Αθλητισμός|22.08.2019 23:35

ΑΕΚ - Τραμπζονσπόρ 1-3: «Κιτρινόμαυρο» ναυάγιο στο ΟΑΚΑ

Newsroom

Ενα... φάντασμα της ΑΕΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Ως εκ τούτου, η συντριβή από την τουρκική Τραμπζονσπόρ με 1-3 ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της τραγικής εικόνας που έδειξε η «Ενωση» στον πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ του Europa League.

Η εικόνα της ΑΕΚ ήταν άκρως προβληματική, με ανύπαρκτη αμυντική λειτουργία και χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο όσον αφορά το επιθετικό της κομμάτι. Η ομάδα του Μιγκέλ Καρντόσο ήταν ασύνδετη και γενικώς εκτός τόπου και χρόνου, και πλέον χρειάζεται ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα την επόμενη Πέμπτη (29/8) στην Τραπεζούντα προκειμένου να κάνει την ανατροπή και να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. 

Ο Καρντόσο αποφάσισε να ξεκινήσει το ματς με εκπλήξεις στην ενδεκάδα, αφήνοντας στον πάγκο τούς Κρίστιτσιτς και Ζεράλδες, τους οποίους έχει δείξει ότι θεωρεί κομβικά κομμάτια του παζλ που έχει στο μυαλό του για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει η ομάδα του. Ομως φαίνεται πως η κακή τους εικόνα στα τελευταία φιλικά και επίσημα ματς τον υποχρέωσε να τους αφήσει εκτός αρχικού σχήματος.

Με το δεξί και γκολ του Λιβάγια

Και με το «καλημέρα» η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Στο 4' ο Λόπες πλαγιοκόπησε την άμυνα της Τραμπζονσπόρ από αριστερά, πάσαρε στον επερχόμενο Λιβάγια, ο οποίος με ένα δυνατό πλασέ νίκησε τον Τσακίρ (που έκανε κακή εκτίμηση της φάσης) και έγραψε το 1-0.

Αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ η τουρκική ομάδα αντέδρασε με ένα επικίνδυνο σουτ έξω από την περιοχή, το οποίο εξουδετέρωσε ο Μπάρκας, ενώ στο 12' η Τραμπζονσπόρ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν μια επικίνδυνη σέντρα από δεξιά άφησε παγωμένη την άμυνα της ΑΕΚ, αλλά δεν βρέθηκε κάποιος παίκτης της τουρκικής ομάδας να σπρώξει την μπάλα στην εστία του Μπάρκα.

Εμφανής ήταν και πάλι η κακή αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ,, αφού στο πρώτο 20λεπτο η Τραμπζονσπόρ δημιουργούσε συνεχώς προϋποθέσεις για γκολ, με αποτέλεσμα στο 22ο λεπτό να κερδίσει ένα αμφισβητούμενο πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σόσα, ο οποίος, όμως, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, στερώντας από την ομάδα του το γκολ.

Τουρκική απάντηση με Εκούμπαν

Ο,τι δεν έκανε ο Σόσα, το πέτυχε στο 28' ο Εκούμπαν, όταν ύστερα από κόρνερ στο οποίο η άμυνα της ΑΕΚ δεν κατάφερε να διώξει την μπάλα, με σουτ εξ επαφής έφερε το ματς στην ισοπαλία (1-1). Η ΑΕΚ προσπαθούσε επιθετικά μόνο με ατομικές ενέργειες των παικτών της και κάποια σουτ έξω από την περιοχή τα οποία δεν δημιούργησαν προβλήματα στον τερματοφύλακα της Τραμπζονσπόρ.

Ο Ολιβέιρα στο πρώτο ημίχρονο κινούνταν αρκετά έξω από την περιοχή της Τραμπζονσπόρ, με αποτέλεσμα να μην γίνεται απειλητικός, αλλά ούτε οι χώροι που άνοιγε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άλλους επιθετικούς της ΑΕΚ. Στο 43', η εμφανής και γνωστή από πέρυσι αδυναμία της ΑΕΚ στις στημένες φάσεις (η οποία κατά τα φαινόμενα δεν διορθώθηκε φέτος) έγινε και πάλι αχίλλειος πτέρνα, με τον Εκούμπαν να κερδίζει εύκολα τον Σιμόες στον αέρα έπειτα από κόρνερ και να γράφει το 1-2 για την Τραμπζονσπόρ.

