Αθλητισμός|15.08.2019 11:41

ΚΑΕ Άρης: Ο πληγωμένος «Αυτοκράτορας» αναζητά όραμα και ελπίδα

Θοδωρής Φελάνης

Πριν 15 μήνες περίπου (3 Μαΐου 2018) ο μπασκετικός Αρης γύριζε  σελίδα στα διοικητικά του καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου (90%) των μετοχών του Νίκου Λάσκαρη στον Θεσσαλονικιό δικηγόρο και φίλο της ομάδας, Δημήτρη Γουλιέλμο.

Τώρα , έναν χρόνο  μετά, η αισιοδοξία, η ελπίδα και η προσμονή για ένα καλύτερο «αύριο» έχουν δώσει τη θέση τους στην ανησυχία, στην ανασφάλεια και την καχυποψία, με αποτέλεσμα ο Άρης να θυμίζει καζάνι έτοιμο… να εκραγεί εξαιτίας σωρείας εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της άλλοτε ναυαρχίδας του ιστορικού συλλόγου.

«Δεν είμαι μπροστινός»

Η έλευση του Δημήτρη Γουλιέλμου αποτέλεσε  μια διέξοδο για τους «κίτρινους» που ταλαιπωρούνταν από την παρουσία του Νίκου Λάσκαρη εξαιτίας των προβλημάτων που τελευταίου με τη δικαιοσύνη. Ο 54χρονος δικηγόρος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος άλλων επιχειρηματιών, ενώ σταδιακά στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια που άλλες φορές τον εμφάνιζαν ως… «μπροστινό» του Λάσκαρη κι άλλες φορές ως εντολοδόχο ομάδας παραγόντων που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. «Δεν είμαι μπροστινός κανενός. Αποφάσισα να ασχοληθώ γιατί είμαι Άρης και επειδή πιστεύω ότι μπορώ να αντιστρέψω το κλίμα και να βοηθήσω στην έλευση ενός μεγάλου επενδυτή», θα δηλώσει ο ίδιος.

Η καυτή πατάτα

Στα χέρια του Δ. Γουλιέλμου μεταφέρθηκε μια «καυτή πατάτα» χρεών ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, «κληρονομιά» της εποχής Λάσκαρη. Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης ήταν η εκκίνηση διαπραγματεύσεων με πιστωτές της ΚΑΕ, προκειμένου να «κουρέψει» τις απαιτήσεις τους. Κάπως έτσι ο Άρης έβαλε ως ένα βαθμό σε τάξη τις υποχρεώσεις του, προσπάθησε να τηρήσει τους διακανονισμούς που επιτεύχθηκαν μέσω του άρθρου 99, ενώ από τη διοίκηση Γουλιέλμου διατέθηκε και ένα σημαντικό για την εποχή ποσό (άνω του 1 εκ. ευρώ) έως σήμερα, που βοήθησε την ομάδα να αρχίσει να λειτουργεί ξανά: «Εγώ σας θυμίζω ότι παρέλαβα μια ΚΑΕ με κλειστά γραφεία εξαιτίας επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων», επαναλαμβάνει συχνά - πυκνά ο νυν μεγαλομέτοχος των «κιτρίνων».

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα κι αυτό που δεν κατάφερε να λύσει έως σήμερα ο Δ. Γουλιέλμος ήταν αυτό της επιβολής του απαγορευτικού μεταγραφών από τη  FIBA (ban). Ο Αρης είχε στην «πλάτη» του αρχικά έξι τελεσίδικες αποφάσεις εις βάρος του και πιο συγκεκριμένα εκείνες των Βασίλη Καββαδά, Ντέβιν Μαρμπλ, Μάικλ Τζένκινς, Ερικ Μπάκνερ, Τάντιγια Ντραγκίσεβιτς και Βίκτορ Σανικίτζε. Έπειτα από προσπάθειες που έγιναν οι «κίτρινοι» πέτυχαν συμφωνίες διακανονισμών με τους μισούς, όμως οι Μαρμπλ, Ντραγκίσεβιτς και Σανικίτζε αρχικά ήταν αμετάπειστοι στην πρόταση εξόφλησής τους σε βάθος χρόνου. Έτσι ο Άρης υποχρεώθηκε πέρσι να επιλέξει Αμερικανούς από μια μικρή «δεξαμενή» παικτών, δηλαδή αθλητές που έπαιζαν στην Ελλάδα πριν από την επιβολή των ban, έχοντας την εις βάρος του απαγορευτική ντιρεκτίβα της FIBA.

