Αθλητισμός|13.08.2019 17:30

Champions League: Ο ΠΑΟΚ θέλει να αφήσει το στίγμα του στο Άμστερνταμ

Αντώνης Τσακαλέας

Σε μια έδρα στην οποία μόλις δύο φορές στις τελευταίες 41 αναμετρήσεις η φιλοξενούμενη ομάδα έφυγε νικήτρια, με τη γηπεδούχο να είναι μία εκ των τεσσάρων που έφτασαν στα ημιτελικά του Champions League και τη φιλοξενούμενη να μην έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία της να αποκλείσει ολλανδική ομάδα, ο ΠΑΟΚ καλείται το βράδυ (21:30) να φύγει είτε με μια νίκη είτε με μια «χορταστική» ισοπαλία (μεγαλύτερη του 2-2 της Τούμπας την περασμένη Τρίτη) για να βρεθεί στα πλέι οφ του Champions League.

Η ποδοσφαιρική λογική και οι στοιχηματικές «βλέπουν» Άγιαξ και κανείς -ούτε καν από το στρατόπεδο του ΠΑΟΚ- δεν μπορεί να τις «κακίσει». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πίστη για ανατροπή των δεδομένων. Μιλάμε, άλλωστε, για δύο αντιπάλους που δεν ήθελαν ο ένας τον άλλον στον δρόμο του.

Ο Άγιαξ, έπειτα από μια σεζόν στην οποία επανασυστήθηκε στην Ευρώπη, έχει βάλει στα ταμεία του 183 εκατ. ευρώ μέσω πωλήσεων, με τα 160 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν τους Ματίας Ντε Λιχτ και Φρένκι Ντε Γιονκ, που δεν είναι πλέον κάτοικοι Άμστερνταμ, την ώρα που το σίριαλ με πρωταγωνιστές τον Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ και τη Ρεάλ Μαδρίτης κορυφώνεται, με τον τελευταίο να αναμένεται να αγωνιστεί στη σημερινή αναμέτρηση, αλλά κανείς να μην μπορεί να πει πως θα συνεχίσει να το κάνει. 

Ο ΠΑΟΚ, ύστερα από μια σεζόν στην οποία επέστρεψε -και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο λόγω του αήττητου - στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, ξεκίνησε τη σεζόν με απώλειες διαφορετικής μορφής από αυτές του Άγιαξ, καθώς οι Πόντους Βέρνμπλουμ, Ζοσέ Μαουρίσιο και Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι αναγκασμένοι να έχουν ρόλο θεατή λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Ολα αυτά βγαίνουν γρήγορα από τη συζήτηση, καθώς την ιστορία τη γράφουν πάντα οι παρόντες. Ο προπονητής του Άγιαξ, Ερικ Τεν Χαγκ, αντιλαμβάνεται πως η ομάδα του δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα ήθελε και θα τον έκανε να νιώθει ακόμα μεγαλύτερη πίστη για τη πρόκριση, ενώ ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, αντιλαμβάνεται τη σκέψη πολλών πως η ομάδα του δεν έχει πολλά να χάσει και αναζητά τρόπο για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που θα μνημονεύεται για χρόνια. Στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», οι ιθύνοντες του Άγιαξ έχουν αφήσει από μια σημαία με το σήμα της ομάδα σε 53.000 από τις 55.000 θέσεις του σταδίου.

Στις υπόλοιπες θα φιλοξενηθούν οι φίλοι του ΠΑΟΚ, που άρχισαν να φτάνουν στο Άμστερνταμ από το πρωί της Τρίτης. Στην αναμέτρηση αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης.

Πιθανές συνθέσεις

Άγιαξ (4-3-3): Ονάνα - Μαζραουί, Φέλτμαν, Μαρτίνες, Ταλιαφίκο - Μαρίν, Φαν Ντε Μπέεκ, Μπλιντ - Ζίγιες, Νέρες, Τάντιτς.

ΠΑΟΚ (4-4-2): Πάσχαλάκης - Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης - Ζαμπά, Εσίτι, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ - Πέλκας, Ακπομ.

ΑγιαξΠΑΟΚChampions League