Αθλητισμός|22.11.2020 02:09

US Open: Βασιλιάς στη Νέα Υόρκη ο Ράφα Ναδάλ - Εφτασε τα 19 Γκραν Σλαμ

Newsroom

Ο Ρότζερ Φέντερερ θεωρείται από τους ειδικούς του τένις ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, όμως ο Ράφα Ναδάλ δεν αφήνει έτσι εύκολα και δίχως μάχη το debate για τον G.O.A.T. (greatest of all time) του αθλήματος. Ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας ήταν ανίκητος στον τελικό του US Open απέναντι στον ανερχόμενο Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ τον οποίο κέρδισε με 3-2 σετ (7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4) και πανηγύρισε την κατάκτηση του 19ου τίτλου σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.

Εχοντας κερδίσει -σε μια μυθική πορεία στο τένις- 12 Ρολάν Γκαρός (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019), 4 US Open (2010, 2013, 2017, 2019), 2 Γουίμπλεντον (2008, 2010) και 1 Αυστραλιανό Οπεν (2009), έπειτα από συμμετοχή σε 27 major τελικούς, ο Ναδάλ κατέχει πλέον μόλις ένα τρόπαιο λιγότερο απ' τον καλό φίλο του αλλά και μεγάλο αντίπαλο, Φέντερερ, ο οποίος βρίσκεται στα 20 Γκραν Σλαμ.

Οι δυο τους άλλωστε, μαζί με τον έτερο σπουδαίο των λεγόμενων Big 3, Νόβακ Τζόκοβιτς, έχουν κατακτήσει τα τελευταία 12 Γκραν Σλαμ! Μια... άχαστη τριπλέτα, την οποία είχε σπάσει για τελευταία φορά ο Σταν Βαβρίνκα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016! Συμπληρώθηκε λοιπόν μια τριετία δίχως απώλεια τίτλου για τους Big 3...

Ο πρώτος της Next Gen

Ο 23χρονος Μεντβέντεφ πάντως έδωσε μια μεγάλη μάχη 4 ωρών και 50 λεπτών κοιτώντας κατάματα έναν απ' τους κορυφαίους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τα κορτ. Κάθε άλλο παρά τυχαία συνέβη αυτό καθώς ο ταλαντούχος Ρώσος, που προερχόταν από 12 σερί νίκες και συμμετοχή σε τέσσερις διαδοχικούς τελικούς (Ουάσινγκτον, Μόντρεαλ, Σινσινάτι, Νέα Υόρκη) είναι ο πρώτος παίκτης της αποκαλούμενης Next Gen τους τένις (εκεί όπου βρίσκεται και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς) που φτάνει σε τελικό Γκραν Σλαμ. Και ανέβηκε πλέον στο Νο. 4, πίσω από τους τρεις μεγάλους...

Το καθοριστικό μπρέικ

Το παιχνίδι άρχισε ισορροπημένα με τους δύο τενίστες να διατηρούν το σερβίς τους. Ομως ο Μεντβέντεφ έδειξε διάθεση να κυριαρχήσει επί του Ναδάλ κάνοντας γρήγορα ένα μπρέικ (1-2). Ο Ισπανός απάντησε άμεσα με μπρέικ στο μπρέικ (2-2) φέρνοντας ξανά το ματς στα ίσια.

Κάπως έτσι η μάχη των δύο έφτασε μέχρι το 5-5 σε ένα ματς που είχε χαρακτηριστικά ντέρμπι καθώς ο Μεντβέντεφ έδειχνε έτοιμος. Ωστόσο, όπως το συνηθίζει ο Ναδάλ, χτύπησε την κατάλληλη στιγμή δείχνοντας τρομερή προσήλωση και αποφασιστικότητα στο παιχνίδι του. Διατήρησε το σερβίς του για το 6-5 και στο τέλειο τάιμινγκ «πάγωσε» τον Μεντβέντεφ με μπρέικ στο πιο καθοριστικό σημείο επικρατώντας με 7-5 στο set 1.

Κυριάρχησε στο 2ο σετ

Εξίσου ισορροπημένη ήταν η μάχη στο ξεκίνημα και του δεύτερου σετ. Το παιχνίδι έφτασε μέχρι το 3-2 με τους δυο παίκτες να διατηρούν το χέρι τους. Eκεί όμως ο Ναδάλ έκανε ξανά το μπρέικ «γράφοντας» το 4-2, που του έδωσε προβάδισμα για την κατάκτηση και του δεύτερου σετ, το οποίο εν τέλει πήρε με 6-3 δίχως ο Ρώσος τενίστας να του σπάσει το σερβίς.

Εβγαλε αντίδραση

Ο 33χρονος Ναδάλ έμοιαζε ασταμάτητος και στο πέμπτο γκέιμ έκανε ξανά μπρέικ (3-2) στον Ρώσο αντίπαλό του, ο οποίος όμως αντέδρασε αμέσως απαντώντας κι εκείνος με μπρέικ (3-3). Αμφότεροι, διατήρησαν το σερβίς τους μέχρι το 5-6 αλλά ο Μεντβέντεφ δεν έδειχνε διατεθειμένος να επιτρέψει στον αντίπαλό του να τον «καθαρίσει» στεγνά. Εκανε το μπρέικ στον Ναδάλ (7-5) και πήρε μια βαθιά ανάσα καθώς κρατήθηκε ζωντανός στο παιχνίδι.

Ισοφάρισε εν μέσω αποθέωσης

Ο Μεντβέντεφ έδειξε να βάζει δύσκολα στον Ναδάλ και στο τέταρτο σετ, που συνήθως βρίσκει τρόπους για να απαντά. Ο εκπληκτικός Ρώσος όμως έχοντας πλέον και το κοινό της Νέας Υόρκης μαζί του που ήθελε να δει και πέμπτο σετ, κατόρθωσε να κερδίσει και το τέταρτο σετ με 6-4 κάνοντας μπρέικ στον Ισπανό στο καθοριστικό δέκατο γκέιμ.

Η καρδιά του πρωταθλητή

Η μεγάλη μάχη οδηγήθηκε στο πέμπτο σετ, όπου ο Ναδάλ πείσμωσε κι έγινε πάλι ο γνωστός κυριαρχικός Ναδάλ. Με δύο μπρέικ έδειξε να λυγίζει τον Μεντβέντεφ πετυχαίνοντας το 5-2. Και πάλι ο Ρώσος είχε απάντηση κάνοντας μπρέικ στον αριστερόχειρα Ισπανό (5-3), ενώ πήρε και το σερβίς του μειώνοντας σε 5-4. Το δεύτερο μπρέικ που χρειαζόταν όμως δεν ήρθε και ο Ναδάλ έφτασε στο 19ο major τρόπαιο επικρατώντας με 6-4 με το κοινό της Νέα Υόρκης να παραληρεί...

Ράφαελ ΝαδάλΤένιςΝτανίλ ΜεντβέντεφUS Open