Αθλητισμός|04.09.2019 23:15

Μαρκ Γκασόλ: «Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί που επέπλεε»

Newsroom

Πριν από ένα χρόνο, ο Μαρκ Γκασόλ είχε δώσει το «παρών» στην επιχείρηση διάσωσης της ομάδας «Proactiva Open Arms», που συμμετέχει στη διάσωση προσφύγων. Η ευαισθητοποίησή του καταγράφηκε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «El Mundo» ο Ισπανός καλαθοσφαιριστής, πρωταθλητής ΝΒΑ φέτος με τους Τορόντο Ράπτορς, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα έζησε.

Μπορεί να συγκριθεί η πίεση που αντιμετωπίζει ένας αθλητής με την αντιμετώπιση των υψηλών κυμάτων;

«Η πίεση του αθλητή είναι κάτι που επιδιώκεις. Είναι κάτι που υπάρχει, γνωρίζεις εξ αρχής το τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Κερδίζεις και προσφέρεις χαρά στους φιλάθλους, χάνεις κι επιστρέφεις σπίτι γεμάτος νεύρα, κάτι που ίσως να επηρεάσει τη σχέση σου με τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και όσους είναι γύρω σου. Παίζει, βέβαια, ρόλο και το πρίσμα μέσω του οποίου τα βλέπεις όλα».

Τι σκέφτεσαι όταν βλέπεις πρόσφυγες να παρασύρονται στο κέντρο της θάλασσας;

«Πολλά. Αρχίζω να έχω αμφιβολίες για την καλοσύνη των ανθρώπων. Πώς είναι δυνατόν να βλέπεις ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών μέσα στη νύχτα να είναι για τρεις μέρες μέσα στη θάλασσα και να μην κάνεις τίποτα; Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί που επέπλεε. Δίπλα τους ήταν η Ζοζεφίν, ήταν ακόμα ζωντανή. Γιατί να καταδικάζουμε αυτές τις ψυχές σε θάνατο»;

Το post του Γκασόλ το καλοκαίρι του 2018:

T

Είχες προετοιμαστεί για όσα θα έβλεπες;

«Δυστυχώς, έπρεπε να ψάξουμε για πτώματα στο νερό και να τα παραδώσουμε στο Open Arms. Η Ζοζεφίν είχε υποθερμία… Αυτές οι καταστάσεις σε κάνουν να αμφιβάλλεις για πολλά, και από την άλλη σε κάνουν να αισιοδοξείς, βλέποντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και δίνουν μάχες. Υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η λύση δεν είναι να σώζεις ανθρώπινες ψυχές στη μέση της θάλασσας. Η λύση πρέπει να έλθει αρκετά νωρίτερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν».

Σε ενδιαφέρει η πολιτική;

«Δεν μπορώ να την καταλάβω στο 100%.  Δεν έχω καταλάβει ακόμα τον σκοπό του πολιτικού παιχνιδιού».

Πέρα από το μπάσκετ, τι άλλο σε ενδιαφέρει;

«Οι επόμενες γενιές. Η φιλανθρωπία, η έρευνα αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και οι περιοχές που είναι παραμελημένες στην Ισπανία. Θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους».

Είχες δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός πως απουσίασες από τον προημιτελικό της εθνικής ομάδας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, λόγω της γέννησης της κόρης σου. Σου έχει μείνει κάποιο «αγκάθι» από αυτό;

«Χίλιες φορές το ίδιο θα έκανα. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το μπάσκετ. Αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που έχω στη ζωή μου, είναι τα παιδιά μου. Χίλιες φορές να γινόταν αυτό, πάλι το ίδιο θα έκανα και δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

μετανάστεςΜαρκ ΓκασόλπροσφυγικόπρόσφυγεςNBAΜουντομπάσκετ 2019