Αθλητισμός|27.08.2019 19:46

Τα όπλα των Αμερικανών πρακτόρων στην Πάτρα και ο αστυνομικός διευθυντής που έγινε εθελοντής

Newsroom

Διετέλεσε Διευθυντής Ασφαλείας στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 που φιλοξενήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα και 15 χρόνια αργότερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής, στους II Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα.  Ο Χρήστος Ρουγκάλας, συνταξιούχος πλέον, δεν κυκλοφορεί πια με συνοδεία, περνάει απαρατήρητος και προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του. Απολαμβάνει τα νιάτα της Μεσογείου να αγωνίζονται σε αθλήματα της άμμου και της θάλασσας, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένα.

Eθελοντής με καπελάκι FBI

«Το κάνω με πολλή χαρά, σε όποιο πόστο κι αν βρεθώ. Το 2004 εκπαίδευσα συναδέλφους αστυνομικούς και εθελοντές και το 2007 επέλεξα τους εθελοντές για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής», λέει ο Χρήστος Ρουγκάλας, φορώντας καπελάκι του... FBI.

Εκπαίδευε αστυνομικούς και εθελοντές

«Πλέον θέλησα να είμαι κοντά στα νέα παιδιά από ένα άλλο μετερίζι. Να τους μεταλαμπαδεύω την εμπειρία μου, να τα ενθαρρύνω και να τα εμψυχώνω για να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά». Και συνεχίζει: «Τώρα έχω μεγαλύτερη αγωνία απ' ότι το 2004, διότι πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση η οποία διεξάγεται στην Πάτρα. Είναι μια διοργάνωση που πολλοί εθελοντές τη ζουν για πρώτη φορά, το ίδιο κι εγώ μαζί τους, ενώ υπάρχουν και οι ιδιάζουσες κλιματολογικές συνθήκες». 
Ανατρέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Χρήστος Ρουγκάλας φέρνει στη μνήμη του δύο περιστατικά, τα οποία διηγείται. 

«Δεν είχε το φίδι διαπίστευση»

«Με τον City Manager, το Νάσο Νασόπουλο, επειδή τότε επρόκειτο να λειτουργήσει για πρώτη φορά το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, θέλαμε να δούμε τι προβλήματα ενδεχομένως να παρουσιάζονταν. Δοκιμάσαμε, λοιπόν, πολλά σενάρια και κάποια στιγμή κλειδώσαμε την εγκατάσταση, αλλά ένα φίδι από τον παρακείμενο χείμαρρο μπήκε στο γήπεδο τη νύχτα και κουλουριάστηκε σε ένα κάθισμα. Το είδαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν έλεγχο, το σκότωσαν, το κρέμασαν ψηλά και έγραψαν ότι δεν είχε διαπίστευση».

«Οι πράκτορες με τα πιστόλια»

Σε μία άλλη περίπτωση εμπλέκονται πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ: «Οι υπεύθυνοι ασφαλείας της αποστολής των ΗΠΑ ήρθαν προτού κλειδώσει η εγκατάσταση, προκειμένου να ελέγξουν εάν τα μέτρα που είχαμε λάβει ήταν τα ενδεδειγμένα και απολύτως εφαρμόσιμα. Προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο παριστάνοντας τους δημοσιογράφους από την πύλη εισόδου των ΜΜΕ, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος. Ακολούθως επιχείρησαν να μπουν ως παράγοντες και αξιωματούχοι, φέροντας μαζί τα όπλα τους, αλλά τα ανιχνεύσαμε. Το μότο ήταν “no guns in the venue”, κρατήσαμε τα όπλα τους και τους επιστράφηκαν κατά την αποχώρησή τους από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Λόγω αυτού του περιστατικού δεχτήκαμε θερμά συγχαρητήρια όλοι οι αστυνομικοί που ήμασταν εκεί από τη Γενική Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό περιποιεί τιμή σε όλους όσοι συμμετείχαμε στο επιχειρησιακό πλάνο ασφαλείας».   

Χρήστος ΡουγκάλαςΣπορΠαράκτιοι Αγώνες