Αθλητισμός|09.09.2019 21:17

Εθνική μπάσκετ: Ο δρόμος για το Τόκιο περνάει από Προολυμπιακό τουρνουά

Newsroom

Το όνειρο της διάκρισης κατέρρευσε για την Εθνική Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ της Κίνας και πλέον καλείται να στρέψει την προσπάθεια της στα Προολυμπιακά τουρνουά που θα διοργανώσει η FIBA, ελπίζοντας πως θα πετύχει μέσα από αυτά την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μέχρι στιγμής την παρουσία τους στους αγώνες του 2020 έχουν εξασφαλίσει έξι χώρες και πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, Αργεντινή (εκπρόσωποι της Αμερικής) Νιγηρία (Αφρική), Ιράν (Ασία) και Αυστραλία (Ωκεανία), συν τη διοργανώτρια Ιαπωνία. Τα υπόλοιπα έξι «εισιτήρια» θα λάβουν δύο ομάδες που θα τερματίσουν ψηλά στο Μουντομπάσκετ, δηλαδή δύο από τις Σερβία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Γαλλία. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες θα βγουν μέσα από ισάριθμα Προολυμπιακά τουρνουά που θα διοργανώσει η FIBA πιθανότατα στο διάστημα 7-12 Ιουλίου 2019 (δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες).

Σύμφωνα. μάλιστα. με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του sdna.gr υπάρχει η σκέψη από την Ελληνική Ομοσπονδία να ζητήσει την ανάληψη ενός Προολυμπιακού. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δαπανηρό εγχείρημα, καθώς υπολογίζεται πως χρειάζονται 2 εκατ. ευρώ για να λάβει «σάρκα και οστά» ένα τέτοιο σχέδιο.

Στην ίδια φάση με την Ελλάδα, της διεκδίκησης, δηλαδή, μιας θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι και χώρες όπως οι Λιθουανία, Ιταλία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Βραζιλία, Τουρκία, Τυνησία, Γερμανία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία, ενώ wild card συμμετοχής στα Προολυμπιακά τουρνουά πιθανότατα θα δοθεί στη Σλοβενία.

Στο μεταξύ, μετά και την ολοκλήρωση των αγώνων της 10ης ημέρας του Μουντομπάσκετ, η Ελλάδα έλαβε οριστικά την 11η θέση στη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας έτσι τη χειρότερή της επίδοση στη ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2010 στην Τουρκία...

Δείτε εδώ την κατάταξη στις θέσεις από 9 ως 32 που ανέβασε η FIBA:

Ολυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοΜουντομπάσκετ 2019Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική μπάσκετ