Αθλητισμός|19.08.2019 22:04

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αντίπαλοι της Εθνικής μπάσκετ ενόψει Κίνας

Θοδωρής Φελάνης

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει αρχίσει με την Εθνική μας ομάδα να αναχωρεί για την Κίνα την Τετάρτη (21/8). Η «επίσημη αγαπημένη» θα μεταβεί στην πόλη Σουτσόου για να συμμετάσχει σε τουρνουά όπου θα αντιμετωπίσει την Ιορδανία, τον νικητή του αγώνα Κίνα -Ισημερινός και τον νικητή του αγώνα Τουρκία- Αγκόλα. Σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκονται και οι αντίπαλοι της Εθνική μας στον 6ο όμιλο (οι αγώνες θα γίνουν στην πόλη Ναντζίνγκ), απέναντι σε Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία και Μαυροβούνιo

Βραζιλία

Πριν από λίγες ημέρες η Βραζιλία ανακοίνωσε την 12άδα που θα ταξιδέψει στην Κίνα. Αυτή αποτελείται από τους: Ματέους (Παουλιστάνο), Λουζ (Μούρθια), Φελίσιο (Σικάγο Μπουλς), Μπενίτε (Μπούργος), Χουέρτας (Τενερίφη), Γκαρσία (Μίνας), Βαρεζάο Βιέιρα (Φλαμένγκο), Μπαρμπόσα (Μίνας), Λίμα (Μπούργος), Λουζάδα (Σίδνεϊ Κινγκς), Καμπόκλο (Μέμφις Γκρίζλις).Προπονητής της ομάδας από το 2017 είναι ο Κροάτης Αλεξάνταρ Πέτροβιτς. Οι εμφανίσεις της στην προκριματική φάση ήταν πολύ καλές όπως υποδηλώνει και το ρεκόρ νικών που είχε (9-3).

Σε αυτά τα 12 ματς των προκριματικών η Βραζιλία πετύχαινε 76,5 πόντους ανά ματς ενώ στην άμυνα δέχονταν 65,6 πόντους. Τις προηγούμενες ημέρες η Βραζιλία έδωσε σειρά φιλικών αγώνων στην Γαλλία όπου επικράτησε της Αργεντινής με 89-82 και του Μαυροβουνίου 80-69. Οι Βαρεζάο, Μπενίτε, Μπαρμπαρόσα, Χουέρτας, Καμπόκλο ήταν οι παίκτες που διακρίθηκαν. H «σελεσάο» ξεχωρίζει παραδοσιακά για την δύναμη με την οποία αγωνίζεται, διαθέτει ένα ρόστερ με εξαιρετικά έμπειρους παίκτες και φυσικά είναι ένας δύσκολος και υπολογίσιμος αντίπαλος για την ομάδα μας.

Μαυροβούνιο

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Μαυροβούνιο θα συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Προπονητής της είναι ο κόουτς της Βιλερμπάν Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Στη διάρκεια των προκριματικών το Μαυροβούνιο είχε 7 νίκες και 5 ήττες με τις οποίες κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στον όμιλο πίσω από Ισπανία και Τουρκία. Ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα αποτέλεσε η έλευση του ΝΒΑer Νίκολα Βούτσεβιτς (Ορλάντο Μάτζικ) η παρουσία του οποίου στο Παγκόσμιο ήταν αμφίβολη τους προηγούμενους μήνες ενώ δεν είχε φυσικά αγωνιστεί στα «παράθυρα» της FIBA.

Τις προηγούμενες ημέρες το Μαυροβούνιο ηττήθηκε σε φιλικά παιχνίδια από την Αργεντινή (85-77) , από την Γαλλία(80-72) όπως κι από την Βραζιλία(80-69). Στο ρόστερ της υπάρχουν οι: Βούτσεβιτς, Ντούμπλιεβιτς, Νίνταμ, Α. Πόποβιτς, Μπιέλιτσα , Σέμοβιτς , Ράντοβιτς,  Σέχοβιτς, Τοντόροβιτς ,Κάραπιτς, Κλιάιτς , Ράντοντσιτς , Π. Πόποβιτς, Ιβάνοβιτς.

Νέα Ζηλανδία

Παρά τις σημαντικές της απουσίες όπως αυτή του Στίβεν Άνταμς των Θάντερ και του 37χρονου αρχηγού της Μίκα Βούκονα η Νέα Ζηλανδία παραμένει ένας αξιόλογος αντίπαλος όπως φαίνεται κι από την εικόνα που παρουσιάζει στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας. Ο 40χρονος προπονητής της Πολ Χέναρε έχει αυτές τις μέρες υπό τις οδηγίες του 14 παίκτες και πιο συγκεκριμένα τους: Σέα Ίλι, Τζάροντ Κένι, Τάι Γουέμπστερ, Κόρεϊ Γουέμπστερ (έχει περάσει το 2016 κι από τον Κόροιβο), Τάιν Μάρεϊ, Ίθαν Ράσμπατς, Τομ Αμπερκρόμπι, Τζόρνταν Νγκατάι, Τομ Βοντάνοβιτς, Ισαάκ Φοτού, Φιν Ντιλέινι, Άλεξ Πλέτζερ, Ρομο Λο, Τόι Σμιθ Μίλνερ.

Η Νέα Ζηλανδία την Τρίτη (20/8) θα αντιμετωπίσει σε ένα ακόμη παιχνίδι τον Καναδά. Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε για αγώνες προετοιμασίας στην Ιαπωνία απέναντι στην οποία είχε μια νίκη και μια ήττα. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι οι Γουέμπστερ, Φότου,  Ράσμπατς, Αμπερκρόμπι, Ρομπ Λο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ομίλου της Εθνικής:

1 Σεπτεμβρίου

Ελλάδα - Μαυροβούνιο

Νέα Ζηλανδία - Βραζιλία

3 Σεπτεμβρίου

Μαυροβούνιο - Νέα Ζηλανδία

Βραζιλία - Ελλάδα

5 Σεπτεμβρίου

Βραζιλία - Μαυροβούνιο

Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία

*Αν η Εθνική προκριθεί στην φάση των "16",  ο όμιλος της Ελλάδας διασταυρώνεται με τον 5ο Όμιλο (ΗΠΑ, Τουρκία, Τσεχία, Ιαπωνία).

Εθνική ΒραζιλίαςΕθνική ΜαυροβούνιουΕθνική μπάσκετΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική Νέας Ζηλανδίας