Αθλητισμός|30.08.2019 20:01

Μουντομπάσκετ: Το format των αγώνων, τα γήπεδα, οι πόλεις και τα εισιτήρια

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ξεκινήσει κι από το Σάββατο (31/8) η προσοχή των απανταχού φίλων του μπάσκετ θα βρίσκεται στα γήπεδα της Κίνας. Η Εθνική Ελλάδας αρχίζει τις υποχρεώσεις της την Κυριακή(1/9) απέναντι στο Μαυροβούνιο (15:00 EΡΤ Sports).

Ας δούμε μερικές χρηστικές… πληροφορίες σχετικά με αυτό το Μουντομπάσκετ που αρχίζει στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Εθνικής αλλά και όλης της διοργάνωσης, όπως επίσης τις ώρες των αγώνων και τα κανάλια που θα μεταδώσουν το τουρνουά.

* Μασκότ της διοργάνωσης είναι «ο γιος των ονείρων» (το ανθρωπάκι με τα δυο κέρατα στο κεφάλι) που σχεδιάσθηκε στις 8 Αυγούστου του 2015 . «Τα μαγικά κέρατα του γιου των ονείρων τού δίνουν τη δύναμη να βλέπει στο μέλλον, να οραματίζεται φάσεις και κινήσεις προτού αυτές συμβούν», λένε οι δημιουργοί της μασκότ.

T

* Σε αυτό το Παγκόσμιο θα λάβουν μέρος 32 ομάδες αντί 24 που συμμετείχαν μέχρι και το προηγούμενο Μουντομπάσκετ. Οι 32 χώρες, είναι χωρισμένες σε 8 γκρουπ των τεσσάρων. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε γκρουπ. Στην επόμενη φάση θα σχηματιστούν και πάλι όμιλοι (τέσσερις των τεσσάρων ομάδων), όπου όμως δεν θα αναμετρηθούν ξανά οι δύο που προκρίθηκαν από την α' φάση (θα συνεχίσουν στο ίδιο γκρουπ). Γι' αυτό και στη β' φάση όλες οι ομάδες (θα διατηρήσουν τους βαθμούς της α' φάσης) θα δώσουν από δύο ματς.

* Η 2η φάση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί 6-9 Σεπτεμβρίου και οι νοκ άουτ αγώνες 10-15 Σεπτεμβρίου.

* Σε ό,τι αφορά τις διασταυρώσεις αν η Εθνική μας (6ος όμιλος με Μαυροβούνιο, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία) τερματίσει στην 1η θέση θα διασταυρωθεί με τον 5ο όμιλο στον οποίο βρίσκονται ΗΠΑ, Τσεχία, Τουρκία και Ιαπωνία. Στους «16» προκρίνονται και πάλι οι δυο πρώτες από κάθε όμιλο.

Κριτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

* Οι επιδόσεις των ομάδων θα αποτελέσουν κριτήριο και για την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Οι πρώτες εφτά ομάδες του Μουντομπάσκετ εξασφαλίζουν απευθείας το εισιτήριο τους για το Τόκιο. Για τις υπόλοιπες 16 που θα παίξουν στους Ολυμπιακούς θα δημιουργηθούν τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα γίνουν το 2020 περίπου έναν μήνα πριν από τους Αγώνες. Επίσης έχει αποφασιστεί πως η FIBA θα επιλέξει και δυο ομάδες (με κριτήρια ranking ) από κάθε ζώνη ώστε να συμπληρωθεί η 24άδα που θα χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων. Η Ιαπωνία ως διοργανώτρια προκρίνεται απευθείας.

Αυτός  είναι κι ο λόγος για τον οποίο στο Παγκόσμιο της Κίνας θα υπάρξουν αγώνες κατάταξης ακόμη και για τις ομάδες από την 17η θέση ως την 32η .

Τσουχτερές τιμές

Τσουχτερά είναι τα πακέτα εισιτηρίων. Η FIBA έχει ορίσει τρία διαφορετικά πακέτα για τις δυο πρώτες φάσεις (πέντε ματς) ανάλογα με τις θέσεις. Το φθηνότερο κοστίζει 342 ευρώ περίπου, το επόμενο 500 και το πιο ακριβό 710 ευρώ. Υπάρχουν και μεμονωμένα εισιτήρια που ξεκινούν από 45 ευρώ το φθηνότερο. Ήδη γνωρίζουμε πως τα εισιτήρια του προημιτελικού θα κοστίζουν από 65 ως 320 ευρώ, του ημιτελικού από 100 ως 500 και του τελικού από 150 ως 1100 ευρώ!

Οι πόλεις και τα γήπεδα

* Οι αγώνες θα γίνουν σε 8 πόλεις. Το Πεκίνο θα φιλοξενήσει το Group A (Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα) και στη συνέχεια τους αγώνες κατάταξης από 17 ως 32. Το γήπεδο λέγεται Wukesong Arena. Η Γιούχαν θα φιλοξενήσει το Group B (Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία)όπως και αγώνες για την φάση των «16». Το γήπεδο λέγεται «Wuhan Gymnasium».

Η Γκουαντζού θα φιλοξενήσει το Group C (Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία) και αγώνες κατάταξης 17-32. Το γήπεδο  ονομάζεται «Guangzhou Gymnasium». Η πόλη Φοσάν θα φιλοξενήσει το Group D (Ανγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία) όπως ματς για την φάση των «16 στο Foshan International Sports & Culturan Center. Η πόλη Σανγκάη θα φιλοξενήσει το Group E (Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία), όπως και  δύο προημιτελικούς στο «Shanghai Oriental Sports Center».

Η Ναντζίνγκ θα φιλοξενήσει  το Group F (Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο) και αγώνες της φάσης των «16» στο  Nanjing Youth Olympic Sports Park. Στην πόλη  Σεντζέν θα γίνουν αγώνες του Group G (Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία) στο  Shenzhen Sports Centre. Τέλος στην πόλη Ντονγκουάν θα γίνουν τα ματς του Group H (Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία) στο Dongfeng Nissan Cultural & Sports Centre.

μπάσκετΜουντομπάσκετ 2019Κίνα