Αθλητισμός|20.11.2018 13:18

Εθνική ομάδα: Τα επόµενα βήµατα του Αναστασιάδη

Γιάννης Σκόκας

Το συµβόλαιο του τότε οµοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος δεν ανανεώθηκε ποτέ, ούτε και η σύµβαση του τεχνικού διευθυντή Τάκη Φύσσα, ενώ σταδιακά αποχώρησαν και οι τελευταίοι εναποµείναντες της «χρυσής» γενιάς του 2004, Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης. Και ύστερα ήρθαν οι µαύρες µέρες. Αποκλεισµός διά εξευτελισµού από το Euro 2016 µε δύο ήττες από τα Νησιά Φερόε, νοκ άουτ από το Μουντιάλ της Ρωσίας το περασµένο καλοκαίρι, καταποντισµός και στο νεοσύστατο Nations League, όπου απέναντι σε θεωρητικά αδύναµες οµάδες η «γαλανόλευκη» παραλίγο να υποβιβαστεί.

Η έλευση του Αγγελου Αναστασιάδη δεν λειτούργησε σαν δραστικό γιατρικό. Είναι προφανές ότι τα προβλήµατα της οµάδας είναι πολύ σοβαρά για να διορθωθούν εν µια νυκτί µόνο και µόνο επειδή άλλαξε ο προπονητής. Κάτι άλλωστε που επεσήµανε και ο εκ των αρχηγών Σωκράτης Παπασταθόπουλος λίγο µετά την προχθεσινή ήττα από την Εσθονία. Ουσιαστικά, η εποχή του 65χρονου κόουτς στον πάγκο της Εθνικής άρχισε από χθες. Και γνωρίζει καλά πως το καθήκον και συνάµα η ευθύνη του είναι, σε τέσσερις µήνες από σήµερα, να παρουσιάσει µια καλύτερη, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσµατική οµάδα.

Τόσος είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο πολύπειρος προπονητής µέχρι την έναρξη των προκριµατικών του Euro 2020 (στις 21-23 Μαρτίου 2019) για να δηµιουργήσει την πρώτη έκδοση της δικής του οµάδας. Ηδη χθες ταξίδεψε στην Αυστρία για να παρακολουθήσει τον δεύτερο αγώνα πλέι οφ της Ελπίδων. Αλλωστε, από τη δεξαµενή της Εθνικής κάτω των 21 ετών θα αντλήσει αρκετά ταλέντα για να φρεσκάρει την Ανδρών. Στα υπόψη του βρίσκονται ο Ληµνιός, ο Τσιµίκας, ο Μπουζούκης, ο Χατζηγιοβάννης, ο Γαλανόπουλος κ.ά. Παράλληλα θα «σκανάρει» όλους τους Ελληνες παίκτες, όπου κι αν αγωνίζονται, ανεξάρτητα µε το τι έχει συµβεί στο παρελθόν. Ο Χολέµπας, επί παραδείγµατι, ο οποίος εντυπωσιάζει στην αγγλική Premier League, αποτελεί τέτοια περίπτωση, καθώς είχε αποχωρήσει από την Εθνική χολωµένος επί των ηµερών του Σκίµπε τον Ιούλιο του 2017.

Τέσσερις µήνες είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Αγγελος Αναστασιάδης µέχρι την έναρξη των προκριµατικών του Euro 2020 (στις 21-23 Μαρτίου 2019) για να δηµιουργήσει την πρώτη έκδοση της δικής του οµάδας

Στόχος του Αναστασιάδη είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο δυνατό γκρουπ ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πρώτιστα θα χαίρονται να βρίσκονται στην Εθνική και θα δίνουν και την ψυχή τους για την οµάδα. Θεωρεί πως το «κλειδί» για την επιτυχία είναι το οµαδικό πνεύµα και η συσπείρωση στα αποδυτήρια, κάτι στο οποίο καλείται να παίξει σηµαντικό ρόλο και ο νέος διευθυντής Εθνικών οµάδων, Αγγελος Μπασινάς.

Και η Πελοπόννησος

Στο µεταξύ, µετά το Παγκρήτιο Στάδιο, στη µάχη για τη διεκδίκηση της νέας έδρας της «γαλανόλευκης» µπαίνει και το Παµπελοποννησιακό. Ηδη ο ∆ήµος Πατρέων και η ΕΠΣ Αχαΐας κατέθεσαν επίσηµο αίτηµα προς την ΕΠΟ για να φιλοξενούν, αρχής γενοµένης από τα προκριµατικά του Μαρτίου, τις αναµετρήσεις της Εθνικής. Πάντως η έλλειψη διεθνούς αερολιµένα στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί βασικό εµπόδιο, καθώς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούµενα της UEFA. Στην Οµοσπονδία ωστόσο δροµολογείται ήδη η χρησιµοποίηση του Παγκρήτιου. Μάλιστα το προσεχές διάστηµα είναι πιθανό να µεταβεί στο Ηράκλειο και ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραµµένος, προκειµένου να επιθεωρήσει το γήπεδο και να έχει επαφές µε τοπικούς φορείς.

Αγγελος ΑναστασιάδηςΕθνική ομάδα