Αθλητισμός|24.07.2019 14:51

Δέδας: «Το λάθος που διορθώνει ο Παναθηναϊκός και το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού»

Θοδωρής Φελάνης

Ο Στέφανος Δέδας είναι ο μακροβιότερος Έλληνας προπονητής στην Τουρκία. Αρχισε τη θητεία του το 2013 στο πλευρό του Γιούρι Ζντόβτς, ως βοηθός του, στην Γκαζιαντέμπ. Για μια διετία ανέλαβε ο ίδιος το τιμόνι της Γκαζιαντέμπ, ενώ από το 2017 ανέλαβε την καθοδήγηση της Μπαχτσεσεχίρ την οποία ανέβασε στην πρώτη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο Δέδας μιλάει σήμερα στο ethnos.gr  για την ομάδα του και την τουρκική λίγκα, ενώ σχολιάζει και τις κινήσεις των δυο «αιώνιων» του ελληνικού μπάσκετ...

Μεγάλος εκπαιδευτικός οργανισμός πίσω από την Μπαχτσεσεχίρ

«Η ομάδας μας ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη σχετικά πρόσφατα. Πρόεδρος μας είναι ο ιδιοκτήτης των ιδιωτικών σχολείων Βahcesehir College. Είναι ένας τεράστιος εκπαιδευτικός οργανισμός με 150 σχολεία σε όλη την χώρα και χιλιάδες μαθητές . Η ομάδα σε μεγάλο βαθμό αποτελεί έμμεσα το promotion του τεράστιου αυτού οργανισμού και για αυτό στη διάρκεια της χρονιάς κάνουμε αρκετές επισκέψεις σε σχολεία προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με παιδιά.

Τη φετινή χρονιά θα παίξουμε στην έδρα της Μπεσίκτας με την οποία υπάρχουν καλές σχέσεις μιας κι ο πρόεδρος μας είναι ταυτόχρονα και μέλος της Μπεσίκτας. Η σεζόν 2019-20 θα είναι η πρώτη στην οποία η Μπαχτσεσεχίρ θα παίξει στην Ευρώπη μιας και δηλώσαμε ήδη συμμετοχή στο FIBA Cup. Στόχος μας είναι να έχουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη και να κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερο αισθητή την παρουσία μας στο τουρκικό πρωτάθλημα. Το μπάτζετ μας θα έλεγα πως είναι ένα μεσαίο μπάτζετ της κατηγορίας. Να διευκρινίσω πως υπάρχει μεγάλη συνέπεια και τυπικότητα σε θέματα πληρωμών.

Παρά τις προβλέψεις πως το τουρκικό μπάσκετ θα οπισθοχωρήσει εξαιτίας των οικονομικών βλέπουμε πως οι μεγάλες ομάδες, η Φενέρ, η Εφές, διατήρησαν τα ρόστερ τους σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο με παίκτες πρώτης γραμμής. Εμείς ολοκληρώνουμε σιγά σιγά τις κινήσεις μας, πήραμε τον Κάμερον Κλαρκ, τον Χάρντι, τον Τρέι Γκόλντεν και προχωράμε».

«Ο Παναθηναϊκός προστατεύει Καλάθη»

Για τον Παναθηναϊκό ο Στέφανος Δέδας λέει: «Βλέπω ότι φέτος γίνεται μια προσπάθεια κι από τις δυο ομάδες να πάνε σε περισσότερο ορθολογικές κινήσεις με επιλογές που να κολλάνε με παίκτες που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ της ομάδας. Ας πούμε ο Παναθηναϊκός, έχει δυο εξαιρετικούς χειριστές, τον Καλάθη και τον Ράις. Του έλειπε το αξιόπιστο σουτ το οποίο θα αναπληρώσει με Φριντέτ και Ουίλιαμς.

Ανάλογες είναι και οι κινήσεις στους ψηλούς. Ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο κάνει υπερβάσεις τηρουμένων των αναλογιών ενισχύοντας σημαντικά την ομάδα. Το λάθος των τελευταίων ετών ήταν πως δεν προστάτευε τον Καλάθη με τις επιλογές του. Σε μια μεγάλη σεζόν με τρία ματς την εβδομάδα υπήρχαν στιγμές που ο Νικ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει γιατί η ομάδα γίνονταν προβλέψιμη.Νομίζω πως φέτος είναι πιο προσεγμένες οι επιλογές του».

«Λιγότερη φθορά ο Ολυμπιακός»

Σχετικά με την κατάσταση στον Ολυμπιακό είπε: «Ο Ολυμπιακός αν θυμηθούμε πέρσι το πρώτο μισό της σεζόν πήγε πολύ καλά σε μια χρονιά που ήταν κάπως ιδιαίτερη, νέος προπονητής, νέα φιλοσοφία. Αυτό που στοίχισε πολύ ήταν οι τραυματισμοί των Σπανούλη και Στρέλνιεκς που από ένα σημείο και έπειτα καθόρισαν την πορεία του. Οι κινήσεις που έκανε ο Ολυμπιακός φέτος για μένα είναι καλές καθώς εστίασε συγκεκριμένα στις ανάγκες του διαμορφώνοντας ένα ρόστερ με παιδιά που έχουν κίνητρο να διακριθούν.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού θα είναι η παρουσία του μόνο στα ματς της Euroleague, Μιλάμε για μια μεγάλη σεζόν 34 αγώνων στη regular season. Ο Ολυμπιακός θα αποφύγει την καταπόνηση συνεχόμενων αγώνων στην Ελλάδα με ματς στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο... Ο Παναθηναϊκός θα έχει αυτή τη φθορά, άσχετο αν είναι ματς που θα κερδίζει πιθανότατα εύκολα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και αν τελικά ο Ολυμπιακός βγει κερδισμένος αγωνιστικά από αυτή την ιστορία».

«Με στενοχωρεί η κατάσταση των ομάδων της πόλης μου»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Basket League είπε: «Το μόνο που με στενοχωρεί σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό πρωτάθλημα είναι η κατάσταση που υπάρχει στην πόλη μου , την Θεσσαλονίκη. Θέλω να βλέπω ΠΑΟΚ και Άρη να παίζουν στην Ευρώπη, να υπάρχει ανταγωνισμός, να διεκδικούν στόχους. Δυστυχώς η κατάσταση τελευταία δεν είναι καλή».

Τέλος, για τα άσχημα αποτελέσματα των αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων σχολίασε: «Όταν μιλάμε για Εθνικές ομάδες θεωρώ πως αυτές πρέπει να τις στελεχώνουν οι καλύτεροι προπονητές. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση σε σχέση με πριν από 10-15 χρόνια στις νεαρές ηλικίες έχει αλλάξει. Παλιά δεν θυμάμαι γονείς παιδιών 14-15 χρονών να αναζητούν μάνατζερς. Ούτε αυτή την τρέλα να πηγαίνουν από μια ομάδα στην άλλη σε παιδικά, εφηβικά. Στο μπάσκετ θα προχωρήσεις αν έχεις τον χαρακτήρα να καταλάβεις έγκαιρα πώς πρέπει να δουλέψεις και να αντέξεις στις δυσκολίες. Βλέπω πως υπάρχει ένας πανικός και φορτώνουν από νωρίς τα παιδιά με το άγχος της καριέρας κι αυτό δεν είναι σωστό».

ΤουρκίαΣτέφανος ΔέδαςμπάσκετEuroleagueΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός