Αθλητισμός|28.08.2019 17:36

Φερέιρα: «Εχω καταστρώσει ένα πλάνο που θεωρώ πως θα μας φέρει τη πρόκριση»

Αντώνης Τσακαλέας

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (29/08, 20:00, PAOK TV) για τα πλέι οφ του Europa League ξεκίνησε με την τελευταία προπόνηση των «ασπρόμαυρων» και τη συνέντευξη Τύπου των Αμπέλ Φερέιρα και Φερνάντο Βαρέλα. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στη διάθεση του ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα για να πετύχει τη νίκη με την οποία ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ανατρέψει το 1-0 των Σλοβάκων στην πρώτη αναμέτρηση. Οι τοποθετήσεις του Αμπέλ Φερέιρα:

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί μερικές φορές «φθηνά» γκολ:
«Για εμάς το σημαντικότερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, ο καθένας για να κάνει τη δουλειά του. Στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε τι θα χρειαστεί αν δεχθούμε γκολ. Το μοναδικό που απαιτώ από τους ποδοσφαιριστές μου, εγώ, και φαντάζομαι οι φίλαθλοι, είναι να δώσουμε τα πάντα στο γήπεδο».

Για το αν συμμερίζεται το ρητό ότι «τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις»:
«Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε. Εχω καταστρώσει ένα πλάνο που θεωρώ πως θα μας φέρει την πρόκριση. Αυτά είναι στη θεωρία, διότι στην πράξη θα πρέπει όλοι να δείξουμε πράγματα. Είναι μια μάχη θέλησης, διότι και ο αντίπαλος θα θέλει να πετύχει πράγματα. Δεν με απασχολεί το παρελθόν, ούτε οι βαθμοί της Ελλάδας. Με απασχολεί το να πάρουμε την πρόκριση και μετά να συζητήσουμε ό,τι άλλο θέλετε».

Για το αν η Σλόβαν έχει ένα μικρό προβάδισμα καθώς έχει δυο αποτελέσματα που της δίνουν τη πρόκριση:
«Αυτή τη στιγμή, έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα από τη στιγμή που έχουν νικήσει στο πρώτο παιχνίδι. Τώρα όμως παίζουμε στην έδρα μας. Το "δεύτερο ημίχρονο" είναι στην έδρα μας. Πρέπει να παίξουμε στα όριά μας, ακόμα και να τα ξεπεράσουμε για να περάσουμε στους ομίλους του Europa League».

Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να αυξήσει τα λεπτά στα οποία πιέζει και αν έχει μεγαλώσει ο βασικός κορμός παικτών που υπολογίζει:
«Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εμείς υπολογίζουμε όλους τους ποδοσφαιριστές, αλλά ένας ποδοσφαιριστής για να μπορεί να αγωνιστεί πρέπει να είναι καλός σε όλους τους τομείς. Πρέπει να έχει φυσική κατάσταση και τακτική. Για εμένα, το πιο σημαντικό δεν είναι το λάθος από φυσική κατάσταση, αλλά το λάθος τακτικής. Οταν ήρθα στον ΠΑΟΚ ήρθα για την επιθετική σκέψη που έχω και βρήκα μια ομάδα που ξέρει και θέλει να παίξει επιθετικά. Δεν μου αρέσει η ομάδα μου να περιμένει και να πηγαίνει σε αντεπιθέσεις. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το στυλ παιχνιδιού μας. Κόντρα στη Σλόβαν πρέπει να έχουμε εμείς κατοχή και να την επανακτούμε όταν χάνουμε την μπάλα».

Για το αν ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση να αντέξει να παίξει και παράταση:
«Γιατί να μην μπορούμε; Δεν έχουμε φυσική κατάσταση; Σας το είπα και νωρίτερα. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φυσική κατάσταση, αλλά η τακτική μας συγκέντρωση. Αν έρθει η παράταση, ας έρθει και θα τα καταφέρουμε».

Για τους παίκτες που πήραν χρόνο συμμετοχής την περασμένη Κυριακή:
«Η ομάδα που κατάφερε όσα κατάφερε πέρυσι ήταν ουσιαστικά τρία χρόνια μαζί. Ο κορμός της. Πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε, στην ομάδα που έπαιξε στα τρία πρώτα παιχνίδια και άλλους παίκτες. Θέλω ο κάθε παίκτης να δίνει τα πάντα για να κάνει αυτά που πρέπει με βάση τα όσα τους έχουν ζητηθεί. Δεν θέλω να σπαταλούν ενέργεια για οτιδήποτε άλλο. Ολοι ξέρουμε τη σημασία του αγώνα για μας, το κλαμπ και το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Βαρέλα: «Το σημαντικό είναι το πρώτο γκολ»

Ο Αφρικανός κεντρικός αμυντικός εκπροσώπησε στους συμπαίκτες του και στάθηκε στην αξία που θα έχει το πρώτο γκολ ως βήμα επίτευξης του στόχου. Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την αναμέτρηση με τη Σλόβαν:
«Ξέρουμε τη σημασία του αγώνα, θέλουμε να είμαστε στους ομίλους και πρέπει να βρεθούμε εκεί. Εχουμε κάνει καλή προετοιμασία, αν και δεν είχαμε τις μέρες που θα θέλαμε. Θα τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε τον στόχο μας»

Για τα γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις των δύο τελευταίων αγώνων:
«Το σίγουρο είναι πως δεν θέλουμε να δεχόμαστε γκολ, ειδικά στο τέλος ενός αγώνα. Ξέρουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη για να μπορέσουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Η συγκέντρωση είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Θεωρώ πως είμαστε έτοιμοι και θα το αποδείξουμε στο γήπεδο».

Για το αν περιμένουμε ένα παιχνίδι παρόμοιο με το πρώτο:
«Το πιο σημαντικό είναι να είσαι πανέτοιμος να πιέσεις τον αντίπαλο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Το πιο σημαντικό είναι το πρώτο γκολ, είτε έρθει αυτό στο πρώτο λεπτό είτε στο δέκατο είτε πιο μετά. Πρέπει να σκοράρουμε για να ξεκινήσουμε αυτό που θέλουμε, που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα που θα μας φέρει στην επόμενη φάση. Ξέρω ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο, έχουμε ζήσει πολλά τέτοια παιχνίδια και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Για το αν έχει ασχοληθεί με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τους βαθμούς της χώρας και τη θέση στο ranking της UEFA:
«Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά η οποιαδήποτε πίεση είναι καλή. Πρέπει να μάθουμε όλοι να παίζουμε με πίεση, διότι αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η ζωή μιας μεγάλης ομάδας. Πρέπει να είμαστε στους ομίλους του Europa League, να δείξουμε τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα στην Ευρώπη. Η όλη κατάσταση μας προκαλεί δημιουργικό άγχος. Η πίεση σε κάνει να είσαι συγκεντρωμένος στο γήπεδο».

Οι 18 του Φερέιρα

Στη 18άδα, που έγινε γνωστή λίγα λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου, βρίσκονται οι: Πασχαλάκης, Ζίβκοβιτς, Γιαννούλης, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο, Ινγκασον, Ντόουγκλας, Μίσιτς, Εσίτι, Ελ Καντουρί, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Λημνιός, Στοχ, Σφιντέρσκι, Ακπομ.

Φερνάντο ΒαρέλαΣλόβαν ΜπρατισλάβαςEuropa LeagueΠΑΟΚποδόσφαιροΑμπέλ Φερέιρα