Αθλητισμός|21.07.2019 12:06

Μάρκους Μπεργκ: Δεν γύρισε στην Ελλάδα για να… επιστρέψει το επόμενο καλοκαίρι στο «τριφύλλι»!

Κώστας Γουλής

Μοιάζει τόσο οξύμωρο… Κι όμως! Η πλέον «πολύκροτη» -μέχρι στιγμής- μεταγραφή του εφετινού καλοκαιριού στην ελληνική Superleague, ήταν εκείνη που εντέλει δεν… έγινε ποτέ: Του Μάρκους Μπεργκ στον Ολυμπιακό! Κι ας μην ήταν οι Πειραιώτες, οι μοναδικοί που κινήθηκαν τον εφετινό Ιούνιο και Ιούλιο για να αποσπάσουν την υπογραφή του Σουηδού, πολύ πριν το κάνει εντέλει η ρωσική Κράσνονταρ. Γιατί… καλέσματα υπήρξαν κι από τους έτερους μεγάλους «μνηστήρες» απ’ την Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ακόμη δε κι «επιδερμική» προσέγγιση απ’ τον Παναθηναϊκό προέκυψε, περισσότερο ως «βολιδοσκόπηση» για το μέλλον γεμάτη «ίσως» κι «αν».

Για όλες τις υπόλοιπες ομάδες πάντως, το «ja» του Σουηδού φορ δεν μπορούσε να βγει εύκολα απ’ τα χείλη του, μετά από μία τόσο γεμάτη τετραετία στον Παναθηναϊκό. Και ήταν απολύτως ειλικρινής στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στους Σουηδούς ρεπόρτερς Μίκαελ Βάγκνερ και Μάλιν Βάλμπεργκ της «Aftonbladet»: «Οι φήμες που ακούγονταν όλο το καλοκαίρι από την στιγμή που ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο μου με την Αλ Αΐν είναι φανερό πως είχαν κάτι αληθές μέσα τους. Ωστόσο εγώ είχα μέσα μου την σχέση μου με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο με συνδέει ένα απίστευτα ισχυρό συναίσθημα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές (ελληνικές) ομάδες. Εκτιμώ αυτό το ενδιαφέρον και νιώθω κολακευμένος από αυτό, όμως ο σεβασμός και το δέσιμο που είχα με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ πιο ισχυρά από κάθε άλλη επιλογή μου…».

Τα παραπάνω έρχεται να τα επιβεβαιώσει στη συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» κι ένας απ’ τους πιο στενούς φίλους του Μπεργκ, ο Στέινερ Ντίετζ. Όχι ένας απλός… ατζέντης, αλλά πολλά παραπάνω για τον Σουηδό επιθετικό, που τον εμπιστεύεται τυφλά εδώ και 13 χρόνια και τον θεωρεί πια σαν μεγάλο «αδερφό» του. Ως εκ τούτου, τα λόγια του, για όσα έγιναν το εφετινό καλοκαίρι κι όσα (μπορεί να) έρθουν στο μέλλον, έχουν ξεχωριστή σημασία. Και είναι γεμάτα από αποκαλυπτικά «παρασκήνια».

«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σαν ένας τρελός… χορός για μένα σε ότι αφορά την επόμενη ομάδα του Μάρκους. Από τα τέλη Μαρτίου είχε αποφασίσει να αποχωρήσει απ’ την Αλ Αΐν και ήταν λογικό πως θα τραβούσε πάνω του την προσοχή και από ελληνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί και το περασμένο καλοκαίρι» τόνισε αρχικά ο Ολλανδός ατζέντης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό για τον Μάρκους και την οικογένειά του. Εκεί είναι ξεκάθαρο πως θα ήταν όλοι τους ευτυχισμένοι, αλλά απ’ την άλλη, δεν θα ήταν "εύκολο" όλο αυτό, λόγω της ξεχωριστής σχέσης του Μάρκους με τον Παναθηναϊκό… Το έβλεπα απ’ την πρώτη στιγμή που καθίσαμε να συζητήσουμε για το μέλλον του. Ηταν προφανές πως ο Παναθηναϊκός, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει προοπτική, γι’ αυτό το καλοκαίρι τουλάχιστον. Αν κι όπως μαθαίνω τα οικονομικά του κλαμπ έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, για φέτος δεν θα μπορούσε να γίνει κουβέντα. Όταν λοιπόν έμπαινε στην όλη διαδικασία το ενδιαφέρον κάποιας άλλης ελληνικής ομάδας, η απάντησή του ήταν "…οκέι, πάμε να δούμε τι άλλες επιλογές έχουμε"».

Ας δούμε όμως τη χρονική σειρά των γεγονότων, μέχρι την υπογραφή της 13ης Ιουλίου στη ρωσική Κράσνονταρ.

