Αθλητισμός|24.07.2019 16:03

Athens Equestrian Festival: Η ελίτ της παγκόσμιας ιππασίας δίνει ρεσιτάλ στο Μαρκόπουλο

Newsroom

Δεκαπέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο θα ζήσει και πάλι στιγμές δόξας. Πενήντα ιππείς και αμαζόνες όλο τον πλανήτη και 80 πανέμορφα άλογα θα δώσουν ραντεβού από 25 έως 28 Ιουλίου όπου θα διεξαχθεί το Athens Equestrian Festival 2019.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση υπερπήδησης εμποδίων πέντε αστέρων, CSIO5*-W, που έχει αναλάβει η χώρα μας και περιλαμβάνει τον σπουδαιότερο τελικό αγώνα κυπέλλου Εθνών 2019 για την Europe Division 2, το LONGINES  FEI Jumping Nations Cup Division 2 Final. Η διοργάνωση είναι το σημαντικότερο γεγονός που γίνεται στην Ελλάδα μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τόκιο και έπαθλα 467.500 Ευρώ

Μάλιστα η σειρά αγώνων FEI Nations Cup, είναι η σπουδαιότερη σειρά ιππικών αγώνων εμποδίων μεταξύ Εθνικών Ομάδων, που το 2019 γιορτάζει 110 χρόνια ιστορίας. Έχει κεντρικό χορηγό την Longines και οι επιλεγμένοι αγώνες του tour διεξάγονται κατά τόπους σε όλες τις ηπείρους, με συνολικά έπαθλα 467.500 ευρώ.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν διεκδικούν το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό Nations Cup της Βαρκελώνης, τον Οκτώβριο, καθώς και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες  του «Τόκιο 2020».

Ευκαιρία για τα παιδιά και ελεύθερη είσοδο

Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή οι φίλοι της ιππασίας στην Ελλάδα και ειδικά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίου επιπέδου από τις μεγαλύτερες ιππικές δυνάμεις του πλανήτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διοργάνωση προσφέρεται ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία της ιππασίας με την ελληνική οικογένεια και τα νέα παιδιά.

Όλοι όσοι επισκεφτούν το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας αυτό το τετραήμερο, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά το υπέροχο και θεαματικό άθλημα της υπερπήδησης εμποδίων, τους ξένους και Έλληνες ιππείς και τα άλογά τους, αλλά και να διασκεδάσουν με τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο των αγώνων. Θα λειτουργήσει μια ιδιαίτερη παιδική φάρμα με σπάνια ζωάκια, θα υπάρχουν αλογάκια για να κάνουν βόλτες τα παιδιά και «Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης» για τους μικρούς φίλους του αθλήματος.

«Σταθερός προορισμός η Ελλάδα»

«Μετά από πολλά χρόνια, η Ε.Ι.Ο. επανήλθε στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, με στόχο να δημιουργήσει ένα ετήσιο διεθνές αθλητικό γεγονός, που θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε βασικό και σταθερό προορισμό για τη διεθνή ιππασία. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την άνοδο του επιπέδου της ελληνικής ιππασίας, την διοργάνωση διεθνών αγώνων και την ανάδειξη του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας Ισίδωρος Κούβελος και αναφέρθηκε στις υπεραξίες που δημιουργούνται για τον αθλητικό τουρισμό της χώρας: «Υπάρχουν παράπλευρα οφέλη για τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία. Πολλαπλές είναι και οι υπεραξίες που δημιουργούνται από τη φιλοξενία, διακίνηση και αναψυχή μεγάλου αριθμού φιλάθλων υψηλού εισοδήματος, την προσέλκυση χορηγών και παράλληλων εκδηλώσεων, και από την προβολή της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής, ως πόλο αθλητικού ενδιαφέροντος. Διαρκές μέλημα της Ομοσπονδίας μας αποτελεί η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, της καλύτερης ιππικής εγκατάστασης με μόνιμες εγκαταστάσεις στον κόσμο».  

«Εσοδα και χορηγίες»

Το ανακαινισμένο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας έχει βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί την κορυφαία διοργάνωση: «Η ΕΟΙ συμβάλλει τα μέγιστα για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας. Έγιναν εκτεταμένες βελτιώσεις  σε όλη την εγκατάσταση. Από το 2018 εξασφαλίσαμε χορηγία από τον Εθνικό χορηγό του αθλήματος, έγινε πλήρης ανακατασκευή του χλοοτάπητα του κεντρικού ιπποδρομίου αγώνων, καθώς και του ιπποδρομίου προθέρμανσης. Η συγκεκριμένη διοργάνωση και μόνο αναμένεται να εισφέρει άμεσα πάνω από 300.000 ευρώ σε έσοδα για το Δημόσιο από παρακρατούμενους φόρους, τέλη, μεταφορές, διαμονή και άλλες υπηρεσίες».

