Αθλητισμός|28.08.2019 09:45

«Ο Αντετοκούνμπο αλλάζει το αγωνιστικό στυλ της Εθνικής ομάδας»

Θοδωρής Φελάνης

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία της Εθνικής ομάδας (3η θέση και χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009), η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: Την επιστροφή της στο υψηλότερο επίπεδο, τη διεκδίκηση μεταλλίου και την εξασφάλιση του εισιτηρίου συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με μεγάλο της όπλο τον MVP του NBΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου η Εθνική ρίχνεται στη μάχη του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην πόλη Νανζίγκ (πρώτος αντίπαλος είναι το Μαυροβούνιο), δείχνοντας πως είναι έτοιμη και ικανή να εκπληρώσει στη μακρινή Κίνα τις ευχές των εκατομμυρίων φίλων της.

Τρεις άνθρωποι του μπάσκετ, ο  Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Λευτέρης Κακιούσης κι ο Χρήστος Σαλούστρος, μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» για τη μεταμόρφωση του αγωνιστικού προφίλ της Εθνικής και την επιρροή που έχει πλέον στο παιχνίδι της ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ρετζιάς:  «Στο μετάλλιο δεν φτάνεις εάν στηρίζεσαι σε έναν»

Την σεζό 2002-03 ο Ευθύμης Ρετζιάς έζησε το όνειρο της συμμετοχής του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με την φανέλα των 76ers. Σήμερα ο 43χρονος διεθνής παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής είναι ο μοναδικός Έλληνας πρεσβευτής του ΝΒΑ (NBA Αmbassador) ενώ υπό την ευθύνη του λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δυο χρόνια το NBA School.

«O Γιάννης αλλάζει το στυλ παιχνιδιού μας, γίνεται περισσότερο θεαματικό προς μεγάλη ικανοποίηση όλων μας, ωστόσο αυτό γίνεται με έναν ωραίο τρόπο γιατί μπορούμε να υποστηρίξουμε μια τέτοια αλλαγή. Σημείο αναφοράς φυσικά είναι ο Γιάννης όμως θεωρώ πως είμαστε αρκετά αθλητική ως ομάδα και μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το μοντέλο.

Κουμπώνουν αρκετά παιδιά δίπλα στον Αντετοκούνμπο», λέει ο Ρετζιάς και προσθέτει: «Είναι φαινόμενο το παιδί κι αυτό που με ενθουσιάζει έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτό που συμβαίνει γύρω του. Η συμπεριφορά του, οι δηλώσεις του όλα είναι μετρημένα».

«Στην Εθνική παίζεις γιατί γουστάρεις»

Ο Ε. Ρετζιάς επίσης είπε: «Ένα μεγάλο στοίχημα του ελληνικού μπάσκετ είναι πως θα κρατήσει αυτή την φλόγα σχέσης με τον Γιάννη ζωντανή. Στην Εθνική ομάδα δεν παίζεις για τα λεφτά, παίζεις για την χώρα σου, παίζεις γιατί γουστάρεις, γιατί περνάς όμορφα , γιατί έχεις σωστούς κώδικες επικοινωνίας με τους συμπαίκτες σου. Όλο αυτό το περιβάλλον φαίνεται πως ικανοποιεί τον Γιάννη, δείχνει να γουστάρει κι ας ελπίσουμε πως έτσι θα μείνει ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του και στο μέλλον στην Εθνική.

Βλέπετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι πόσο καλό κάνει η παρουσία του στο Ελληνικό μπάσκετ. Όλος ο κόσμος ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας δείχνει ξανά ενδιαφέρον για την Εθνική. Όποιοι ξέρουν από μπάσκετ βλέπουν πως το παιδί  αυτό δεν έχει θέση, παίζει παντού, μπορεί να είναι χρήσιμος σε 100 τομείς. Είναι όμως λάθος να περιμένεις πως θα τα κάνει όλα μόνος του. Δεν μπορείς να φτάσεις στο μετάλλιο εάν στηρίζεται μόνο σε έναν παίκτη. Το ξέρει κι ο ίδιος».