«Δεν έχω στήριξη»

Ο Άρης τη σεζόν 2018-19 ήταν πράγματι από τις πιο συνεπείς ομάδες στην καταβολή μισθών-δόσεων συμβολαίων, όμως τα αγωνιστικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, γεγονός που αποδόθηκε στην αδυναμία εκ μέρους της διοίκησης  να άρει το ban ώστε να επιλέξει ποιοτικότερους παίκτες: «Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζονται 200.000 ευρώ», παραδέχθηκε ο Δ. Γουλιέλμος. «Το κόστος της περσινής ομάδας ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, τα έσοδα μας περίπου 500.000 ευρώ. Τα 220.000 ευρώ του τηλεοπτικού συμβολαίου έγιναν 150.000€, τα οποία όμως δεν λάβαμε, καθώς εκχωρήθηκαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Η διοίκησή μου βρήκε σύμβαση ενοικίασης του γηπέδου ύψους 180.000 ευρώ, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού», είχε πει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ο Δ. Γουλιέλμος: «Με εξαίρεση έναν σπουδαίο Αρειανό παράγοντα, τον κ. Πλιάκη, δεν υπάρχει άλλος που να έχει βάλει λεφτά στην ομάδα ή που να έχει βοηθήσει. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα πως δεν είμαι αρνητικός σε συνεργασίες. Φτάσαμε στο σημείο η μισή Α1 να διαλύεται και να ακούω κριτική επειδή παίκτες στην ομάδα έμειναν έναν ή δύο μήνες απλήρωτοι. Φέτος, αυτές ήταν οι δικές μας καθυστερήσεις…».  

Και φτάνουμε στο σήμερα, με τον μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ να κατηγορείται για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας (υπήρξαν άλλωστε παραιτήσεις από το Δ.Σ.), όπως και για λάθη που προέκυψαν από την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου από την πλευρά του. Η απόφαση συμμετοχής του Άρη πέρυσι στην Ευρώπη ήταν ένα τέτοιο σφάλμα, που μάλιστα κόστισε και οικονομικά στον σύλλογο. «Δεν είναι δυνατόν επί τρία χρόνια να υπάρχει αυτή η απαγόρευση μεταγραφών στην ομάδα μας και να μην κάνουμε κάτι», είπαν οπαδοί του Άρη, η δυσαρέσκεια μερίδας των οποίων μάλιστα εκδηλώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με την απόφαση επίσκεψής τους στο γραφείο του Δ. Γουλιέλμου στην Αθήνα.

Το ban, ο Μιλόσεβιτς και ο Σανικίτζε

Ο κ. Γουλιέλμος κατηγορήθηκε από παραδοσιακούς παράγοντες του Άρη για την αδυναμία του να λύσει προβλήματα αλλά και την άρνηση του να συνεργαστεί με τον Ερασιτέχνη δίνοντας οικονομικά στοιχεία που του ζητήθηκαν. Τα προηγούμενα 24ωρα στελέχη της ΚΑΕ ανέφεραν πως θα πρέπει απαραιτήτως παίκτες όπως ο Φλιώνης, ο Βεργίνης, ο Σλαφτσάκης, να λάβουν εγγυήσεις προκειμένου να κατέβουν στην προετοιμασία. Επίσης δεν έχει γίνει σωστοί χειρισμοί στο θέμα της έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας για την νέα χρονιά, με την ζήτηση τους να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Γουλιέλμος από την πλευρά αφήνει να διαρρεύσει πως βρίσκεται σε καλό δρόμο η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Μποχωρίδη για την παραμονή του, επίσης δηλώνει αισιόδοξος για το αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης με τον Μαρμπλ με στόχο την άρση του ban. Επίσης θεωρεί τελειωμένη την υπόθεσης μεταγραφής του Μίλαν Μιλόσεβιτς, ενώ επιθυμία του είναι να στελεχώσει την ομάδα με την παρουσία του Βίκτορ Σανικίτζε σε ρόλο μάνατζερ! Οι μέρες όμως περνούν κι αυτό που ακόμη και μέλη της διοίκησης αναφέρουν, είναι πως θα πρέπει να βάλει απαραιτήτως σε μια τάξη σε θέματα καθημερινότητας για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας η οποία πλέον έχει έναν έμπειρο κόουτς(Σ. Μαρκόπουλος) ωστόσο θεωρούν πως θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη για την επιστροφή της …κανονικότητας στην ΚΑΕ.