Αθλητισμός|28.07.2019 22:45

Σούπερ ταλέντα: Οι επόμενοι Ζοάο Φέλιξ και Ντε Λιχτ (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ηταν μόλις 16 ετών, όταν έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο με την δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, η οποία πίστεψε στο ταλέντο και την πρόοδο του, σε αντίθεση με την Πόρτο.

Στα 18 του, ο Ζοάο Φέλιξ Σεκέιρα ήταν ήδη βασικός στην πρώτη ομάδα των «Αετών». Και, στα 19 του, έγινε η τέταρτη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών, αφού η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν δίστασε να δώσει 127,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Από αυτά, η Πόρτο πήρε ως τροφεία κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ (πόσο ειρωνικό αλήθεια;).

Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι αναμφίβολα αυτό των 19άρηδων, αφού ο κατά τρεις μήνες μεγαλύτερος από τον Ζοάο Φέλιξ, Ματάις ντε Λιχτ, μετακόμισε από τον Αγιαξ στην Γιουβέντους έναντι 85,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την ρήτρα αποδέσμευσης να τοποθετείται στα 150 εκατομμύρια.

Ο Ολλανδός έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του «Αίαντα» μόλις στα 17 του χρόνια, ηλικία που πλέον θεωρείται «φυσιολογική» για την πρεμιέρα ενός ποδοσφαιριστή στον σκληρό, επαγγελματικό κόσμο.

Από τα 16 τους, άλλωστε, οι παίκτες κάνουν τα πρώτα τους βήματα και τραβούν την προσοχή των μεγάλων συλλόγων. Και η λίστα των νέων, σούπερ ταλέντων που ήδη ξεχωρίζουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, περιλαμβάνει ήδη πολλές και ελκυστικές περιπτώσεις. Συγκρατήστε τα ονόματα τους, σίγουρα θα σας (μας) απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον…

Ντεμπούτο στα 15

Διορατικότητα στο παιχνίδι, ταχύτητα σκέψης και ωριμότητα που θυμίζει 30άρη, παρ’ ότι δεν είναι ούτε καν 17. Ο Χάρβεϊ Ελιοτ είναι το νέο παιδί – φαινόμενο του αγγλικού ποδοσφαίρου και δείχνει έτοιμο για σπουδαία καριέρα.

Στην Φούλαμ, ομάδα που τον ανέδειξε, ο μεσοεπιθετικός από το Τσέρτσεϊ έκανε ντεμπούτο σε αγώνα του Λιγκ Καπ σε ηλικία 15 ετών και 174 ημερών (!), ενώ στην Premier League το έκανε λίγο πιο «μεγάλος», σε ηλικία 16 ετών και τριάντα ημερών (αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος με την σύγχρονη εκδοχή του, από το 1992 και μετά δηλαδή).

 

Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε τσεκάρει τον πιτσιρικά για λογαριασμό της Λίβερπουλ, ομάδα που υποστήριζε από (πιο) μικρός ο Χάρβεϊ, και οι «Κόκκινοι» τον έκαναν και επίσημα δικό τους σήμερα Κυριακή (28/7), αφήνοντας με την όρεξη Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίες επίσης είχαν στα υπόψη τους τον 16χρονο ποδοσφαιριστή που μεγάλωσε (πολύ) απότομα. Και ακόμα έχει πολλά, πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Στα χνάρια του Ματάις

Η Λίβερπουλ απέκτησε τον 17χρονο Σεπ Φαν ντεν Μπεργκ από την Τσβόλε, ελπίζοντας ότι στο πρόσωπό του βρήκε τον νέο Ματάις ντε Λιχτ. Ο Αγιαξ, ο οποίος ανέδειξε τον χαρισματικό στόπερ, θεωρεί ότι έχει ήδη τον διάδοχό του στις ακαδημίες του.

Ο λόγος για τον Ντεβάιν Ρεντς, 16 ετών, ο οποίος ενσωματώθηκε στο φυτώριο – υπόδειγμα του «Αίαντα» το 2016 και ξεχώρισε άμεσα. Ο πιτσιρικάς, ο οποίος έχει υπογράψει συμβόλαιο έως το 2022 δείχνει, με το αρχοντικό στιλ και την ταχύτητά του στα μετόπισθεν, να βαδίζει σωστά στον δρόμο που χάραξε ο Ντε Λιχτ και άλλοι κεντρικοί αμυντικοί που έκαναν την διαφορά στην ομάδα του Αμστερνταμ, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής, όπως ο Γιαν Βερτόνγκεν, ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ ή ο Τόμας Βερμάλεν.

Το θαύμα του «Κάντι»

Παραμονές των προηγούμενων Χριστουγέννων, πήρε το πιο όμορφο δώρο που μπορούσε να φανταστεί: Το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο με την Σέλτικ και, μάλιστα, σε ηλικία 15 ετών!

Ο Καραμόκο Ντεμπελέ, «Κάντι» όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά στο σπίτι του, ήταν μόλις 13 όταν έκανε ντεμπούτο στην ομάδα Κ20 των «Καθολικών». Γεννημένος στο Λονδίνο από Ιβοριανούς γονείς, μετακόμισε στην Σκωτία όταν ήταν ενός έτους.