Για την Εθνική συνολικά λέει: «Βλέπω ένα καταπληκτικό σύνολο, το πληρέστερο των τελευταίων ετών, βλέπω καλό κλίμα, παιδιά να παίζουν ο ένας για τον άλλον. Όλο αυτό θα βγει σε κάτι καλό. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία μας επιτυχία ως ελληνικό μπάσκετ όμως αυτή η επιθυμία δεν πρέπει να μας πνίξει. Το δύσκολο στις εθνικές ομάδες ιδίως για τους προπονητές είναι πως δεν διαθέτουν πολύ χρόνο ώστε να καταφέρουν να μπολιάσουν παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά πρωταθλήματα.

Υπάρχει πίεση προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπουν αρχές , αυτοματισμοί να μεταφραστεί σε ουσία στο παρκέ όλη αυτή η ποιότητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Θανάση Σκουρτόπουλου. Πιστεύω πως το πρόγραμμα μας είναι σχετικά βατό κι ότι εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στην 8άδα. Μετά όλα μπορούν να συμβούν».

Κακιούσης: «Εξαιρετικός πλέι μέικερ ο Γιάννης»

Ο Λευτέρης Κακιούσης, βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της Εθνικής ομάδας με την οποία έζησε μοναδικές στιγμές στο Ευρωμπάσκετ του 2005 (χρυσό μετάλλιο) και στο Μουντομπάσκετ του 2006 (ασημένιο) δηλώνει: «Αυτή η Εθνική παρουσιάζει καλό θέαμα, αυτό που πιστεύω πως πρέπει στο μέλλον να πετύχει είναι να γίνει πιο  ουσιαστική και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Τα παιδιά στα πρώτα φιλικά παιχνίδια εστίασαν στο θέαμα, την ταχύτητα, τους αιφνιδιασμούς. Είδαμε καρφώματα, ενθουσιαστήκαμε , χειροκροτήσαμε. Είναι σπουδαίο αυτό, είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπεις πως αυτή η ομάδα δημιουργεί νέους φιλάθλους, είναι ανατριχίλα να αντικρίζεις ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ στα μέσα Αυγούστου.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της ανάγνωσης. Το θέαμα φέρνει κόσμο αυξάνει κατακόρυφα την δημοτικότητα της Εθνικής. Υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες όμως στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε ώστε όλο αυτό να δέσει και να συνδυαστεί με ουσία».

«Να ωριμάσουμε περισσότερο ως ομάδα»

Ο Κακιούσης συμπληρώνει: «Περιμένω προσεχώς να ωριμάσει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας ανάλογα απέναντι σε κλειστές άμυνες. Θα βγουν πολλά ελεύθερα σουτ μέσα από αυτές τις άμυνες. Θα κερδίσουμε πολλά φάουλ και βολές τις οποίες πρέπει να μετατρέψουμε σε πόντους. Πρέπει να έχουμε την ωριμότητα, την συγκέντρωση και την ψυχολογία να βάλουμε τα σουτ που θα βγουν.

Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Να δείξουμε πως διαθέτουμε σημείο αναφοράς και στο «λόου πόστ» ώστε να μην δείχνουμε μονότονοι καθώς είδαμε ειδικά στο ματς με την Σερβία πως οι αντίπαλοι μας προσαρμόστηκαν εύκολα στο πικ εντ ρολ παιχνίδι μας. Όλα αυτά για μένα είναι σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να προσέξουμε για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο μετάλλιο. Εστίασα σε αυτά γιατί αντίστροφα έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε πλεονεκτήματα που δεν έχουν αντίπαλοι μας.

Το εύκολο ριμπάουντ, η δυνατότητα ο Γιάννης να φτάνει με τρεις ντρίπλες στο αντίπαλο καλάθι, η ευχέρεια που διαθέτει στην αναχαίτιση αντιπάλων στον αέρα είναι απίστευτα στοιχεία. Στενοχωρήθηκα με τους τραυματισμούς που είχαμε αλλά προσωπικά δεν αγχώθηκα. Δεν συμμερίζομαι αυτό που ειπώθηκε πως δεν θα είχαμε πλέι μέικερ. Ο Γιάννης μπορεί να παίξει για κάποια λεπτά πλέι μέικερ πολύ εύκολα. Ποιος μεταφέρει καλύτερα την μπάλα μετά από ριμπάουντ;».