Ο Ισίδωρος Κούβελος ευχαρίστησε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την υποστήριξη της διοργάνωσης, καθώς και όλους τους χορηγούς της διοργάνωσης, ενώ τόνισε πως τα συνολικά έπαθλα των 467.500 Ευρώ καλύπτονται από την Παγκόσμια ομοσπονδία ιππασίας.  

«Η ιππασία είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό άθλημα. Είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που έχει η παγκόσμια αθλητική κοινότητα», δήλωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το κύπελλο Εθνών

Η διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών, η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο Divisions, 1 και 2. Στο Division 2 ανήκουν οι χώρες του Group A: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισραήλ, Ουκρανία, του Group B: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρωσία, Λευκορωσία, του Group C: Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ισπανία και του Group D: Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο.

Στο Ομαδικό Αγώνισμα - Κύπελλο Εθνών θα λάβουν μέρος 8 ομάδες που προκρίθηκαν από τους προκριματικούς αγώνες που προηγήθηκαν. Η Ελλάδα συμμετέχει ως διοργανώτρια χώρα, ενώ θα πάρουν μέρος ακόμη η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ή και Ισπανία. Στους διεθνείς αγώνες θα συμμετέχουν ακόμη αθλητές από το Μπαχρέιν, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Κύπρο, την Ελβετία, τη Σαουδική Αραβία, την Ολλανδία κ.α.

CSIO5*-W, και υπερπήδηση εμποδίων

Το πρόγραμμα του CSIO5*-W, περιλαμβάνει επτά αγωνίσματα με σημαντικότερα το  Grand Prix την Παρασκευή 26 στις 18.30 το World Cup Qualifier το Σάββατο 27 στις 19.00  και το ομαδικό αγώνισμα εθνικών ομάδων του Τελικού Κυπέλλου Εθνών - Europe Division 2 team Final – την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 17.00

Ο Διεθνής Αγώνας Υπερπήδησης Εμποδίων CSI2*-W, περιλαμβάνει επτά αγωνίσματα, ύψους από 13.15 έως 13.45 με σημαντικότερο το Grand Prix την Κυριακή 28 Ιουλίου.   

Ο Διεθνής Αγώνας Υπερπήδησης Εμποδίων PremiuMares  CSIYH1* περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα ειδικά για νεόλεκτα άλογα, το μέλλον του αθλήματος, με αυξημένο ενδιαφέρον. Οι αθλητές που συμμετέχουν στο Κύπελλο Εθνών με τα έμπειρα άλογά τους, προετοιμάζουν με τα νέα ανερχόμενα άλογά τους στον αγώνα νεόλεκτων.  Ο αγώνας υποστηρίζεται από την εταιρεία PremiuMares, που εξειδικεύεται στην ιπποπαραγωγή, ανεύρεση, ανάδειξη και εκπαίδευση νεόλεκτων αλόγων για αγώνες υψηλού επιπέδου.

Τα μεγάλα αστέρια

Το CSIO5*-W, που περιλαμβάνει τον τελικό, διεξάγεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παγκόσμιων Πρωταθλητών και κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας ιππικής σκηνής. Από τις συμμετοχές ξεχωρίζουν οι Luciana Diniz – Πορτογαλία (αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), Rodrigo Giesteira Almeida - Πορτογαλία , Antonio Matos Almedia - Πορτογαλία, Luis Sabiino Goncalves – Πορτογαλία, Johan-Sebastian Gulliksen – Νορβηγία, Geir Gulliksen – Νορβηγία, Taizo Sugitani – Ιαπωνία.

Η ελληνική... ντριμ τιμ

H ελληνική ομάδα που θα πάρει μέρος στον Τελικό του Κυπέλλου Εθνών της Κυριακής (28/7) στις 17.00 αποτελείται από τους Αλέξανδρο Φουρλή, Γρηγόρη Βόγλη, Άγγελο Τουλούπη και Νικολίνα Μακαρώνα. Στο AEF 2019 θα αγωνιστούν πολλοί ακόμη Έλληνες αθλητές όπως Πάρις Κουτσογιάννης, Μόνικα Μαρτίνη, Μιλένα Παππά, Άννα Λεβή, Δανάη Μπεσδεμιώτη, Τόλης Χατζηαργύρης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Λάμπρος Γκουνέλας, Άννι Βατίδη, Χριστίνα Ορφανού, Συμεών Παρασχάκης, Δημήτρης Πασχαλιδης, Σελήνη και Σεμέλη Ποππ, Helen Schut, Παναγιώτης Τσακτίρης, Βαλέρια Ζαχαρίου, Ευθύμης Κρεμιώτης, Αγγέλικα Καρακασίλη,  Τάσος Ραίσης κ.α.

Τα σημαντικότερα αγωνίσματα του τετραημέρου θα μεταδοθούν απευθείας από την Cosmote TV, το συνδρομητικό κανάλι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας https://tv.fei.org/ και σε live streaming από το κανάλι της ΕΟΙ στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCicfYAUXwtO9hKNsHNmVTHQ

Ολυμπιακό Κέντρο ΙππασίαςΙσίδωρος ΚούβελοςιππασίαAthens Equestrian FestivalΣπορ