Αθλητισμός|30.07.2019 23:52

ΑΕΚ: Ο Καρντόσο φτιάχνει το πρότζεκτ Ολιβέιρα

Newsroom

Ο Ολιβέιρα έγινε ο παίκτης του ενός εκατομμυρίου, ο πρώτος στη νεότερη εποχή που έσπασε το οικονομικό όριο. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι για την ΑΕΚ η απόκτηση του Πορτογάλου φορ σηματοδοτεί πολύ περισσότερα. Είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας, που ο Καρντόσο φιλοδοξεί με την παρουσία του να αλλάξει όλο το παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων».

Βλέπετε, ο Ολιβέιρα είναι πολύ διαφορετικός παίκτης από όσους είχαν συνηθίσει στην ΑΕΚ να βλέπουν τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της επίθεσης. Ο 28χρονος Πορτογάλος επιθετικός διαφέρει αρκετά από τους προκατόχους του. Δεν είναι όπως ο Αραούχο, που έβγαινε πολλές φορές εκτός περιοχής, πρέσαρε ψηλά στην αντίπαλη άμυνα και δημιουργούσε μόνος του επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν είναι… Πόνσε, που ήταν παίκτης περιοχής και μέσα στο «κουτί» απειλούσε τις αντίπαλες άμυνες. Ο Ολιβέιρα είναι παίκτης που μπορεί να παίζει με «πλάτη» στην εστία, να ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του, να κάνει συνδυασμούς που θα δημιουργούν ελεύθερους χώρους. Ο Καρντόσο ποντάρει πολλά στον συμπατριώτη του για αυτήν την αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ.

Ο στόχος του τεχνικού της «Ενωσης» είναι να δώσει περισσότερες επιλογές στην επίθεση. Να μην είναι μονοδιάστατη, αλλά να μπορεί να βρίσκει λύσεις από πολλούς παίκτες στο σκοράρισμα. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος που έχει στο μυαλό του ο τεχνικός της ΑΕΚ, ώστε να μην είναι προβλέψιμη η ομάδα του. Αλλωστε, ο Ολιβέιρα δεν είναι αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται «κανόνι» για την επίθεση. Με εξαίρεση τη σεζόν 2016-17, σε καμία άλλη της καριέρας του δεν ξεπέρασε τον διψήφιο αριθμό τερμάτων. Βέβαια, ήταν υψηλότερος ο δείκτης δυσκολίας απ’ ό,τι θα αντιμετωπίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το θέμα για την ΑΕΚ δεν είναι να βρει τα 21 περσινά γκολ του Πόνσε, αλλά περισσότερα γκολ από πολλούς παίκτες. Ο Ολιβέιρα αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής στην αυριανή πρόβα τζενεράλε της ΑΕΚ με την Μπασακσεχίρ. Ο Καρντόσο τον πιστεύει πολύ, περιμένει πώς και πώς να είναι έτοιμος για να βρεθεί στην κορυφή της επίθεσης, αλλά δεν βιάζεται. Ξέρει ότι χρειάζεται χρόνο για να βρεθεί στον κατάλληλο βαθμό ετοιμότητας. Πέραν της φυσικής κατάστασης, όμως, ο Ολιβέιρα πρέπει να βρει ρυθμό και τρόπο λειτουργίας με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και θα είναι σημαντικό να αρχίσουν να μετρούν μαζί χρόνο συμμετοχής.

ΑΕΚΝέλσον Ολιβέιραποδόσφαιρο