Αθλητισμός|26.07.2019 17:12

Δέκα χρόνια μετά: Τι πέτυχε η χρυσή γενιά που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ 2009

Θοδωρής Φελάνης

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τη χρυσή επιτυχία της Εθνικής Νέων Ανδρών, της ομάδας που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης σαν σήμερα στις 26 Ιουλίου του 2009 στο Ευρωμπάσκετ που φιλοξενήθηκε στη Ρόδο. Η Εθνική μας με προπονητή τον Κώστα Μίσσα επικράτησε στον τελικό της Γαλλίας με 90-85 φέρνοντας το ένατο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η γενιά των γεννηθέντων το 1989 και κυρίως αυτή του 1990 ήταν μια ξεχωριστή φουρνιά παικτών όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από την σταδιοδρομία που είχαν τα περισσότερα παιδιά εκείνης της ομάδας. Ας δούμε ποια ήταν τα μέλη εκείνης της μεγάλης επιτυχίας και πως εξελίχθηκαν:

Ο Μάντζαρης μετά από μια μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό φέτος συνεχίζει στην Ούνικς. Ο Μούρτος επί σειρά ετών παίκτης του Άρη με παρουσία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις από πέρσι ανήκει στην οικογένεια του Ηφαίστου. Ο Παππάς παίκτης επιπέδου Euroleague συνεχίζει στον Παναθηναϊκό, ο Χάρης Γιαννόπουλος από πέρσι είναι μέλος της ΑΕΚ, ο Κώστας Παπανικολάου παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Σλούκας της Φενερμπαχτσέ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη, ο Γιάνκοβιτς πέρσι ήταν εκ των καλύτερων σκόρερ της Basket League με τον Χολαργό.

Ο Μπόγρης διέγραψε αξιόλογη καριέρα στο εξωτερικό, ενώ πέρσι αγωνίσθηκε στην Euroleague με τον Ολυμπιακό. Ο Κασελάκης ήταν εκ των πρωταγωνιστών του Προμηθέα στην εκπληκτική πορεία των Πατρινών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ζήσης Σαρικόπουλος είχε επίσης σημαντική καριέρα (Άρης, ΑΕΚ, Προμηθέας, Πανιώνιος και σε Λευκορωσία). Σε χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκαν μόνο ο Βαγγέλης Σακελαρίου κι ο  Ευθύμης Τσακαλέρης οι οποίοι ωστόσο αγωνίσθηκαν επί σειρά ετών στην Basket League. 

Εξαιρετικούς παίκτες είχε στην σύνθεση της τότε και η Γαλλία, όπως ο Σεραφέν, ο Ντιό, ο Ερτέλ, ο Καμαρά, ο Τζάκσον που έκαναν (και κάνουν) καριέρα στην Εuroleague.

Τα στοιχεία του αγώνα της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό με την Γαλλία:

Tα δεκάλεπτα: 22-16, 45-39, 64-61, 90-85 

Ελλάδα: Μάντζαρης 2, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 10 Γιαννόπουλος 14, Σακελλαρίου, Παπανικολάου 15 , Σλούκας 14 , Γιάνκοβιτς 10, Μπόγρης 14, Κασελάκης 11, Σαρικόπουλος

Γαλλία: Ονά-Εμπό 3, Ερτέλ 9, Ντιό 21, Σαμπ 2, Ραποσό 4, Τζάκσον 32, Καμαρά 2, Σεραφέν 10, Ντα Σιλβέιρα 2.

μπάσκετΕυρωμπάσκετΕθνική Νέων