιρία για να φτιάξουν το όνομα τους.

Ο Ζεράλδες δουλεύει με πείσμα. Μπορεί να τον πήγε λίγο πίσω χρονικά η διάσειση που υπέστη στο πρώτο φιλικό της ΑΕΚ, αλλά δεν σταματά να προσπαθεί. Πολλές φορές, μένει μετά το τέλος του προγράμματος για να κάνει σουτ. Και με τα δύο πόδια, που είναι στα συν του. Όπως βέβαια, η καλή τεχνική κατάρτιση και το ό,τι παίζει με το κεφάλι ψηλά και δεν παρατά τις φάσεις.

Από σήμερα, θα έχει ακόμα έναν στην πορτογαλική παρέα. Ο Νέλσον Ολιβέιρα έφτασε αργά το βράδυ (19/7) στην Αθήνα και θα περάσει σήμερα (20/7) από ιατρικές εξετάσεις, προτού υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Ο 28χρονος Πορτογάλος έχει συμφωνήσει για δύο χρόνια, έναντι 1 εκατ. ευρώ (συν μπόνους).

Ο Ολιβέιρα αναμένεται από τη Δευτέρα (22/7), να μπει σε ρυθμό προπονήσεων. Ο Βέρντε έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, κυρίως για την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα στο παιχνίδι του. Κανείς εκ των δύο βέβαια δεν θα αγωνιστεί στο αποψινό φιλικό με το Βόλο στο ΟΑΚΑ (20/7, 8:00, κεκλεισμένων των θυρών, Novasports1).

Νέλσον ΟλιβέιραποδόσφαιροΑΕΚΜιγκέλ ΚαρντόσοΦρανσίσκο Τσίκο Ζεράλδες