«Όταν έγινε ξεκάθαρο πως δεν θα συνεχίσει στην Αλ Αΐν, υπήρξε προσέγγιση απ’ την Αλ Αχλί του Κατάρ. Με πολύ καλά χρήματα (σ.σ. περίπου 2,5 εκατ. ετησίως €) και προοπτική για διετές συμβόλαιο…».

Έμοιαζε με το ιδανικό… σενάριο, δεδομένου ότι η οικογένεια Μπεργκ έκανε μέχρι και ταξίδι στο Εμιράτο, για να «τσεκάρει» σχολεία για τα τρία παιδιά, όμως εντέλει δεν προχώρησε. Ο λόγος; «Ξέρεις, το Κατάρ είναι λίγο δύσκολη αγορά, που δεν διασφαλίζει ιδιαίτερα τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών ως προς τη διάρκεια των συμβολαίων τους και κυρίως τις αποζημιώσεις. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που το κλαμπ δεν αποδέχθηκε κάποιους όρους που θέσαμε ως "προστασία" για το συμβόλαιο του Μάρκους, δεν το προχωρήσαμε».

Οι κινήσεις του Ολυμπιακού

Κάπου εκεί μπήκε στην όλη κουβέντα κι ο Ολυμπιακός. «Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε πολύ, πάρα πολύ έντονα. Από τον Απρίλιο, όταν η κυρία Λίνα Σουλούκου βρέθηκε για διακοπές στο Ντουμπάι, είχε επιδιώξει να κάνει ένα ραντεβού γνωριμίας με τον Μάρκους και τη σύζυγό του, για να διερευνήσει τις προθέσεις του γύρω από μία ενδεχόμενη επιστροφή του στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Λίγες εβδομάδες αργότερα το ενδιαφέρον αυτό, έγινε ακόμη πιο έντονο. Και μας έπαιρναν τηλέφωνο καθημερινά. Ο Μάρκους ένιωθε πως δεν μπορούσε να το κάνει. Μου έλεγε να μην απαντήσω, αλλά να ζητήσω λίγο χρόνο ακόμη. Το απίστευτο είναι πως ο Ολυμπιακός έκανε συνεχώς προτάσεις, ανεβάζοντας διαρκώς την προσφορά του. Για τον Μάρκους ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα και ειδικά στον πιο μεγάλο αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Ξέρει πολύ καλά τι θα σήμαινε αυτό και δεν το ήθελε… Σίγουρα ήταν κολακευτικό, να επιμένει ένα κλαμπ τόσο πολύ για να σε αποκτήσει, αλλά ο ίδιος ζητούσε συνεχώς παρατάσεις και καθυστερούσε, για να τους οδηγήσει στο να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Αν θες να μιλήσω "αυστηρά" σαν ατζέντης, θα σου έλεγα πως όλο αυτό ήταν μεγάλο ρίσκο, διότι εντέλει θα μπορούσε να μην βρει κάτι σε αυτά τα νούμερα και ποσά. Αλλά μιλώντας ανθρώπινα, έκανε αυτό που ένιωθε πως ήταν το σωστό, για να τιμήσει μία μεγάλη σχέση…».

Η ΑΕΚ και ο Λυμπερόπουλος

Εκτός από τον Ολυμπιακό (τον οποίο είναι πιθανό να συναντήσει ο Μπεργκ, ως αντίπαλο πλέον στα προκριματικά του Champions League), κίνηση για τον Σουηδό άσο έκανε και η ΑΕΚ. Κάτι που μπορεί να φαντάζει «φυσιολογικό», όμως για τους πιο «υποψιασμένους» δεν ήταν κι ότι πιο αναμενόμενο, λόγω των κάκιστων σχέσεων του Σουηδού με τον σημερινό τεχνικό διευθυντή των «κιτρινόμαυρων» Νίκο Λυμπερόπουλο. Απ’ την «επεισοδιακή» πώλησή του στην Αλ Αΐν το καλοκαίρι του 2017, όταν ο «Λύμπε» είχε αντίστοιχο πόστο στον Παναθηναϊκό και μετά τα όσα έγιναν, οδηγήθηκε σε παραίτηση.

«Ναι, επικοινώνησε μαζί μας και ο Λυμπερόπουλος. Ο Λυμπερόπουλος… Δύο χρόνια μετά... Νομίζω πως μάλλον θύμωσε ξανά μαζί μας. Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο κι άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος απ’ τη διοίκηση της ΑΕΚ, ο κ. Λυσάνδρου (σ.σ. αντιπρόεδρος και διευθύνωνσύμβουλος). Αλλά νομίζω ότι για τον Μάρκους ισχύει ότι ίσχυε για τον Ολυμπιακό».

