Αθλητισμός|18.08.2019 17:16

Team USA: Το αστέρι της ομάδας λέγεται «Γκρεγκ Πόποβιτς»(vid)

Θοδωρής Φελάνης

Μετά την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ το 2010 στην Τουρκία και την επανάληψη του θριάμβου στην Ισπανία το 2014, η ομάδα των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία ως η πρώτη που καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Παρά την απουσία της «αφρόκρεμας» των σταρ του ΝΒΑ  ( Χάρντεν, Κάρι, Τζέιμς, Ντουράντ, ΜακΚόλουμ, Ντέιβις, Λίλαρντ, Λοβ, ΝτεΡόζαν, Λόουρι, κ.α.) η Τeam USA παραμένει το μεγάλο φαβορί του Μουντομπάσκετ της Κίνας. Δεν στερείται άλλωστε ούτε ταλέντου (δεν περνούν δα και απαρατήρητοι παίκτες όπως οι Κέμπα Γουόκερ,  Ντόνοβαν Μίτσελ,  Κάιλ Κούζμα, Κρις Μίντλετον,  Τζέισον Τέιτουμ,   Μπρούκ Λόπεζ κ.α.),ειδικά από την στιγμή που θα έχουν την καθοδήγηση ενός εκ των κορυφαίων κόουτς του πλανήτη, του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που έχουν κατά καιρούς εκφράσει δημόσια την απορία τους; «Για ποιο λόγο ο Πόποβιτς , ένας καταξιωμένος κόουτς που δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν έχοντας στο ενεργητικό του πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στο ΝΒΑ, ασχολείται με την Εθνική ομάδα;».

Η αποτυχία του 1972

Αρκετές φορές έχει ανασυρθεί στην επικαιρότητα μια ιστορία από το μακρινό 1972 όταν ο Πόποβιτς είχε βρεθεί ως παίκτης στον προθάλαμο της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί: «Αυτό ήταν πάντα το όνειρο μου, να είμαι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας ως παίκτης. To προσπάθησα, με επέλεξαν ως μια εναλλακτική λύση, ακολούθησα την αποστολή σε αγώνες στην Βραζιλία και στην Αργεντινή και τελικά δεν μπήκα στην ομάδα.  Επέλεξαν τους σωστούς παίκτες». Μήπως αποτελεί για τον ίδιο κάποιο απωθημένο; «Τότε είχα όνειρο να παίξω ως παίκτης σε Ολυμπιάδα. Είναι χαζό να λες «θέλω να γίνω προπονητής μιας τέτοιας ομάδας», δεν κάνεις τέτοια όνειρα μικρός», λέει ο ίδιος.

Αντικαταστάτης του Σιζέφσκι

Ο Πόποβιτς αντιλαμβάνεται την παρουσία του στην Εθνική ομάδα ως  καθήκον προς την πατρίδα, κάτι που άλλωστε αποδείχθηκε κι από την πολυετή παρουσία του στην team USA. Θυμίζουμε πως ήταν μέλος του τεχνικού τιμ(με κόουτς των Τζορτζ Καρλ) στο Παγκόσμιο του 2002, όπως και στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα(με κόουτς τον Λάρι Μπράουν) χρονιά στην οποία η ΗΠΑ απέτυχαν να προκριθούν στον τελικό μετά τον αποκλεισμό –σοκ από την Αργεντινή. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ο Πόποβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας(με χρονικό ορίζοντα ως το 2020) διαδεχόμενος τον Μάικ Σιζέφσκι ο οποίος παραμένει στο team προπονητών έχοντας πια συμβουλευτικό ρόλο.

«Νιώθω τεράστια τιμή που θα έχω την ευκαιρία να εκπροσωπήσω την πατρίδα μας ως εθνικός προπονητής. Ό,τι έχει πετύχει το πρόγραμμα της τελευταίας 10ετίας υπό την ηγεσία των Κολάντζελο και Σιζέφσκι είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Θα κάνω το καλύτερο να διατηρήσω το ίδιο επίπεδο επιτυχιών και το χαρακτήρα που καθιερώθηκε από τον Τζέρι, τον Κόουτς Κ και πολλούς παίκτες που έχουν θυσιάσει το χρόνο τους για λογαριασμό της εθνικής», δήλωσε τότε Πόποβιτς.

«Σημαντικό είναι το κρασί για το δείπνο»!

Αρκετοί αρθρογράφοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι το έργο των ΗΠΑ  στην Κίνα μετά την «βροχή» αρνήσεων συμμετοχής των σταρ του ΝΒΑ. Ο Πόποβιτς δεν ανησυχεί καθόλου: «Ποτέ δεν είμαι πολύ ανήσυχος για το τι μπορούν να πουν οι άνθρωποι, δεν έχω διαβάσει ούτε ένα άρθρο για κανένα από τα πέντε πρωταθλήματά μας με τους Σπερς. Είτε πρόκειται για χειροκροτήματα είτε για κάποιον που λέει ότι είμαι ηλίθιος ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή όπως το είδος του ..κρασιού που θα επιλέξεις για το δείπνο»! Ο Πόποβιτς είναι ο έβδομος προπονητής της εθνικής των ΗΠΑ. Πριν από το Σιζέφσκι είχαν καθίσει στον πάγκο οι: Τσακ Ντέιλι, Λένι Γουίλκινς, Ρούντι Τομιάνοβιτς, Τζορτζ Καρλ και Λάρι Μπράουν.Το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα δώσουν δυο φιλικά προετοιμασίας με την Αυστραλία στην Μελβούρνη(22 και 24/8) κι ένα με τον Καναδά(26/8) στο Σίνδεϊ.

Γκρεγκ ΠόποβιτςΜουντομπάσκετ 2019ΝΒΑμπάσκετΕθνική ΗΠΑΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBA