Αθλητισμός|29.07.2019 09:49

ΠΑΟΚ: Βάζει πλώρη για τη μεγάλη πρόκληση όντας προσγειωμένος και αισιόδοξος

Αντώνης Τσακαλέας

Η αποστολή του ΠΑΟΚ επέστρεψε το απόγευμα της Κυριακής (28/7) στη Θεσσαλονίκη, καθώς το βράδυ του Σαββάτου έπεσε η αυλαία των φιλικών προετοιμασίας, με την ίσως καλύτερη «παράσταση» του «Δικεφάλου του Βορρά» σε αυτό το διάστημα, με το χορταστικό 5-1 επί της Φορτούνα Σιτάρντ να έρχεται στο τελευταία φιλικό πριν από τη μάχη με τον Αγιαξ στις 6 Αυγούστου στην Τούμπα.

Σε αντίθεση με ο,τι συνέβαινε στα μέχρι τώρα φιλικά, όπου και υπήρχε πλουραλισμός σε επίπεδο σκόρερ, ο Τσούμπα Ακπομ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε εναντίον της ολλανδικής ομάδας Η «παράσταση» του 23χρονου επιθετικού αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα της φετινής προετοιμασίας, καθώς στα οχτώ φιλικά που έδωσε ο ΠΑΟΚ καταγράφηκαν 11 διαφορετικοί σκόρερ αλλά και 11 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές που μέτρησαν τουλάχιστον από μια ασίστ.

Κεφάτοι Πέλκας - Ζαμπά

Σε ρόλο δημιουργού, στα τελευταία παιχνίδια, είναι συχνά οι Δημήτρης Πέλκας και Λέο Ζαμπά. Ο Ελληνας μεσοεπιθετικός δείχνει να έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν με τον τρόπο με τον οποίο την ολοκλήρωσε, καθώς μαζί με τον Ακπομ συνθέτουν ένα δίδυμο που αρχίζει και μαθαίνει ο ένας τα «βήματα» του άλλου. Οσο για τον Βραζιλιάνο ακραίο, οι αγωνιστικές του δυνατότητες είχαν φανεί από την περσινή χρονιά, και πλέον το ζητούμενο είναι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, με τα δείγματα γραφής στην προετοιμασία να είναι άκρως ικανοποιητικά.

Στην αναμέτρηση με την Φορτούνα Σιτάρντ, ο Αντερσον Εσίτι έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας μια εμφάνιση βγαλμένη από το βιογραφικό του. Ο συνδυασμός αγωνιστικής εικόνας και ετοιμότητας ήταν αυτός που όλοι ευελπιστούσαν να δουν από τον Νιγηριανό που έβαλε υποψηφιότητα και για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια.

Ολα αυτά αποτελούν τα θετικά μηνύματα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας που, για όσους ίσως το έχουν ξεχάσει, ξεκίνησε με υπηρεσιακό προπονητή. Η αλλαγή σκυτάλης τις ημέρες πριν από το πρώτο ταξίδι με προορισμό την Ολλανδία έφερε όπως ήταν φυσικό κάποιους «τριγμούς» τους οποίους άπαντες -ο καθένας από το πόστο του- προσπάθησαν να απορροφήσουν. Ο νέος προπονητής Αμπέλ Φερέιρα θέλει να βάλει τη δική του τακτική φιλοσοφία, και μέχρι στιγμής το κάνει δείχνοντας τη διάθεση να προσαρμοστεί στα δεδομένα που βρήκε και παράλληλα να αρχίσει βήμα – βήμα να προσαρμόζει την ομάδα στα δικά του «θέλω».

«Εύσημα» Φερέιρα σε Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για τις αναμετρήσεις με τον Αγιαξ, με την ολλανδική ομάδα να βρίσκεται για τρίτη φορά τα τελευταία εννέα καλοκαίρια στο δρόμο του, στην ίδια προκριματική φάση του Champions League. Ολοι στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος, όπως και όλοι δείχνουν να προετοιμάζονται για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Ο Πορτογάλος τεχνικός προχώρησε σε δηλώσεις λίγο πριν την επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, στις οποίες μίλησε:

Για το κατά πόσο έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών του στην προετοιμασία: «Από την στιγμή που ήρθαμε στην Ολλανδία διευκολυνθήκαμε πάρα πολύ γιατί βρήκαμε ένα κράμα ποδοσφαιριστών, με πάρα πολλές εμπειρίες, ουσιαστικά βρήκαμε στρωμένο τον δρόμο μας, κάτι που οφείλεται και στο προηγούμενο προπονητικό επιτελείο.