 

Καταπληκτικός με την μπάλα στα πόδια, αγωνιζόμενος στα άκρα της επίθεσης και με χάρισμα στην δημιουργία και την εκτέλεση, έχει παίξει στις μικρές εθνικές ομάδες Σκωτίας και Αγγλίας, αλλά (ακόμα) έχει δικαίωμα να αγωνιστεί και με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Εκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Σέλτικ τον περασμένο Μάιο και, στα 16 του, ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός (1.60) αναμένεται να συνδυάζει συμμετοχές με την πρώτη και την δεύτερη ομάδα την επόμενη σεζόν. Οχι, πάντως, για πολύ καιρό ακόμα…

Κόκκινο «διαβολάκι»

Μεγάλωσε στην αστείρευτη ακαδημία του Αγιαξ, διαθέτει σπάνια τεχνική για 16χρονο, σκοράρει με τα δύο πόδια και μπορεί να παίζει σε διαφορετικές θέσεις. Λόγω της ψυχραιμίας του στο παιχνίδι και το πώς τελειώνει τις φάσεις, οι ειδικοί συγκρίνουν τον Ντίλον Χούγκεβερφ με τον Πάτρικ Κλάιφερτ.

Σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θαμπώθηκε όταν τον είδε από κοντά και οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έσπευσαν να τον ενσωματώσουν στα τμήματα υποδομής τους. Στην σεζόν του στην Κ17 του Αγιαξ είχε ένα γκολ κάθε 167 λεπτά, έφτασε να παίζει ακόμα και στην ομάδα Κ19 και στο «Ολντ Τράφορντ» θεωρούν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια σπουδαία περίπτωση. Εσχάτως, άλλωστε, το ταλέντο μάλλον λάμπει δια της απουσίας του από το «θέατρο των ονείρων»…

Φαινόμενο, ετών 14

Ο πατέρας του ορκίζεται μέχρι και σήμερα ότι τον δήλωσε στο ληξιαρχείο της Γιαουντέ του Καμερούν, λίγες ώρες αφότου γεννήθηκε (20 Νοεμβρίου του 2004). Ο Γιουσουφά Μουκοκό, όμως, δεν μοιάζει καθόλου για 14 ετών.

Και γι’ αυτό, άλλωστε, από τα δώδεκα του (!), αγωνίζεται και σκοράρει με την ομάδα Κ17 της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εχει ήδη υπογράψει διαφημιστικό συμβόλαιο ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ με τη Nike, η… μισή Ευρώπη θέλει να τον αποκτήσει, παίζει στις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας και μπορεί ακόμα να το κάνει με το Καμερούν.

Η Μπορούσια θα του είχε ήδη δώσει την ευκαιρία να παίξει ακόμα και στην Μπουντεσλίγκα (!), αν δεν υπήρχε κανονισμός που επιτρέπει μόνο σε παίκτες άνω των 16 ετών να το κάνουν.

Δυνατός, ταχύς, ικανός και με τα δύο πόδια (παρ’ ότι αριστεροπόδαρος) και με έφεση στη ντρίμπλα, δείχνει ικανός να αφήσει εποχή. Ακόμα και αν δεν μάθουμε με ακρίβεια πότε τον δήλωσε στο ληξιαρχείο ο μπαμπάς Μουκοκό, έστω και αν η Ντόρτμουντ διαβεβαιώνει πως είναι όντως 14 ετών…

Κάτι ξέρει ο Ραϊόλα

Γεννήθηκε στο Αμστερνταμ, παίζει στις μικρές εθνικές ομάδες της Ολλανδίας, αλλά πήρε το (καταλανικό) όνομα Τσάβι, γιατί ο πατέρας του υπήρξε μεγάλος φαν του «μαέστρου» της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας.

Στην ακαδημία της Μπάρτσα, την περίφημη Μασία, ο Τσάβι Σιμόνς βρίσκονταν από τα εννέα του χρόνια. Και, στα 16 του πλέον, αποχαιρετά τους Καταλανούς γιατί ο μάνατζερ του δεν τα βρήκε μαζί τους για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο εκπρόσωπος του Σίμονς, όπως και ο εξαιρετικά προικισμένος τεχνικά κεντρικός μέσος, δεν είναι κάποιος τυχαίος.

 

Ο Μίνο Ραϊόλα, ατζέντης των Πολ Πογκμπά, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Ματάις ντε Λιχτ, μεταξύ άλλων, είδε από νωρίς το ταλέντο και την προσωπικότητα του Τσάβι και έσπευσε να τον κάνει δικό του (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Η Παρί Σεν Ζερμέν του άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της…

Το «παιδί» του Τότι

Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, η Ρόμα θα ξεκινήσει την σεζόν χωρίς να έχει στις τάξεις της δύο παίκτες – σύμβολα που ξεκίνησαν από το φυτώριο και έγραψαν ιστορία στην πρώτη ομάδα. Φραντσέσκο Τότι και Ντανιέλε ντε Ρόσι δεν μένουν πια εδώ και οι «Τζιαλορόσι» ψάχνουν εναγωνίως ένα σπουδαίο ταλέντο που θα προέρχεται από τα τμήματα υποδομής και θα αντέξει το βάρος της φανέλας.

Πιθανόν θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια ακόμα, μέχρι να μεγαλώσει ο 14χρονος Πιέτρο Τομασέλι. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ποδοσφαιρικό θράσος και ταλέντο που τον έχουν κάνει να κερδίσει παρατσούκλια όπως «ο νέος Ροναλντίνιο». Ο πολλά υποσχόμενος μεσοπιθετικός, γεννημένος στο Βέλγιο από Ιταλούς γονείς, δεν σκέφτεται ακόμα τόσο ψηλά.

Στις μικρές ομάδες της Ρόμα ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα και ονειρεύεται να γίνει «ο νέος Τότι». Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και είναι πολύ ελπιδοφόρα. Απομένει, βεβαίως, το πιο δύσκολο κομμάτι, αυτό της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) ενηλικίωσης…

Ζοάο ΦέλιξΜατάις ντε ΛιχτποδόσφαιροΧάρβεϊ Ελιοτ