Αθλητισμός|10.08.2019 22:50

Ιβάν Σαββίδης: Αήττητος πρωταθλητής 7 χρόνια μετά την είσοδο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Αντώνης Τσακαλέας

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αφήσει το στίγμα του στη νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ και η 10η Αυγούστου 2012 θα μνημονεύεται ως η ημέρα που επικυρώθηκε η παρουσία του στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Ήταν η ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους ανθρώπους του ΑΣ και της ΠΑΕ και από την πλευρά του ομογενούς επιχειρηματία δόθηκε η εντολή για τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε ανοίξει από τον Μάιο. Ο Ιβάν Σαββίδης, με 9.952.756 ευρώ έγινε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναλαμβάνοντας το 51% των μετοχών.

T

Στην ανακοίνωση για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης είχε, μεταξύ άλλων, σημειώσει: «Με την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα και φυσικά με τη συμπαράσταση του κόσμου, ευελπιστούμε σύντομα ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει αυτά που του αξίζουν».

Οπως συνήθως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, «τα υπόλοιπα, είναι ιστορία». Επτά χρόνια μετά, το κοινό όραμα για έναν ΠΑΟΚ που θα κατακτά τίτλους έγινε πράξη, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να κατακτά αήττητος το πρωτάθλημα, και να συμπληρώνει τρεις διαδοχικές κατακτήσεις κυπέλλου. Οσο για την «συμπαράσταση του κόσμου», η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναγκάστηκε φέτος να βάλει «φρένο» στη προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας, που έφτασαν τα 22.154.

Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει πλέον ξεπεράσει τα 120.000.000 ευρώ, με τον μεγαλομέτοχο να αναλαμβάνει και χρέη προέδρου, αφού πρώτα έκοψε τον «Γόρδιο δεσμό» των «ασπρόμαυρων» με το κράτος.

Στις 12 Μαΐου 2015, ο Σαββίδης κατέβαλε το ποσό που αντιστοιχούσε στο πρωτογενές χρέος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο δημόσιο: «Με την καταβολή 10.886.811 ευρώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι από σήμερα απελευθερωμένη από τα βάρη του παρελθόντος, ενώ είναι η πρώτη και μόνη ΠΑΕ διαχρονικά που επιλέγει την πλήρη αποπληρωμή χρέους της!», ανέφερε τότε η ανακοίνωση.

Η ιστορική στιγμή της αποπληρωμής του χρέους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο δημόσιο, από τον Ιβάν Σαββίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης έβγαλε από τον ΠΑΟΚ έναν μεγάλο «βραχνά», και ακολούθως «σήκωσε μανίκια». Υποσχέθηκε πως θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το έκανε. Φώναξε αυτό που όλοι - πλην εκείνων που είχαν βολευτεί - έλεγαν. Μίλησε για ισονομία, για μια «καθαρή» ΕΠΟ, για τη παρουσία ξένων διαιτητών μέχρι να μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ορθοποδήσει. Και όλα έγιναν. Με δυσκολία, με αρκετές «θυσίες». Τον Μάιο του 2016 είχε στείλει το μήνυμα στα Ποντιακά. «Εγώ Σαντέτ σκυλ υιος είμαι ματόνω κι ματούμε».

Για να φτάσει να φωτογραφηθεί με το τρόπαιο του πρωταθλητή και του κυπελλούχου Ελλάδος, ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε τις μάχες του, επένδυσε στον ΠΑΟΚ, και τον μετέτρεψε σε μια ομάδα βγαλμένη από τα όνειρα των φιλάθλων του. Κάθε φορά που κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν «λάσπη», εκείνος απαντά με πράξεις. Η πρώτη επταετία του στην Τούμπα είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα και εκείνος με τον τρόπο του εγγυάται για μια παρόμοια συνέχεια.

T
ποδόσφαιροΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης