Αθλητισμός|06.09.2019 00:00

Φινλανδία - Ελλάδα 1-0: Νέος προπονητής, παλιές κακές συνήθειες και Euro τέλος

Γιάννης Σκόκας

Τι είχες... Τζόνι, τι είχα πάντα. Η Εθνική Ελλάδας άλλαξε προπονητή (τον έκτο τα τελευταία πέντε χρόνια στη μετά Φερνάντο Σάντος εποχή) αλλά κακές συνήθειες δεν άλλαξε. Ο... κακός Αγγελος Αναστασιάδης «φαγώθηκε» μετά την εντός έδρας ήττα από την Αρμενία αλλά η έλευση του Ολλανδού Τζόνι Φαν 'τ Σιπ δεν έφερε κάτι καινούργιο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέραν μόνο των νέων προσώπων που κλήθηκαν στην αποστολή.

Η Εθνική ήταν ίδια και απαράλλαχτη δείχνοντας ξεκάθαρα ότι μέχρι εκεί είναι το ταβάνι της. Η Φινλανδία, από την άλλη πλευρά, δεν ήταν κατά πολύ ανώτερη από την Ελλάδα, αλλά ήταν πιο ομάδα, είχε περισσότερη ουσία, είχε ξεκάθαρο πλάνο και στόχευση και είχε και αποτελεσματικότητα. Κάπως έτσι έφτασε στην πολυπόθητη νίκη (1-0) που την φέρνει στη +8 από τη χώρα μας (Βαθμολογία: Ιταλία 15, Φινλανδία 12, Βοσνία 7, Αρμενία 6, Ελλάδα 4, Λιχτενστάιν 0) που χάνει πλέον κάθε ελπίδα πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2020 μολονότι απομένουν άλλες πέντε αγωνιστικές για την ολοκλήρωση των προκριματικών. Αντιθέτως, οι Φινλανδοί βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας ιστορικής πρόκρισης, της πρώτης σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση...

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε την Εθνική ομάδα με αρκετές εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Αφησε εκτός αγώνα τους Ζέκα, Σάμαρη, Βλαχοδήμο και Τσιμίκα, ενώ έριξε στα βαθιά μεμιάς τον Βρουσάι στην πρώτη του κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Προτίμησε τον Μπάρκα στο τέρμα, εμπιστεύτηκε τον πολύπειρο αλλά δίχως ρυθμό αγώνων Τοροσίδη (τέθηκε νοκ άουτ στη διάρκεια του αγώνα) στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Σταφυλίδη στο αριστερό, όπως επίσης και τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας.

Στα χαφ επελέγησαν ο Κουρμπέλης με τον Μπουχαλάκη, ενώ δίπλα στον Βρουσάι έπαιξε ο Μασούρας απ' τη μια πτέρυγα και ο Κολοβός από την άλλη με τον Κουλούρη στην κορυφή της επίθεσης. Σε πρώτη φάση το σχήμα αυτό έδειξε να λειτουργεί ως προς το ανασταλτικό κομμάτι καθώς η Φινλανδία δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά την Ελλάδα. Δημιουργικά όμως το πρόβλημα ήταν εμφανές καθώς μέχρι το 30' η ελληνική ομάδα δεν είχε πλησιάσει καν στην αντίπαλη περιοχή.

Το έκανε για πρώτη φορά στο 31' με τον Κουλούρη σε μια... υποψία φάσης, στο 35' με μακρινό σουτ του Σταφυλίδη που λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Φινλανδό γκολκίπερ και στο 38' με τον Μασούρα που με τεχνικό σουτ απείλησε. Αυτό το επτάλεπτο ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που κατά τα άλλα θύμισε την παλιά μέτρια Εθνική.

Το 0-0 του ημιχρόνου άφησε λίγες ελπίδες για βελτίωση της εικόνας (και την προσδοκία ενός θετικού αποτελέσματος) αλλά ένα «εύκολο» πέναλτι του Κουρμπέλη στον Καμαρά στο 51' έφερε την Ελλάδα και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Ο Πούκι δεν έχασε την ευκαιρία να σκοράρει από την άσπρη βούλα το 19ο τέρμα του με την Εθνική ομάδα και η Ελλάδα έμεινε μέχρι το τέλος του 90λεπτου να κυνηγά το γκολ της ισοφάρισης που έμοιαζε όμως βέβαιο ότι δεν θα ερχόταν... ποτέ.

Φινλανδία: Χραντέσκι, Ραϊτάλα, Αρατζούρι, Τοΐβιο, Ούρονεν, Λουντ, Σπαρβ, Καμαρά, Σοΐρι (93' Σούλερ), Πούκι (85' Καργιαλάινεν) Τουόμινεν (87' Γιένσεν).

Ελλάδα: Μπάρκας, Τοροσίδης (70' Μπακάκης), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Βρουσάι, Κολοβός (60' Πέλκας), Κουλούρης (76' Παυλίδης).

εθνική ΕλλάδαςΕθνική ομάδαΕθνική Φινλανδίαςπροκριματικά Euroποδόσφαιρο