Ο ΠΑΟΚ και το μήνυμα του Γιώργου Σαββίδη

Ενδιαφέρον ωστόσο, υπήρξε κι από τον ΠΑΟΚ. «Γνωρίστηκα με τον Γιώργο Σαββίδη πριν από περίπου ένα χρόνο στο Άμστερνταμ και μου φάνηκε πολύ ωραίος τύπος.

Ενδιαφέρθηκε κι ο ΠΑΟΚ για τον Μάρκους, αλλά δεν μας πίεσαν καθόλου. Το μόνο που μας είπε ο Γ. Σαββίδης και οι άνθρωποί του ήταν πως "…εάν δεν βρείτε κάποια άλλη πρόταση που να σας καλύπτει, να ξέρεις πως έχετε πάντα και την επιλογή του ΠΑΟΚ, γιατί μας ενδιαφέρει ο Μάρκους". Όταν μάλιστα έκλεισε η μεταγραφή του Μπεργκ στην Κράσνονταρ, επειδή προφανώς έχει πολύ καλή εικόνα και διασυνδέσεις στο ρωσικό πρωτάθλημα, ο Γιώργος Σαββίδης μας έστειλε μήνυμα γράφοντας πως "…μπράβο, κάνατε μία πολύ καλή επιλογή". Μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση αυτό. Καμία σχέση με την πίεση που είχαμε, για παράδειγμα, από την Τραμπζονσπόρ. Δεν φαντάζεσαι... Πάνω από 20 κλήσεις τη μέρα και πίεση για να υπογράψουμε».

Γιατί όμως δεν επέλεξε εντέλει την Τουρκία; «Τα χρήματα ήταν καλά, όμως η Τραπεζούντα δεν είναι καν… Κωνσταντινούπολη. Θα ήταν πολύ δύσκολο για όλη την οικογένεια, δεν είχαν καν αγγλικά σχολεία για τα παιδιά του Μάρκους. Οπότε η Τραμπζονσπόρ βγήκε απ’ την όλη διαδικασία και νομίζω πως στο τέλος… θύμωσαν λίγο (σ.σ. γελάει). Υπήρχαν κι άλλες προτάσεις. Κι από την Αυστραλία. Δεν ήθελε κάτι τέτοιο…».

«Πιθανό να γυρίσει στον Παναθηναϊκό»

Γιατί λοιπόν στην Κράσνονταρ; «Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Είναι όμως μία ομάδα που του δίνει υψηλά κίνητρα. Παίζει προκριματικά Champions League, είναι σταθερά αναπτυσσόμενη, έχει φοβερές γηπεδικές εγκαταστάσεις κι έχει κι άλλους δύο διεθνείς Σουηδούς παίκτες, που σίγουρα θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της οικογένειας του Μάρκους εκεί».

Συν το 1,9 εκατ. € για μονοετές συμβόλαιο, τη μεταφορά/βόλτα με το προσωπικό ελικόπτερο του προέδρου της Κράσνονταρ, Σεργκέι Γκαλίτσκι ως το γήπεδο της ομάδας και τα βίντεο με τον ίδιο που έπαιξαν στα video wall οι άνθρωποι του ρωσικού κλαμπ, λίγο πριν υπογράψει. «Ηταν ότι καλύτερο μπορούσε να πάρει αυτή τη στιγμή και με δέσμευση μόλις ενός έτους».

Η καλύτερη… πάσα για να πάμε στην ουσία και στην επόμενη χρονιά. Με τον Ντίετζ να αποκαλύπτει κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει «αίσθηση»!

«Πριν από λίγες εβδομάδες επικοινώνησε μαζί μου ο Νίκος Νταμπίζας, έχοντας το "οκέι" κι απ’ τον Αλαφούζο. Πιο πολύ για να δει τις σκέψεις τους Μάρκους για την επόμενη χρονιά, αν θα τον ενδιέφερε να γυρίσει στην Ελλάδα. Σαν μία "προετοιμασία" το κατάλαβα όλο αυτό. Νομίζω ότι σε ένα χρόνο κι ο Μάρκους θα είναι πια πολύ πιο έτοιμος και ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για μία ενδεχόμενη επιστροφή. Θεωρώ πως είναι πιθανό να γυρίσει στον Παναθηναϊκό, αν και είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε κάτι τέτοιο».

Τι θα έχει αλλάξει ωστόσο, σε έναν χρόνο, ως προς τις περίφημες οικονομικές «συνθήκες»; Η απάντηση του Ντίετζ ήταν ξεκάθαρη: «Του χρόνου, δεν θα είναι πλέον θέμα χρημάτων…».

SuperLeagueΑΕΚΠΑΟΚΜάρκους ΜπεργκΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός