Αθλητισμός|26.07.2019 14:39

ΑΕΚ: Ο «καθηγητής» Σιμάο το μεγάλο στοίχημα του Καρντόσο

Σταύρος Καζαντζόγλου

Είθισται στο ξεκίνημα κάθε σεζόν, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκονται τα «ακριβά» μεταγραφικά αποκτήματα κάθε ομάδας. Στην ΑΕΚ άπαντες περιμένουν την πρεμιέρα του Ολιβέιρα, αδημονούν για τα κατορθώματα του Βέρντε, παρακολουθούν με ενθουσιασμό όσα κάνει ο Ζεράλδες. Πίσω από όλους αυτούς όμως, κρύβεται το μεγάλο στοίχημα του Καρντόσο που ακούει στο όνομα, Νταβίντ Σιμάο.

Νέα μεταγραφή και αυτός, αλλά σαφώς με λιγότερη λάμψη. Καριέρα στα ρηχά, ήρθε από την Αντβέρπ και αρχικά εντυπωσίασε κυρίως με το παρουσιαστικό του. Με μυωπικά γυαλιά, που συνοδεύονται σχεδόν πάντα από πλατύ χαμόγελο, ο 29χρονος Πορτογάλος παραπέμπει περισσότερο σε «καθηγητή». Αλλά όσα κάνει μέσα στο γήπεδο, δείχνουν έναν ιδιαίτερα χρήσιμο παίκτη.

Ο Καρντόσο τον ήθελε διακαώς στις ομάδες του και δεν είναι τυχαίο πως προσπάθησε να τον πάρει και πέρυσι στη Ναντ. Τον χρησιμοποιεί κυρίως ως δεύτερο αμυντικό χαφ, ως το «οκτάρι» που αποτελεί τον δεύτερο πλέι μέικερ μέσα στο γήπεδο. Αλλά ήδη έχει αγωνιστεί τόσο στα άκρα της επίθεσης, όσο και ως οργανωτής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάθετο ποδόσφαιρο, ηρεμία στις κινήσεις.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί στην πράξη, είναι κατά πόσον θα ανταποκριθεί ο Σιμάο στα δύσκολα για την ΑΕΚ. Στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής, εκεί όπου συνήθως συνωστίζονται παίκτες μεγάλης ποιότητας και δύναμης, ο «καθηγητής» θα πρέπει να αποδείξει, ότι μπορεί να δίνει ισορροπία στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Να συμβάλει αμυντικά, να βοηθά επιθετικά, να κυκλοφορεί την μπάλα.

Στην ΑΕΚ ήδη εκτιμούν, ότι από το στοίχημα του Σιμάο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία της ομάδας κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Καρντόσο δεν δείχνει να έχει καμία αμφιβολία. Αλλωστε, είναι φανερό, ότι στην ΑΕΚ αποφάσισαν να τον οπλίσουν σχεδόν με ό,τι ζήτησε. Η νέα ΑΕΚ είναι με βάση τις επιλογές του Καρντόσο και γι’ αυτό είναι έντονα…πορτογαλοποιημένη.

Οι Πορτογάλοι συνθέτουν μια ξεχωριστή «παροικία» στα Σπάτα. Συμπεριλαμβανομένων των μελών του επιτελείου, είναι μια ντουζίνα Ιβηρες. Κάτι που αναμφίβολα, συνιστά ρίσκο για την τήρηση των ισορροπιών εντός των αποδυτηρίων. Ισως πάλι, να αποτελεί και το δρόμο για να αισθάνεται ασφάλεια ο Καρντόσο, ώστε να περάσει τις δικές του ιδέες για το ποδόσφαιρο. Βέβαια, η ιστορία δείχνει πως ανάλογα πειράματα δεν ήταν πάντα πετυχημένα: ο Τουμπάκοβιτς και οι Σέρβοι το ’99, ο Χιμένεθ το 2011, δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν.

ΑΕΚποδόσφαιροΜιγκέλ ΚαρντόσοΝταβίντ Σιμάο