Αθλητισμός|27.07.2019 23:29

Μπαρτσελόνα: Ο Ερίκ Αμπιντάλ, στη μέση της καταιγίδας

Αλέξανδρος Λοθάνο

Οταν έχεις κοιτάξει τον θάνατο στα μάτια και τον έχεις νικήσει (δύο φορές), μια ενδοοικογενειακή κρίση, ακόμα και σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στον κόσμο, δεν μοιάζει ικανή να σε τρομάξει.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ, όμως, γνωρίζει ότι στη νέα του ιδιότητα ως παράγοντας της Μπαρτσελόνα, οι επόμενοι μήνες συνιστούν την μεγαλύτερή του πρόκληση. Τα κατάφερε περίφημα ως ποδοσφαιριστής απέναντι στους αντίπαλους επιθετικούς και πήρε άριστα ως ασθενής απέναντι στον καρκίνο που τον οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος.

Στην παρουσίαση του ως τεχνικός γραμματέας, τον περασμένο Ιούνιο, ο άλλοτε αμυντικός του Ολυμπιακού είχε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Τζόρντι Μέστρε και τον γενικό μάνατζερ Πεπ Σεγούρα, επίσης με πέρασμα από τους «Ερυθρόλευκους», ως πρώτος προπονητής αλλά και υπεύθυνος των ακαδημιών. Ενα χρόνο (και κάτι) μετά από εκείνη την φωτογραφία, ο «Αμπι» έμεινε μόνος του.

Ο Μέστρε, δεξί χέρι του προέδρου Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, παραιτήθηκε πρόσφατα, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και διαφόρων προστριβών με άλλα μέλη του ΔΣ. Ο Σεγούρα, προστατευόμενος του Μέστρε, θεωρούνταν δεδομένο ότι θα τον ακολουθούσε.

Στο εσωτερικό του συλλόγου υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για τον τρόπο «αγγλικής» διαχείρισης των τμημάτων υποδομής, επηρεασμένος προφανώς από την θητεία του στην Λίβερπουλ.

Η απόφαση της Μπάρτσα να δώσει την θέση του επικεφαλής της ακαδημίας στον Πάτρικ Κλάιφερτ και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του, οδήγησε τον Σεγούρα στην πόρτα εξόδου του «Καμπ Νόου». Η αλήθεια είναι ότι δεν θα λείψει σε πολύ κόσμο…

Το νούμερο ένα

Ο ρόλος του 39χρονου Αμπιντάλ, ο οποίος προσλήφθηκε και για να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ομάδας – διοίκησης, αναμένεται να αναβαθμιστεί. Μαζί με την προαγωγή, βεβαίως, θα μεγαλώσουν και οι ευθύνες για τον Γάλλο, σε μια πολύ κρίσιμη σεζόν για τον σύλλογο.

Οι διαδοχικές σφαλιάρες στο Champions League έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε. Η απόκτηση του Αντουάν Γκριεζμάν, μετά το μεγαλοπρεπές του «όχι» (και μέσω ντοκιμαντέρ) το περασμένο καλοκαίρι, έχει διχάσει τον κόσμο.

Η Μασία, η οποία έχει να βγάλει ταλέντο που να καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα από την εποχή του… Σέρχιο Μπουσκέτς (!), χάνει συνεχώς διαμάντια που καταλήγουν σε ανταγωνιστικές ομάδες, ακόμα και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αμπιντάλ έχει μάθει να συμβιώνει με τις φουρτούνες, αλλά σε αυτό το μεγάλο καράβι θα προτιμούσε να βρει μπουνάτσα στη συνέχεια του ταξιδιού…

ποδόσφαιροΕρνέστο ΒαλβέρδεΕρίκ ΑμπιντάλΜπαρτσελόνα