Αθλητισμός|01.09.2019 10:35

Σαν σήμερα το έπος της Σαϊτάμα: Οταν η Εθνική γονάτισε την Dream Team

Θοδωρής Φελάνης

Πρωινό 1ης Σεπτεμβρίου 2006 (σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια) και η Ελλάδα ξυπνάει με την προσμονή ενός πολύ σημαντικού αγώνα. Η Εθνική μας, είχε ήδη διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Πέρασε με επιτυχία το «τεστ» της πρώτης φάσης (αναμετρήθηκε με Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Τουρκία), συνέχισε στην φάση των «16» βγάζοντας νοκ άουτ την Κίνα και στη φάση των «8» ξεπέρασε και το εμπόδιο της Γαλλίας.

«Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος ένα όμορφο ταξίδι μιας εξαιρετικής ομάδας σε αυτό το Παγκόσμιο», σκέφτονται οι περισσότεροι μετά τη νίκη επί της Γαλλίας. Ουδείς τολμάει να ισχυριστεί πως η Εθνική μας μπορεί να κερδίσει την Dream Team των Καρμέλο Άντονι, του Λεμπρόν, του Χάουαρντ, του Πολ, του Ουέϊντ

Τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη είχαν άλλη άποψη. Επρόκειτο άλλωστε για μια ομάδα με τρομακτικό ταλέντο και δυνατό χαρακτήρα. Μια ματιά στο ρόστερ αρκεί: Βασίλης Σπανούλης, Μιχάλης Κακιούζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

Έπαιζαν με αυτοπεποίθηση, είχαν εξαιρετική παρουσία στους Ολυμπιακούς του 2004, ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης το 2005. Ήταν σαφές πως όποιος υποτιμούσε αυτή την ομάδα θα το πλήρωνε. Και τελικά το πλήρωσε το σύνολο των αστέρων του Μάικ Σιζέφσκι.

Το τέλος του αγώνα βρίσκει τους διεθνείς μας να πανηγυρίζουν έξαλλα τη σπουδαία, πρωτοφανή αυτή για τα δεδομένα του Παγκόσμιου μπάσκετ επιτυχία. Στήνουν χορό στο κέντρο του γηπέδου χορεύοντας συρτάκι στους ρυθμούς του Ζορμπά που μεταδίδουν από τα μεγάφωνα οι Ιάπωνες διοργανωτές. Στην Ελλάδα κόσμος βγαίνει στον δρόμο να πανηγυρίσει και τα media ανά τον κόσμο βρίσκονται σε …παροξυσμό με την σπουδαία επιτυχία της Εθνικής μας.

«Ήταν η πρώτη φορά που υπέφερα τόσο πολύ μετά απ' αυτή την ήττα. Μόλις έληξε το παιχνίδι και είδα το ταμπλό να γράφει 101-95, κοίταξα τον Τζέρι Κολάντζελο (πρόεδρος ομοσπονδίας) και δεν ήξερα τι να κάνω. Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα και στα αποδυτήρια. Χάσαμε από την Ελλάδα γιατί η ομάδα μας δεν έπαιξε ποτέ έναν τόσο δυνατό αγώνα.Στα προηγούμενα παιχνίδια μας εκείνο το καλοκαίρι κανένα δεν ήταν ισάξιο σε πάθος και ταχύτητα όσο αυτό με την Ελλάδα» θα δηλώσει μετά από χρόνια ο Μάικ Σιζέφσκι.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

ΕΛΛΑΔΑ (Π. Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος

ΗΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ.

Δείτε φάσεις από το μυθικό παιχνίδι της Σαϊτάμα

Παγκόσμιο ΠρωτάθλημαΕθνική ομάδα ΗΠΑΕθνική μπάσκετΕθνική ομάδαμπάσκετ