Αθλητισμός|23.10.2018 12:59

Ο Ελβετός που λάτρευε την Κρήτη και τη ρακή

Μενέλαος Σεβαστιάδης

«Ανακοπή καρδιάς» ανέφερε το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν από την Αργεντινή, όπου συνέβη το μοιραίο, τη χώρα καταγωγής του προέδρου της FIBA, Οράσιο Μουρατόρε, τον οποίο και θα συναντούσε για τρέχοντα θέματα ο Πάτρικ Μπάουμαν.

Το όνομα του τετραπέρατου Ελβετού είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν να συζητείται στις τάξεις του αθλήματος. Ο ισχυρότατος άνδρας επί πολλά έτη, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, είχε διακρίνει στο πρόσωπο του πιτσιρικά Ελβετού δικηγόρου τον ιδανικό του διάδοχο. Το 1994, στα 27 του χρόνια, ο Μπάουμαν είχε προσληφθεί ως νομικός σύμβουλος της FIBA και το μυαλό-ξυράφι που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε του επέτρεπε με θαυμαστή ευκολία να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του παραγοντισμού. Γνώστης εννέα γλωσσών -πέντε εξ αυτών τις μιλούσε άπταιστα, στις άλλες τέσσερις ήταν σε θέση να συνεννοείται-, αλλά πάνω απ’ όλα διορατικός και ικανός να αντιλαμβάνεται τα «θέλω» των ανωτέρων του.

Με την «ευλογία» Βασιλακόπουλου Πέραν του Στάνκοβιτς, ήταν ανέκαθεν από τα αγαπημένα «παιδιά» και του «δύσκολου» Ελληνα κορυφαίου παράγοντα και σε διεθνές επίπεδο, του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Υπήρξε και η δική του «ευλογία», όταν ο Στάνκοβιτς τον ρώτησε το 2003 τη γνώμη του στη σκέψη του να χρίσει τον Μπάουμαν γενικό γραμματέα της FIBA. Επί της ουσίας, να του... δώσει τη διοίκηση του παγκοσμίου μπάσκετ, έστω και υπό την υψηλή του εποπτεία. «Με τον Γιώργο έχουμε άριστη σχέση. Μπορείς να μάθεις πάρα πολλά δίπλα του. Εκτός αυτού, συμπληρωνόμαστε, καθώς εκείνος είναι πολιτικός άνδρας, προσόν το οποίο εγώ δεν διαθέτω.

Αυτός αρέσκεται σε ρήξεις και κόντρες, εγώ προσπαθώ να είμαι λίγο πιο ήπιος και διπλωμάτης» είχε πει κάποτε, αναφερθείς στη σχέση του με τον Ελληνα πρόεδρο. Ο Ελβετός, ποδοσφαιριστής στα μικράτα του, ωστόσο γρήγορα στράφηκε στο μπάσκετ, κατόπιν παρότρυνσης της μητέρας του, διατελέσας παίκτης, προπονητής και διαιτητής πριν... ασκήσει διοίκηση, ενώ πρόσφατα η FIBA είχε επεκτείνει το συμβόλαιο συνεργασίας τους μέχρι το 2031! Είχε προκαλέσει αίσθηση η επιδεικτική κίνηση εμπιστοσύνης, την οποία είχε επεξηγήσει ο Μουρατόρε  λέγοντας ότι «άξιζε την επιβράβευση, καθώς βοήθησε τη FIBA να γίνει ένας σταθερός οργανισμός, χάρη στην εισαγωγή μίας νέας, επαρκούς, σύγχρονης δομής και διοικητικού συστήματος που ένωσε όλη την οικογένεια της FIBA, ενσωματώνει τους βασικούς μετόχους της και προασπίζει τις αξίες της».

Σε αυτήν τη νέα δομή, ο Μπάουμαν είχε επιλέξει τον Βασιλακόπουλο ως πρόεδρο της επιτροπής για το νέο καταστατικό του παγκόσμιου μπασκετικού χάρτη. Την περασμένη Τετάρτη, ένα ταξίδι-αστραπή στη Γενεύη είχε στόχο, σε μια ολιγόωρη συνάντηση, να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μιας καθοριστικής συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.

Ο Μπάουμαν δεν θα είναι εκεί. Οπως δεν θα είναι ποτέ ξανά στην αγαπημένη του Κρήτη. Δεν έκρυβε πια τα συναισθήματά του για το νησί και την παρότρυνσή του να αναλαμβάνει η Κρήτη μεγάλες διοργανώσεις. Επεδίωκε τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιεί οικογενειακές διακοπές εκεί, δεν είχε... φρένο όταν τον πήγαιναν για ρακή και ντόπιους μεζέδες, προσπέρασε το πρωτόκολλο προκειμένου να διεκδικήσει η Κρήτη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το ερχόμενο καλοκαίρι. Η οικονομική συμμετοχή της FIBA δεν κάλυπτε το ποσό που ήθελε η ελληνική πλευρά για να αντέξει το βάρος, ο Μπάουμαν δεν δέχθηκε κουβέντα και βρήκε τον τρόπο. Η διοργάνωση θα γίνει, αλλά ο χαμογελαστός Πάτρικ δεν θα είναι εκεί, κοντά στους Ελληνες φίλους του. Το χτύπημα της μοίρας ήταν ανεπανόρθωτο για τον ίδιο πρώτιστα, την οικογένειά του, αλλά και όλο τον κόσμο του μπάσκετ.

FIBAΠάτρικ Μπάουμαν