Αθλητισμός|28.08.2019 12:21

Η βάση της Εθνικής μπάσκετ είναι η πόλη των επιστημών και του αθλητισμού (pics)

Θοδωρής Φελάνης

Μετά το πέρασμα της από την πόλη Σουτσόου για τις ανάγκες του τουρνουά Atlas όπου κατέκτησε την πρωτιά, η Εθνική μπάσκετ μεταφέρεται σε μια άλλη μεγαλούπολη της ανατολικής Κίνας, την Ναντζίνγκ για τους αγώνες του 6ου ομίλου (Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα) ενόψει της έναρξης του Μουντομπάσκετ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει το Σάββατο 31/8, ενώ η Εθνική ρίχνεται στη μάχη την Κυριακή στις 15.00 με αντίπαλο το Μαυροβούνιο και ήδη η Εθνική έφτασε στην Ναντζίνκ.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα, τις ώρες και τα κανάλια που θα μεταδώσουν τα ματς της Ελλάδας αλλά και όλης της διοργάνωσης.

Οσο όλη η Ελλάδα

Ποια είναι όμως η πόλη Ναντζίνγκ; Κατά αρχάς πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως ο πληθυσμός της σχεδόν αντιστοιχεί με αυτόν της δικής μας χώρας καθώς η τελευταία απογραφή κατέγραψε πως εκεί ζουν πάνω από 8 εκατομμύρια ψυχές. Θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην περιοχή της ανατολικής Κίνας μετά την Σανγκάη. Είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας ενώ η τελευταία φορά που έπαιξε τον ρόλο της πρωτεύουσας ήταν το 1946. Το 1937 η πόλη δοκίμασε την αγριότητα του πολέμου καθώς κατελήφθη από τους Ιάπωνες, οι οποίοι προχώρησαν σε πρωτοφανείς βιαιότητες, που έμειναν στην ιστορία ως «Σφαγή της Ναντζίνγκ».

«Κόμβος» προηγμένης τεχνολογίας

Το Πανεπιστήμιο της είναι από τα παλαιότερα καθώς ιδρύθηκε το 1902 αλλά κι από τα καλύτερα της χώρας. Μάλιστα πρωταγωνίστησε στην εισαγωγή της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Κίνα. Θεωρείται σημαντικός «κόμβος» εφαρμογής προηγμένης τεχνολογίας. Τον γύρο του κόσμου είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν η κατασκευή στην Ναντζίνγκ του πρώτου κβαντικού ραντάρ στο οποίο μετείχε και ομάδα φοιτητών. Σε εργαστήριο της πόλης επίσης επιχειρήθηκε για πρώτη φορά δημιουργία γενετικής βάσης δεδομένων.

Φιλοξενεί αγώνες

Σημαντικές όμως είναι και οι αθλητικές της υποδομές. Στη Νανζίνγκ έγιναν το 2014 οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, ενώ η πόλη ανέλαβε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2020. Τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν εκεί για αγώνες μπιτς βόλεϊ οι αθλήτριες μας Δήμητρα Μαναβή και Κωνσταντίνα Τσοπούλου αλλά κι ο πρωταθλητής μας Μίλτος Τεντόγλου για το World Challenge της IAAF.

Από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Jiming Temple (από τα αρχαιότερα της περιοχής), το Προεδρικό Παλάτι όπου είχε έδρα η κυβέρνηση της Κίνας το 1927 και το Nanjing Museum που εκτείνεται σε 70.000 μέτρα με 400.000 εκθέματα, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας.

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAμπάσκετΚίναΕθνική μπάσκετΕθνική ομάδαΜουντομπάσκετ 2019