Αθλητισμός|07.09.2019 12:08

Μουντομπάσκετ 2019: Ωρα πρόκλησης και... πρόκρισης για την Εθνική με τις ΗΠΑ

Newsroom

Ένα νέο ξεκίνημα, απέναντι σε μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης θα προσπαθήσει να κάνει η Εθνική μπάσκετ στην πρεμιέρα (7/9,στις 15.30, ΕΡΤ Sports) της φάσης των «16». Η «Γαλανόλευκη» είναι το αουτσάιντερ κόντρα στην Team USA όπως ήταν και πριν από 13 χρόνια  στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας του 2006 που τελικά εξελίχθηκε σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο για την Ελλάδα.

Πρόκειται βέβαια για κάτι που οι αντίπαλοι μας γνωρίζουν καλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις σεβασμού πρωταγωνιστών της ομάδας των ΗΠΑ για τις δυνατότητες της Εθνικής μας.Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για άλλο στραβοπάτημα μετά την ήττα από την Βραζιλία στην πρώτη φάση και μια πιθανή ήττα είναι πολύ πιθανό να της στερήσει την δυνατότητα να προχωρήσει στην διοργάνωση.

Έκαναν τρεις νίκες αλλά δεν έπεισαν

«Δεν είναι άτρωτοι οι Αμερικανοί, κανένας δεν είναι, όλοι έχουν τα καλά τους και τα κακά τους. Είναι θέμα timing και αποφασιστικότητας για να καταφέρεις να κερδίσεις μία καλύτερη ομάδα από εσένα. Η Τουρκία δεν έκανε κάτι φοβερό, έπαιξε μία ζώνη προσαρμογής, προσπάθησε να κόψει τον γρήγορο ρυθμό και το ένας εναντίον ενός», δήλωσε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναφορικά με τη δυναμικότητα του αντιπάλου.

Θυμίζουμε πως η Team USA πέτυχε τρεις νίκες στην α΄ φάση. Το μόνο ματς όμως που κατάφερε να κερδίσει εύκολα ήταν αυτό απέναντι στην αδύναμη Ιαπωνία. Δυσκολεύθηκε απέναντι στην Τσεχία ενώ η νίκη επί της Τουρκίας ήρθε στην παράταση χάρις την αστοχία των Τούρκων στο τέλος σε ελεύθερες βολές.

 Το ρεκόρ που κυνηγούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κυνηγούν φέτος ένα μεγάλο ρεκόρ καθώς προέρχονται ήδη από δυο συνεχόμενες κατακτήσεις Μουντομπάσκετ κι αν τα καταφέρουν ξανά θα γίνουν η πρώτη ομάδα με τρεις διαδοχικές …κούπες στην διοργάνωση. Ο εμβληματικός κόουτς των Σαν Αντόνιο Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς που είναι ουσιαστικά το… αστέρι της ομάδας των ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκε μέχρι να καταλήξει στην τελική 12άδα.

Εισέπραξε μια σειρά από αρνήσεις πρωτοκλασάτων παικτών του ΝΒΑ όπως οι : Ζάιον Ουίλιαμσον (Πέλικανς), Άντονι Ντέιβις (Λέικερς), Μπράντλει Μπιλ(Ουίζαρντς), Τομπάιας Χάρις(Σίξερς) ,Τζέιμς Χάρντεν(Ρόκετς) Σι Τζέι ΜακΚόλουμ (Μπλέιζερς),Έρικ Γκόρντον (Ρόκετς), Κέβιν Λοβ (Καβαλίερς), Ντέμιαν Λίλαρντ (Μπλέιζερς), Κάιλ Λάουρι (Ράπτορς), Πολ Μίλσαπ (Νάγκετς), Μοντρεζ Χαρέλ (Κλίπερς), Τζούλιους Ραντλ (Νικς), Τζέι Τζέι Ρέντικ (Πέλικανς), Άντρε Ντράμοντ (Πίστονς), Μάρβιν Μπάγκλεϊ (Κίνγκς), Ντ' Άαρον Φοξ (Κινγκς).

Αυτοί που ξεχωρίζουν

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την Team USA είναι ο Κέμπα Ουόκερ που προέρχεται  από μια καταπληκτική χρονιά με τους Χόρνετς. Θυμίζουμε πως είναι παίκτης All Star στον οποίο πλέον στηρίζουν πολλά οι Σέλτικς. Ο Ντόναβαν Μίτσελ (Τζαζ) που τελείωσε την με 23,8 πόντους στο ΝΒΑ. Πολύ καλή χρόνια με τους Σέλτικς έκανε κι ο Τζέισον Τέιτουμ ο οποίος όμως λίγες ημέρες πριν τραυματίσθηκε και δεν είναι 100% έτοιμος. Την Team USA συμπληρώνουν οι: Μάρκους Σμαρτ, Ντέρικ Γουάιτ, Κρίς Μίντλετον, Μπρουκ Λόπεζ, Μέισον Πλάμλι, Μάιλς Τέρνερ, Τζέιλεν Μπράουν, Τζο Χάρις, Χάρισον Μπαρνς.

Η τελευταία φορά που η Εθνική μας αντιμετώπισε τις ΗΠΑ ήταν τον Αύγουστο το 2008 για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο. Εκεί οι Αμερικανοί έπαιξαν με όλα τους τα αστέρια και πήραν εκδίκηση για την ήττα του 2006 κερδίζοντας εύκολα με 92-69.Τον αγώνα ορίσθηκαν να διευθύνουν :ο Σέρβος Αλεκσάνταρ Γκλίσιτς, ο Φιλιππινέζος Φερντιναντ Πασκουάλ και ο Πολωνός Βόιτσεκ Λίσζκα. 

Δείτε εδώ τα σενάρια για την πρόκριση της Ελλάδας στους «8» και όλους τους συνδυασμούς αποτελεσμάτων που χρειάζεται για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για την προημιτελική φάση.

Εθνική μπάσκετΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική ομάδαΕθνική ομάδα ΗΠΑΜουντομπάσκετ 2019team USAμπάσκετ