Αθλητισμός|31.08.2019 11:50

Τζάμπολ στο Μουντομπάσκετ: Αρχίζουν οι «μάχες» στην Κίνα (vid)

Newsroom

Η μεγάλη στιγμή που οι απανταχού φίλοι του μπάσκετ περίμεναν έφτασε. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει το Σάββατο (31/8) στην Κίνα και υπόσχεται μεγάλες μάχες, σασπένς και συναρπαστικές αναμετρήσεις μεταξύ των κορυφαίων χωρών του κόσμου. Την αυλαία άνοιξε η αναμέτρηση της Σερβίας με την Αγκόλα και η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν για την Εθνική Ελλάδας καθώς η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει αναμφισβήτητα προσφέρει άλλη δυναμική στην ομάδα. Η «γαλανόλευκη» ρίχνεται στην αρένα του Μουντομπάσκετ την Κυριακή (1/9, 15:00), κόντρα στο Μαυροβούνιο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Εθνικής αλλά και όλης της διοργάνωσης, όπως επίσης τις ώρες των αγώνων και τα κανάλια που θα μεταδώσουν το τουρνουά.

Ας δούμε αναλυτικότερα τους οχτώ ομίλους, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ του Μουντομπάσκετ 2019.

1ος όμιλος

ΚΙΝΑ 
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Οι Κινέζοι και οι Πολωνοί φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Κορυφαίος παίκτης της Κίνας είναι ο 31χρονος πρώην NBAer Γι Γιανλιάν. Από την Πολωνία ξεχωρίζουν οι: Έι Τζέι Σλότερ, Ντάμιαν Κούλιγκ και Ματέους Πονίτκα. Μεγάλο αουτσάιντερ η Ακτή Ελεφαντοστού.

2ος όμιλος

ΡΩΣΙΑ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΚΟΡΕΑ
ΝΙΓΗΡΙΑ

Λογικά η Αργεντινή των Λουίς Σκόλα, Φακούντο Καμπάτσο και Νίκολας Λαπροβίτολα θα έχει εύκολο έργο. Ερωτηματικό αποτελεί η Ρωσία των πολλών απουσιών ενώ η Νιγηρία παρά τα προβλήματα της θα παραταχθεί έχοντας στην σύνθεση της παίκτες με παραστάσεις από το ΝΒΑ όπως οι Αλ-Φαρούκ Αμίνου, Έκπε Γιούντο και Τζος Οκότζι.

3ος όμιλος

ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΡΑΝ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
ΤΥΝΗΣΙΑ

Ξεκάθαρο το φαβορί και σε αυτόν τον όμιλο. Η Ισπανία έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως τους :Μαρκ Γκασόλ, Ρίκι Ρούμπιο, Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Εκτός απροόπτου θα την ακολουθήσει το Πουέρτο Ρίκο. Μεγάλο αουτσάιντερ το Ιράν.

4ος όμιλος

ΣΕΡΒΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
ΑΓΚΟΛΑ

Η Σερβία σάρωσε στα φιλικά, δείχνει σε τρομερή κατάσταση και λογικά θα κάνει «περίπατο» στον όμιλο. Η  Ιταλία τελικά  θα παίξει με Γκαλινάρι (έχασε πολλά φιλικά ματς εξαιτίας τραυματισμού), Μπελινέλι, Ντατόμε, Χάκετ. Καθόλου άσχημο συνολικά το ρόστερ της. Η Ανγκόλα είναι πολύ αδύναμη και είναι το αουτσάιντερ.

5ος όμιλος

ΗΠΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΣΕΧΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ

Παρά τις απουσίες της η team USA είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρωτιά. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η «μάχη» της 2ης θέσης. Οι Τούρκοι κατεβαίνουν με τρεις NBAers (Ιλιάσοβα, Κορκμάζ, Οζμάν), οι Τσέχοι του Τόμας Σατοράνσκι θα παλέψουν να μπουν «σφήνα» στη δυάδα, ωστόσο φαίνεται να είναι χειρότερη ομάδα από την Τουρκία.  Αουτσάιντερ η Ιαπωνία.

6ος όμιλος

ΕΛΛΑΔΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναλυτών. Ετοιμοπόλεμη με πολλούς έμπειρους παίκτες στο ρόστερ της δείχνει η Βραζιλία. Το Μαυροβούνιο του Νίκολα Βούτσεβιτς είναι υπολογίσιμη δύναμη ενώ ανταγωνιστική ήταν στα φιλικά και η Νέα Ζηλανδία.  

7ος όμιλος

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Η Γαλλία (Γκομπέρ, Μπατούμ, Φουρνιέ, Ντιλιγκινά κ.α) έχει μεγάλη πολύ μεγάλη ποιότητα και η απώλεια της 1ης θέσης θα είναι έκπληξη. Φαβορί για την πρόκριση είναι και η Γερμανία του «διαστημικού» Σρέντερ. Σκληρή ομάδα που μπορεί να προκαλέσει ζημίες είναι η Δομινικανή Δημοκρατία.

8ος όμιλος

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΚΑΝΑΔΑΣ 
ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Από τους πιο αμφίρροπους ομίλους. Η Αυστραλία έδειξε τα δόντια της κερδίζοντας την team USA σε φιλικό. Η Λιθουανία των Βαλαντσιούνας, Σαμπόνις είναι ανεβασμένη. Ο Καναδάς των Τζόζεφ (Σακραμέντο Κινγκς), Μπιρτς (Ορλάντο Μάτζικ) και Μπρίσετ (Τορόντο Ράπτορς), δεν είναι ομάδα που μπορείς εύκολα να ξεγράψεις.

Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας

Σάββατο 31 Αυγούστου

10.30: Ανγκόλα – Σερβία, ΕΡΤ 2

11.00: Πολωνία – Βενεζουέλα, ert.gr

11.30: Ρωσία – Νιγηρία, ΕΡΤ SPORTS

11.30: Ιράν – Πόρτο Ρίκο, ert.gr

14.30: Φιλιππίνες – Ιταλία, ΕΡΤ 3

15.00: Ακτή Ελεφαντοστού – Κίνα, ΕΡΤ SPORTS

15.30: Ισπανία – Τυνησία, ΕΡΤ 2

15.30: Αργεντινή – Νότια Κορέα, ert.gr

Δείτε εδώ το αφιέρωμα της  FIBA στις ομάδες που μετέχουν στο Παγκόσμιο:

 

 

Μουντομπάσκετ 2019μπάσκετΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΚίναΕθνική μπάσκετ