Αθλητισμός|06.08.2019 16:09

ΠΑΟΚ: Βήμα πρόκρισης στην Τούμπα κόντρα στον Άγιαξ (20.00, Open TV)

Newsroom

Το Ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ ξεκινάει απόψε το βράδυ (20.00, Open TV) από την Τούμπα, με τελικό προορισμό τους ομίλους του Champions League. Πρώτο εμπόδιο στο δρόμο για τ’ αστέρια για τον αήττητο πρωταθλητή Ελλάδας η ομάδα θαύμα του Τεν Χαγκ, ο Άγιαξ, που έφτασε την περασμένη σεζόν μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Το έργο του Δικεφάλου είναι δύσκολο αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με δεδομένο το έπαθλo. Ο Άγιαξ εκτός από βαριά φανέλα με ιστορία διαθέτει και ένα εξαιρετικό σύνολο ποδοσφαιριστών, το οποίο παρά τις απώλειες στην θερινή μεταγραφική περίοδο, παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. 

T

Απέναντι στο ταλέντο, την τεχνική, την τακτική και την εμπειρία των παικτών του Αίαντα, ο ΠΑΟΚ δεν κατεβαίνει χωρίς τα δικά του όπλα. Η πρωταθλήτρια ομάδα της Ελλάδας πάντα θα έχει μειονέκτημα απέναντι σε αυτή του Ολλανδικού πρωταθλήματος, αλλά ο Δικέφαλος είναι ένα δεμένο σύνολο χωρίς μεγάλες αλλαγές, ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως πρόκειται για τον σύλλογο που αρνήθηκε να χάσει σε μία ολόκληρη αγωνιστική χρονιά. Εκτός από τα όπλα που θα παρατάξει ο Φερέιρα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα έχουν την υποστήριξη των φίλων της ομάδας  οι οποίοι αναμένεται να δημιουργήσουν καυτή ατμόσφαιρα και να συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια για ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Ιδανικά, αυτό θα περιελάβανε το μηδέν παθητικό και νίκη ώστε να ταξιδέψει ο ΠΑΟΚ στο Άμστερνταμ με ένα μικρό (ή μεγάλο) πλεονέκτημα και να παίξει τα… ρέστα του στην Johan Cruijff Arena. Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ πήρε 20 παίκτες στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Καντουρί, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που είχε, προπονήθηκε με την υπόλοιπη ομάδα και τέθηκε στην διάθεση του Πορτογάλου προπονητή. 

Από την πλευρά του Ο τεν Χαγκ θα έχε στη διάθεσή του στον Φαν ντε Μπεεκ παρά το γεγονός πως ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται με το ένα πόδι στη Μαδρίτη καθώς η Ρεάλ τον παρακολουθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Ισπανία δεν αποκλείεται να κάνει την κίνησή της τις επόμενες ημέρες. 

Οι Ολλανδοί δεν αναμένεται να αλλάξουν το αγαπημένο τους 4-3-3 με τους Μαρτίνες, Σουρς, Ταλιαφίκο και Φέλτμαν  στην άμυνα με τερματοφύλακα φυσικά τον Ονανά. Στο κέντρο θα βρίσκονται οι Μαζραουί, Μπλιντ και Φαν Ντε Μπεεκ, ενώ στην επίθεση οι Νέρες, Ζίγιεχ και Τάντιτς.

Ο Αμπέλ Φερέιρα από την πλευρά του θα ακολουθήσει το δικό του… αγαπημένο 4-4-2, με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, τους Μάτος Βαρέλα, Κρέσπο και Γιαννούλη στην άμυνα, τους Ζαμπά, Εσίτι, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ στη μεσαία γραμμή και τους Πέλκα Άπκομ στην κορυφή.

