Αθλητισμός|17.11.2018 08:52

Εθνική με νέα «αποδυτήρια»: Το... αγγελικό γύρισµα του διακόπτη

Γιάννης Σκόκας

Ανέκαθεν οι απαιτήσεις που υπήρχαν από το κοινό για την Εθνική ποδοσφαίρου ήταν υψηλότερες από τις πραγµατικές δυνατότητες της εκάστοτε οµάδας. Ακόµη και όταν η «γαλανόλευκη» βρισκόταν επί µια δεκαετία (2004-2014) στην ελίτ του παγκόσµιου ποδοσφαίρου δίνοντας το «παρών» στα µεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού, η κριτική ήταν έντονη για το επίπεδο του ποδοσφαίρου που απέδιδε.

Στο τέλος της ηµέρας, ωστόσο, εκείνο που µετρούσε (και ακόµη µετράει) περισσότερο ήταν η αποτελεσµατικότητα.

Ο νέος οµοσπονδιακός τεχνικός, Αγγελος Αναστασιάδης, έχοντας παρακολουθήσει, ως ουδέτερος παρατηρητής και µε την οπτική του προπονητή, την πορεία της «γαλανόλευκης» στον χρόνο, την άνοδο και την πτώση της, έχει διαπιστώσει ότι το «κλειδί» για την επιτυχία ήταν τα καλά αποδυτήρια. Του το έχουν δηλώσει, άλλωστε, και ορισµένα από τα αγαπηµένα του ποδοσφαιρικά παιδιά, όπως είναι ο νυν υπεύθυνος Εθνικών οµάδων Αγγελος Μπασινάς, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Γιώργος Καραγκούνης, οι οποίοι υπήρξαν βασικά στελέχη της απίθανης οµάδας που έφτασε µέχρι την ανεπανάληπτη κατάκτηση του Euro 2004.

Γι’ αυτό και η προσέγγιση του πολύπειρου κόουτς προς τους διεθνείς ποδοσφαιριστές -σε αντίθεση µε τους περισσότερους που περίµεναν εντάσεις και ρήξεις- είναι προς την κατεύθυνση της δηµιουργίας οµαδικού πνεύµατος, της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης. ∆εδοµένου, µάλιστα, ότι ο 65χρονος προπονητής από την περασµένη Δευτέρα, οπότε συγκεντρώθηκε η οµάδα, είχε ελάχιστο χρόνο για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό σε αγωνιστικό επίπεδο (πραγµατοποίησε µόνο τρεις προπονήσεις, µε µόλις τη µία εξ αυτών να είναι κανονικής έντασης), δούλεψε αρκετά στον ψυχολογικό τοµέα. Είχε τετ α τετ στο γραφείο του µε όλους τους ποδοσφαιριστές. Συζήτησε για αρκετή ώρα κατ’ ιδίαν µε όλους, τους εξέφρασε την εµπιστοσύνη του και τους τόνισε ότι θα είναι δίπλα τους στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα.

Στην οµιλία του ενώπιον όλης της οµάδας ζήτησε «διάθεση, πάθος, ένταση, ελληνική ψυχή», και στο τέλος του αγώνα µε τη Φινλανδία ήταν ικανοποιηµένος, διότι είδε όλα αυτά τα στοιχεία να βγαίνουν στο χορτάρι του Ολυµπιακού Σταδίου. ∆εν έλειψαν, όµως, και τα παράπονα ως προς την τακτική και το αµιγώς ποδοσφαιρικό σκέλος. Πολλές φορές γκρίνιαξε κατά τη διάρκεια του µατς βλέποντας τους διεθνείς να µην παίζουν απλά, να µην πασάρουν µε τη µία και γρήγορα, να καθυστερούν την ανάπτυξη, να µην δίνουν βοήθειες και κάλυψη στους συµπαίκτες τους.

Θεωρεί, πάντως, ότι το πρώτο βήµα ήταν θετικό και περιµένει ανάλογη συνέχεια αύριο (21.45, OPEN TV & Cosmote Sport 1HD) απέναντι στην Εσθονία, µε τη χρησιµοποίηση πολλών νέων προσώπων.

Εθνική ομάδα