Εμείς από την πλευρά μας και στα δύο στάδια της προετοιμασίας είχαμε πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές μαζί μας, πολλούς νεαρούς παίκτες, δυστυχώς δεν μπορούσαμε να έχουμε τον Μαουρίσιο, τον Πόντους και τον Βιεϊρίνια λόγω των τραυματισμών τους, οπότε δουλέψαμε με το υπόλοιπο γκρουπ. Όλοι τους είναι ποδοσφαιριστές με πολύ δίψα να πετύχουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο όνειρο που είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League, ωστόσο έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας».

«Θα είμαστε προετοιμασμένοι»

Για το αν ο ίδιος χρειάζεται να προσαρμόσει ορισμένα πράγματα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, προκειμένου φέτος να έρθουν επιτυχίες και στην Ευρώπη, ο Φερέιρα είπε: «Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω, τρέφω μεγάλο σεβασμό για ό,τι πέτυχε η ομάδα την περασμένη σεζόν, όταν ο ΠΑΟΚ με προσέγγισε και με έκανε δικό του, το έκανε για όλο το πακέτο που διαθέτω, ως προπονητής, ως άνθρωπος, ως φιλοσοφία γύρω από το παιχνίδι. Αφού μιλάμε για το κομμάτι της Ευρώπης, πρόκειται για δύο αγώνες νοκ άουτ, που αν χάσεις αποκλείεσαι.

Είναι παιχνίδια που πρέπει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, ευτυχώς οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό και μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή απάντηση σ’ όλο τον κόσμο. Ασφαλώς και το στρατηγικό κομμάτι θα παίξει κεφαλαιώδη ρόλο στα προκριματικά και τα παιχνίδια με τον Άγιαξ. Θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτή την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας γιατί πραγματικά θέλουμε πάρα πολύ να περάσουμε αυτό το πρώτο εμπόδιο στα προκριματικά και μετά το επόμενο».

«Μικρό διάστημα, καλό επίπεδο»

Ο κόουτς του ΠΑΟΚ σχολίασε για το αν οι παίκτες εμπέδωσαν τη φιλοσοφία του και το αν δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στην τακτική σε σχέση με το κομμάτι της φυσικής κατάστασης: «Ήρθα στον ΠΑΟΚ για όλο το πακέτο που προανέφερα, γνωρίζοντας από την αρχή θα έπρεπε να περάσω τις ιδέες μου και τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού σ’ ένα πολύ μικρό διάστημα και μέχρι στιγμής είμαστε σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο.

Στο σκέλος της φυσικής κατάστασης αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η μεθοδολογία της προπόνησης που χρησιμοποιώ έχει να κάνει με τη συγχώνευση όλων των κομματιών σε κάθε άσκηση, έχει να κάνει με την τακτική, την τεχνική, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική προετοιμασία κάθε ποδοσφαιριστή. Πχ. όταν δουλεύουμε σε μικρούς χώρους, εστιάζουμε πιο πολύ στη δύναμη, στα σπριντ, στις επιταχύνσεις, στις επιβραδύνσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικά κομμάτια για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Το 90-95% των ασκήσεων περιλαμβάνει μπάλα, οπότε ταυτόχρονα δουλεύεις και τακτικά, αλλά και τεχνικά στοιχεία».

«Ελ Καντουρί, ο καλύτερος»

Παράλληλα είπε, για το κλίμα που συνάντησε στην ομάδα: «Αυτό που μπορώ να πω από τη στιγμή που το έχω δει με τα μάτια μου, είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια πραγματικά μεγάλη και δεμένη οικογένεια, με πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους και θέλω από την πλευρά μου και εγώ να αποτελέσω κομμάτι αυτής της οικογένειας και αυτών των ανθρώπων».

Τέλος, για τον Ομάρ Ελ Καντουρί και την απόφασή του να τον χρησιμοποιεί στον άξονα ανέφερε: «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να το πω, αλλά θα το πω. Ο Ομάρ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχω προπονήσει μέχρι σήμερα!».

Δείτε το βίντεο με τον απολογισμό του Φερέιρα:

Αμπέλ ΦερέιραπροετοιμασίαΟμάρ Ελ ΚαντουρίΠΑΟΚ