T

Ο στόχος του ΠΑΟΚ  στο αποψινό παιχνίδι είναι ξεκάθαρος. Θέλει να προστατέψει την εστία του Πασχαλάκη απέναντι σε μία ομάδα που αρέσκεται να αγωνίζεται εκτός έδρας και από εκεί και πέρα θα θέλει είναι να παγώσει τον ρυθμό, να μπλοκάρει την κυκλοφορία της μπάλας των αντιπάλων και να εκμεταλλευτεί την ποιότητα και την δυνατότητα του Ελ Καντουρί να μεταφέρει γρήγορα την μπάλα στους ταχύτητατους Πέλκα και Άπκομ.

Οι «ασπρόμαυροι» γνωρίζουν πως σε αυτό το ζευγάρι, απέναντι στην ομάδα που άφησε το στίγμα της στο περσινό Champions League με την πορεία της μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, είναι το αουτσάιντερ, αλλά όπως τονίζει από τη πρώτη στιγμή της κλήρωσης ο Αμπέλ Φερέιρα «είμαστε ρεαλιστές, όμως είμαστε και φιλόδοξοι».

Facts & Figures

  • Δύο φορές έχουν συναντηθεί ο ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ σε επίσημες αναμετρήσεις και όλες ήταν για τα προκριματικά του Champions League σε διπλά παιχνίδια. Σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έχουν σημειωθεί τρεις ισοπαλίες και μια ήττα του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, στο τελευταίο ματς των δύο ομάδων που διεξήχθη στις 3 Αυγούστου 2016.
  • Η πρώτη κόντρα τους ήταν την σεζόν 2010-11 με ισοπαλία μέσα στην Ολλανδία με 1-1 στο πρώτο ματς, με τον Βλάνταν Ίβιτς (72’) να ισοφαρίζει το γκολ του Σουάρες (13’). Στην ρεβάνς το 3-3 (16’ Βιεϊρίνια , 56’ Σαλπιγγίδης, 88’ Ίβιτς – 48’ Σουάρες, 50’ Ντε Γιονγκ, 55’ Λίνγκρεν) έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Άγιαξ.
  • Το 2016-17 βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, με ισοπαλία πάλι 1-1 στην Ολλανδία (58’ Ντόλμπεργκ – 27’ Κάμπος), αλλά στην Τούμπα υπήρξε η ψυχρολουσία στο τέλος με τον γκολ του Κλάσεν στο 87ο λεπτό, το οποίο έδωσε τη νίκη με 2-1 στον Άγιαξκαι την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Στέφανος Αθανασιάδης στο 4ο λεπτό είχε ανοίξει το σκορ, ενώ λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Κλάσενείχε ισοφαρίσει σε 1-1.
  • Αυτή είναι η έκτη απόπειρα για την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League. Η πρώτη ήταν το 2004-05 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η δεύτερη με τον Άγιαξ το 2010-11, η τρίτη το 2013-14 στον τρίτο προκριματικό με την Μέταλιστ και στη συνέχεια με την Σάλκε, ενώ το 2016-17 αντιμετώπισε πάλι τον Άγιαξ για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Τη σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με αντίπαλο την Βασιλεία, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες, στη συνέχεια άφησε εκτός την Σπάρτακ Μόσχας, ενώ αποκλείστηκε από την Μπενφίκα.
  • Συνολικά μετρά 16 αναμετρήσεις με απολογισμό τρεις νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες. Μάλιστα οι τέσσερις από τις πέντε ισοπαλίες είναι μακριά από την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 21 γκολ σε αυτά τα παιχνίδια, με τον Πρίγιoβιτς να έχει τέσσερα και τους Βλάνταν Ίβιτς και Στέφανο Αθανασιάδη να έχουν από δύο. Στην λίστα των σκόρερ υπάρχουν ακόμη οι Νέτσιντ, Στοχ , Κατσουράνης, Γιασουμής, Βιεϊρίνια , Σαλπιγγίδης, Κάμπος,Πέλκας , Λημνιός , Κάνιας, Βαρέλα , Ελ Καντουρί , Ουάρντα.
ΑγιαξΠΑΟΚChampions LeagueOpen TV