Αθλητισμός|06.09.2019 15:30

Μουντομπάσκετ 2019: Η Εθνική στην πόλη του μέλλοντος κυνηγάει το όνειρο (vid)

Θοδωρής Φελάνης

Στη Σεντζέν, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο, το οικονομικό κέντρο της Κίνας στο Νότο κι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παγκοσμίως, μετακόμισε από την Παρασκευή (6/9) η Εθνική μπάσκετ. Η αποστολή της «γαλανόλευκης» δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς για να σιγουρέψει την παρουσία της στους «8» θα πρέπει απαραιτήτως να κερδίσει τις ΗΠΑ και την Τσεχία.

Η πόλη που θα αποτελέσει τη βάση της Εθνικής μας ομάδας για τις επόμενες ημέρες έχει πληθυσμό 11,9 εκατ. κατοίκους, χωρίς να περιλαμβάνονται αγροτικές περιοχές στα προάστιά της.

Η έδρα της Huawei

Η Σεντζέν θεωρείται η «silicon valley» της Κίνας, καθώς είναι μεγάλο κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Εκεί ιδρύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια (και εξακολουθεί να έχει την έδρα της) η εταιρεία - κολοσσός των τηλεπικοινωνιών «Huawei», αλλά κι άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και βιομηχανικού αυτοματισμού, όπως οι BYD, Dingoo, G'Five, Hasee, JXD, Konka, Netac, Skywort, Tencent και ZTE.

Η Σεντζέν θεωρείται «η πόλη του μέλλοντος» κι αυτό που προσπάθησε ξεκάθαρα η κινεζική κεντρική διοίκηση να πετύχει, ήταν να την καταστήσει αντάξια ενός αντίστοιχα μεγάλου εμπορικού αστικού κέντρου, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (25-30 χιλιόμετρα) από τη Σεντζέν.

Την πόλη «οργώνουν» καθημερινά 16.359 ηλεκτρικά δημόσια λεωφορεία (ο μεγαλύτερος στόλος λεωφορείων στον κόσμο). Η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση έγινε με στόχο τη μείωση του προβλήματος των καυσαερίων που ταλαιπωρεί αρκετές μεγαλουπόλεις της Κίνας.

Το αστικό τοπίο της πόλης περιλαμβάνει μερικά από τα πιο μοντέρνα κτήρια στον κόσμο, ενώ υπάρχουν και πολλά τουριστικά αξιοθέατα.

Η έδρα στην οποία θα δώσει τα παιχνίδια η Εθνική μας είναι  η Shenzhen Sports Centre. Κατασκευάστηκε το 2011 και πρόκειται για ένα αθλητικό πολυχώρο που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες διαφόρων αθλημάτων. Περιλαμβάνει ποδοσφαιρικό στάδιο 20.000 θεατών, ενώ η μπασκετική αρένα μπορεί να φιλοξενήσει 13.000 θεατές

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την πόλη που θα φιλοξενήσει τον όμιλο της Εθνικής μας:

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΜουντομπάσκετ 2019Εθνική μπάσκετΚίνα