Αθλητισμός|30.07.2019 14:51

Ο Λάνγκφορντ και οι άλλοι: Οι ξένοι παίκτες που άλλαξαν στρατόπεδο

Θοδωρής Φελάνης

Ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία της ΑΕΚ, έχοντας στο βιογραφικό του διακρίσεις όπως αυτή του MVP της Euroleague (με Αρμάνι και Χίμκι) αλλά και μια σειρά από πρωτιές σε ατομικό επίπεδο με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκόρερ που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Αυτή δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ένας ξένος παίκτης ακολουθεί την διαδρομή από Παναθηναϊκό σε ΑΕΚ και το αντίστροφο. Το «ethnos.gr» θυμάται σήμερα κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων ετών:

Ιμπραήμ Κουτλουάι

Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Έκανε μια καταπληκτική σεζόν με την «Ένωση» καθώς αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος και MVP του τελικού. Την επόμενη χρονιά τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός με τον οποίο πανηγύρισε μια Ευρωλίγκα, δυο πρωταθλήματα και δυο κύπελλα. Μετά τον Παναθηναϊκό έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Σιατλ Σουπερσόνικς για να επιστρέψει ξανά για λίγο στο τέλος του 2015 στους «πράσινους».

Ρόκο Ούκιτς

Ο Κροάτης γκάρντ αγωνίσθηκε στον Παναθηναϊκό για μια διετία (2012-14) έχοντας προηγουμένως παίξει σε Μπαρτσελόνα, Ρόμα, στο ΝΒΑ με Ράπτορς και Μπακς και Φενέρ. Η ΑΕΚ τον απέκτησε την σεζόν 2016-17 με την οποία είχε μέσο όρο 11,3 πόντους, 3,8 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ντι Τζέι Κούπερ

Ο αμερικανός γκαρντ ήρθε για τον Παναθηναϊκό στο τέλος της σεζόν 2014-15 μαζί με τον Ρέιμαρ Μόργκαν προκειμένου να ενισχύσει τους πράσινους στα πλέι οφς. Μετακόμισε για λίγο στην Κράσνι Οκτιάμπρ από όπου τον πήρε η ΑΕΚ τον Νοέμβριο του 2015 και μάλιστα με αποδοχές ύψους 35.000 δολαρίων τον μήνα. Οι σχέσεις του με τον Γιούρι Ζντοβτς διαταράχθηκαν αρκετές φορές ενώ στη διάρκεια της σεζόν βρέθηκε και θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ κοντρόλ με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν. Ο Κούπερ στην συνέχεια αγωνίσθηκε στην Μονακό.

Γιόνας Ματσιούλις

Ο Ματσιούλις ήρθε για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2012. Έμεινε ως το 2014 και κατάφερε να κατακτήσει δυο νταμπλ με τους «πράσινους» πριν αποχωρήσει για την Ρεάλ Μαδρίτης(2014-18). Η ΑΕΚ τον απέκτησε πέρσι και παρά τον τραυματισμό του ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιο του για έναν ακόμη χρόνο.

Από τον Κόντο στον Σάκοτα

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ελλήνων παλαιότερα είναι αυτές των Απ. Κόντου, Μ. Γκέκου, Κ.  Παταβούκα, Δ. Ντικούδη, Β. Ξανθόπουλου. Από την ΑΕΚ ξεκίνησε την καριέρα του κι ο Ντούσαν Σάκοτα (έχει ελληνική υπηκοότητα) με την οποία μάλιστα κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων το 2003. Στην συνέχεια βρέθηκε στον Παναθηναϊκό (2004-07) για μια σεζόν έπαιξε ως δανεικός στον Πανιώνιο (2007-08), επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και το 2009 μετακόμισε στο Πέζαρο. Με την ΑΕΚ συνεργάσθηκε ξανά το 2014 και μέχρι πρότινος(πήρε μεταγραφή πρόσφατα στην Μούρθια) ήταν ο αρχηγός της.

μπάσκετΑΕΚΠαναθηναϊκόςΚιθ Λάνγκφορντ