Αθλητισμός|21.07.2019 17:50

ΑΕΚ: Ολοι οι άνθρωποι του Καρντόσο, που φτιάχνουν την ομάδα ξανά από την αρχή

Σταύρος Καζαντζόγλου

Οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, έχουν αλλάξει τελείως τα τελευταία χρόνια τη δουλειά του προπονητή. Οι ανάγκες μιας ομάδας, απαιτούν ολοκληρωμένο τεχνικό επιτελείο, με εξειδικευμένους συνεργάτες που θα καλύπτουν όλο το εύρος των απαιτήσεων ενός κλαμπ. Ειδικά μάλιστα, εάν σε αυτόν το σύλλογο επιχειρούνται αλλαγές εκ βάθρων, όπως συμβαίνει με την ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι.

Στην ΑΕΚ έδωσαν τα…κλειδιά στον Μιγκέλ Καρντόσο για να φτιάξει μια ομάδα που θα παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά θα διεκδικεί και τίτλους. Ο Πορτογάλος εξ αρχής, έθεσε μια βασική προϋπόθεση: να συνοδεύεται από τους τέσσερις συνεργάτες του. Είναι τόσο σημαντικοί για την καθημερινότητα και τη δουλειά του Καρντόσο, που είναι ενδεικτικό, ότι δεν δέχθηκε καν να φωτογραφηθεί κατά την παρουσίαση του, από τη στιγμή που δεν βρισκόταν το επιτελείο του σε πλήρη σύνθεση.

Ο Καρντόσο έφερε τέσσερις συνεργάτες, που καλύπτουν τους ρόλους του άμεσου βοηθού, προπονητή τερματοφυλάκων, γυμναστή και στατιστικολόγου. Στην πορεία προστέθηκε για κάποιες ημέρες και ειδικός ψυχολόγος, ενώ η ΑΕΚ ζήτησε την παρουσία τριών στελεχών (Αναστασόπουλου, Μιχαηλίδη, Παναγιωτάρα) στο πλευρό τους. Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» σας παρουσιάζει εκείνα τα πρόσωπα που συνθέτουν όλους τους ανθρώπους του Καρντόσο.

Νούνο Μπαπτίστα: το δεξί του χέρι

Αποτελεί το άλτερ έγκο του προπονητή της ΑΕΚ. Συνεργάζονται από την παρθενική παρουσία του Καρντόσο ως πρώτου τεχνικού, στον πάγκο της Ρίο Αβε. Εντονος χαρακτήρας, δεν σταματά να δίνει οδηγίες στους παίκτες. Κατά τη διάρκεια των φιλικών μάλιστα, βρισκόταν απέναντι από τον Καρντόσο και αναλάμβανε να καθοδηγεί τους παίκτες που βρίσκονταν στην πλευρά του. Ασχολείται με την τελευταία λεπτομέρεια, δεν διστάζει να ανεβάσει το ύψος της φωνής του.

Ντανιέλ Κορέια: ο τρόπος του Καρντόσο

Ο Καρντόσο ζητά από τους τερματοφύλακες να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινούν το δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας και γι’ αυτό επέμεινε στην παρουσία του δικού του προπονητή για τους γκολκίπερ. Με παραστάσεις από Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ο Κορέια προσπαθεί να προσαρμόσει τους πορτιέρε της ΑΕΚ στο αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο. Χαμηλών τόνων και με λιγότερο έντονες αντιδράσεις.

Αντόνιο Καλάντο: ο τελειομανής

Ο Καρντόσο ποντάρει πολλά στη φυσική κατάσταση της ομάδας του ο Καλάντο είναι εκείνος που έχει αναλάβει να βελτιώσει την κατάσταση. Τελειομανής και απαιτητικός, ασχολείται λεπτομερειακά με τα πάντα. Ο τεχνικός της ΑΕΚ του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και όταν οι παίκτες είναι στα χέρια του για ασκήσεις, ασχολείται με εντελώς άλλα πράγματα. Ακολουθεί τον Καρντόσο από την πρώτη μέρα της προπονητικής περιπέτειας του.

Φρανσίσκο Κόστα: Ο «καθηγητής»

Το σουλούπι του δεν είναι αθλητικό. Αλλωστε, η δουλειά του είναι περισσότερο με υπολογιστές, χαρτιά και ανάλυση αριθμών. Ωστόσο, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκε τις περισσότερες ώρες στο Κίελτσε ο Καρντόσο. Ο Κόστα καταγράφει τους πάντες και τα πάντα. Είναι μόλις 23 ετών, αλλά έχει ήδη εργαστεί σε γνωστή πλατφόρμα scouting και στην ΑΕΚ είναι υπεύθυνος για τις αναλύσεις των αντιπάλων και μέρος της στρατηγικής κάθε ματς.

Παναγιώτης Αναστασόπουλος: ο συνδετικός κρίκος

Για κάθε προπονητή που ξεκινά εγχείρημα στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να συνοδεύεται από κάποιον ικανό γνώστη της γλώσσας. Ο Αναστασόπουλος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του επί χρόνια στην ΑΕΚ. Επιλογή από την εποχή Μπάγεβιτς, σταθερή αξία στη σύνδεση προπονητή - παικτών. Αν και ο Καρντόσο μιλά αγγλικά, ο Αναστασόπουλος είναι εκεί για να κάνει πιο εύκολη τη συνεννόηση όλων.

Χρυσόστομος Μιχαηλίδης: το καλό χαρτί της ΑΕΚ

Ο Καρντόσο επέμεινε για την παρουσία του Κορέια στο επιτελείο του, αλλά και η ΑΕΚ επέμεινε στην παρουσία του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη. Εχοντας ήδη ενάμιση χρόνο παρουσίας στην πρώτη ομάδα, χρόνια στα τμήματα υποδομής και βέβαια ως παίκτης της «Ενωσης», ο Μιχαηλίδης είναι εκείνος που ξέρει άριστα τους τερματοφύλακες της ομάδας και τον τρόπο να τους εξελίξει.

Ρουΐ Πάουλο Ντα Σίλβα Ντελγκάδο Εσπίριτο Σάντο: ο «ψυχολόγος» του Καρντόσο

«Δεν είναι αθλητικός ψυχολόγος. Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σε διαφορετικό πεδίο. Εχει έρθει κυρίως για μένα για να με βοηθήσει σε κάποια θέματα». Με αυτόν τον τρόπο, ο Μιγκέλ Καρντόσο «σύστησε» στο κοινό τον δικό του «ψυχολόγο». Τον «mental coach», όπως τον αποκαλεί στις συζητήσεις του. Ο τεχνικός της ΑΕΚ, θεωρεί τον Σάντο κάτι διαφορετικό. Είναι ο προσωπικός του συνεργάτες, σε θέματα προσέγγισης παικτών και θα έχει εξωτερική συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο, προσφέροντας τις συμβουλές και τις γνώσεις του σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας.

Μιγκέλ ΚαρντόσοΑΕΚποδόσφαιρο