Αθλητισμός|27.07.2019 23:32

Σεάντ Κολάσινατς: Το «τανκ» της Καρλσρούης με τον πόλεμο στο αίμα

Αλέξανδρος Λοθάνο

Εφτανε στο σημείο να μένει νηστικός. Πολλές φορές το προτιμούσε, από το να φάει χοιρινό. Ο Σεάντ Κολάσινατς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην δυτική Ευρώπη (στη Γερμανία εν προκειμένω), αλλά έχει βαθιά ριζωμένα τα μουσουλμανικά πιστεύω. Οταν, μάλιστα, ήταν πιτσιρικάς, πολλές φορές έκανε κοπάνα από το σχολείο για να πάει στο τζαμί και να διδαχθεί για το Ισλάμ.

Στα αραβικά, η λέξη σημαίνει «υποταγή». Υποταγή, βεβαίως, στον Θεό, στον Αλλάχ. Ο 26χρονος Βόσνιος αμυντικός της Αρσεναλ έμαθε να υπακούει στην ανώτερη δύναμη, αλλά δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι.

Ούτε όταν πήρε την απόφαση να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ούτε όταν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει με την εθνική ομάδα της χώρας από την οποία κατάγεται, παρ’ ότι είχε αγωνιστεί μέχρι τότε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας.

Ο Σεάντ νιώθει και είναι Βόσνιος. Κάθε εβδομάδα θα επισκεφτεί την μητέρα του για τα παραδοσιακά μπουρεκάκια και τις τάρτες. Και όλη η οικογένεια, κάθε χρόνο ανεξαιρέτως, πηγαίνει για λίγες ημέρες στο χωριό από το οποίο κατάγεται, το Ντομανοβίτσι.

Από εκεί έφυγαν πριν από τρεις δεκαετίες οι γονείς του, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τον οποίο φαίνεται να έχει στο αίμα του ο Κολάσινατς. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, στο σοκαριστικό επεισόδιο με τους δύο άνδρες που κρατούσαν μαχαίρια και αποπειράθηκαν να κλέψουν τον Μεσούτ Εζίλ.

Ο τουρκικής καταγωγής μέσος, πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Κολάσινατς, έγινε ο «φύλακας άγγελος» του όταν αντάμωσαν στους μικρούς της Σάλκε και, έκτοτε, είναι αυτοκόλλητοι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο Βόσνιος είδε τους δύο άνδρες να απειλούν τον φίλο του έξω από το σπίτι του, δεν το σκέφτηκε δύο φορές. Κατέβηκε από την θέση του συνοδηγού (πίσω κάθονταν η σύζυγος του Εζίλ, Αμινέ) και όρμησε επάνω τους, αδιαφορώντας για τα αιχμηρά αντικείμενα που κρατούσαν.

Ο νέος αρχηγός

Η ηρωική του κίνηση, η οποία δεν απέτρεψε τους δύο άνδρες από το να καταδιώξουν το αυτοκίνητο για περίπου ένα χιλιόμετρο (και όλα αυτά για ένα ρολόι…), έγινε viral σε δευτερόλεπτα. Ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, γνωστός φίλος της Αρσεναλ, προέτρεψε τον προπονητή Ουνάι Εμερι να κάνει αρχηγό τον Κολάσινατς.

Η ομάδα του Λονδίνου ψάχνει εδώ και χρόνια παίκτες με προσωπικότητα για να φορέσουν το (πάντα βαρύ) περιβραχιόνιο. Ο Κολάσινατς ανταποκρίνεται (αποδεδειγμένα) στο απαιτούμενο προφίλ, όπως άλλωστε και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Ελληνας και Βόσνιος τα πηγαίνουν πολύ καλά, σε σημείο μάλιστα που ο δεύτερος θα επέλεγε τον πρώτο, αν έψαχνε ζευγάρι για να κατέβει ως δίδυμο παλαιστών!

«Εγώ θα ήμουν το "τανκ" και ο Σωκράτης ο "καταστροφέας". Δεν θα μας νικούσε κανείς» υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο Κολάσινατς. Αν αμφιβάλετε, ψάξτε και βρείτε τους δύο μοτοσικλετιστές που τράπηκαν σε φυγή, όταν ο 26χρονος Βόσνιος κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να τους αντιμετωπίσει.

ΑρσεναλΣωκράτης ΠαπασταθόπουλοςποδόσφαιροΜεσούτ ΕζίλΣεάντ Κολάσινατς