«Διαφορετική η φιλοσοφία το 2006»

Για την Εθνική του 2005 και του 2006 λέει: « Η δική μας φιλοσοφία ήταν διαφορετική. Στην περίπτωση μας εστιάζαμε στην επιθετική άμυνα, στηρίζαμε πολλά σε αυτό ώστε να βγάλουμε κλεψίματα τα οποία θέλαμε να καταλήγουν σε λέι απ. Εστιάζαμε επίσης πολύ στις αλλαγές στην άμυνα, στο αμυντικό ριμπάουντ με πολύ στοχευμένες επιθέσεις στο 5vs5. Η σημερινή Εθνική προσφέρει με το νέο στυλ παιχνιδιού. Το θέαμα, παρακινεί τον κόσμο, τον βάζει στο παιχνίδι κι αυτό είναι σπουδαίο αλλά ταυτόχρονα και αναγκαίο όταν έχεις στο ρόστερ σου τον MVP του ΝΒΑ».

Σαλούστρος: «Ο Γιάννης  ξέρει πως πρέπει να κάνει περισσότερα»

Ο Χρήστος Σαλούστρος πρώην συμπαίκτης του Greek Freak στον Φιλαθλητικό (και καλός του φίλος) έζησε την προσπάθεια της ομάδας στην διάρκεια της προετοιμασίας καθώς επιλέχθηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στην προεπιλογή της Εθνικής. «Η ομάδα αυτή την στιγμή είναι πολύ δεμένη, έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί, έγινε μια ωραία παρέα αυτή η Εθνική. Τα προβλήματα τραυματισμών πληγώνουν αλλά και πεισμώνουν.

Δεν υπάρχει παιδί στην ομάδα που να μην θέλει να αφιερώσει στον Γιάννη Αθηναίου μια νίκη, ένα καλάθι», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Χρήστος Σαλούστρος και προσθέτει: «Δεν έχουμε δείξει όλες μας τις δυνατότητες. Στο σετ παιχνίδι  θα δείξουμε κι άλλα πράγματα. Η ομάδα μοντάρεται. Κάποια πράγματα μας πάνε πίσω όπως οι τραυματισμοί καθώς οι προπονητές καλούνται να βρουν λύσεις ,να αλλάξουν τα πλάνα τους».

«Ο Γιάννης απολαμβάνει την κάθε στιγμή»

Για τον Γιάννη λέει: «Η παρουσία μας σε ένα Μουντομπάσκετ είναι κάτι που αυτόματα δημιουργεί κίνητρο. Κίνητρο αποτελεί για όλους και η παρουσία του MVP του ΝΒΑ. Ο Γιάννης απολαμβάνει κάθε στιγμή , γουστάρει που βρίσκεται εδώ και το δείχνει. Ενθαρρύνει τον συμπαίκτη του, είναι υποστηρικτικός , προπονείται ώρες ατέλειωτες, δεν γκρινιάζει για τίποτα και αποφεύγει τα μεγάλα λόγια.

Και να ξέρετε κάτι: Γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως το στυλ παιχνιδιού σε αυτές τις διοργανώσεις είναι διαφορετικό σε σύγκριση με το ΝΒΑ. Το κατάλαβε καλά από την προηγούμενη συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό. Έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως πρέπει να κάνει περισσότερα». Γενικότερα για το κλίμα λέει: «Αυτή η Εθνική είναι ένα μείγμα εξαιρετικών χαρακτήρων είναι μια καλή παρέα που τα βρίσκει μέσα στις γραμμές του γηπέδου όσο κι έξω από αυτές».

Μουντομπάσκετ 2019Γιάννης ΑντετοκούνμποΕθνική ομάδαΕθνική μπάσκετ