Δυνατά και στο β' ημίχρονο η Τραμπζονσπόρ

Δυνατά μπήκε η Τραμπζονσπόρ και στο δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να χάσει μία ακόμη ευκαιρία στο 50', όταν η άμυνα της ΑΕΚ άφησε ελεύθερο τον Ομούρ μέσα στην περιοχή, αλλά το γύρισμα που έκανε στην μικρή περιοχή δεν βρήκε κάποιο συμπαίκτη του και η μπάλα έφυγε στα πλάγια χωρίς να την ακουμπήσει παίκτης της ΑΕΚ. Η ομάδα του Καρντόσο προσπάθησε να απειλήσει στη συνέχεια με μακρινά σουτ, που δεν «τρόμαξαν» τον Τσακίρ.

Στο 62 και στο 65' ο Μιγκέλ Καρντόσο αντικατέστησε τον Σιμάο με τον Κρίστισιτς και τον Βέρντε με τον Ζεράλδες, σε μια προσπάθεια να βρει κάποιες λύσεις στην ανάπτυξη της ομάδας από τον άξονα της. Η Τραμπζονσπόρ συνέχισε, πάντως, να φτάνει εύκολα στην περιοχή της ΑΕΚ και να δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ και στο 69ο λεπτό, ύστερα από ωραίο συνδυασμό, ο Εκούμπαν πλάσαρε από κοντά τον Μπάρκα και έγραψε το τελικό 1-3, σε ένα προσωπικό σόου που ολοκληρώθηκε με χατ τρικ...

Μάταιη αντίδραση

Στο 72' η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι και στην επόμενη φάση ο Λιβάγια έκανε ένα επικίνδυνο σουτ μέσα από την περιοχή, που κατέληξε όμως άουτ. Ο Καραμάν πραγματοποίησε τις πρώτες του αλλαγές στο ματς με τους Αβντιγάι και Ερντογάν και αμέσως μετά στο 76ο λεπτό ο Ζεράλδες έχασε μοναδική ευκαιρία για να μειώσει το σκορ, φτάνοντας απέναντι από τον Τσακίρ, αλλά δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία του.

Στο 82' η Καρντόσο έριξε στη μάχη και τον Γιακουμάκη στη θέση του Ολιβέιρα, ο οποίος ειδικά στο πρώτο ημίχρονο είχε διάθεση, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε ποτέ σωστά για να γίνει απειλητικός, ενώ ούτε ο ίδιος με κάποια προσωπική του ενέργεια κατάφερε να προβληματίσει την άμυνα της Τραμπζονσπορ.

Το σφύριγμα της λήξης στο άδειο ΟΑΚΑ έμοιαζε περισσότερο με... λύτρωση για την «Ενωση», προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο σε μία ακόμη πολύ κακή βραδιά...

ΑΕΚ (Μιγκέλ Καρντόσο): Μπάρκας, Λόπες, Σβάρνας, Βράνιες, Παουλίνιο, Σιμόες, Σιμάο (62’ Κρίστιτσιτς), Μάνταλος, Βέρντε (65’ Ζεράλδες), Λιβάγια, Ολιβέιρα (84’ Γιακουμάκης).

Τράμπζονσπορ (Ουνάλ Καραμάν): Τσακίρ, Νόβακ, Χοσεϊνί, Τουρκμέν, Ζοάο Περέιρα, Σόσα, Παρμάκ, Ομούρ, Εκουμπαν (92’ Σάρι, Νουακέμε (71’ Αβντιγάι), Σέρλοτ (77’ Ερντογάν).

ΤραμπζονσπόρΑΕΚποδόσφαιροEuropa League