Αθλητισμός|12.09.2019 23:33

Φύτρωσε ολόκληρο δάσος μέσα σε γήπεδο ποδοσφαίρου (vid)

Newsroom

Οι εικόνες που έρχονται από το γήπεδο ποδοσφαίρου Wörthersee στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας μοιάζει να είναι βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας με σκηνές από το… μέλλον του πλανήτη.

Στο χορτάρι που αγωνίζονταν οι ποδοσφαιριστές και μπροστά από τις εξέδρες που γέμιζαν με χιλιάδες κόσμο φύτρωσε ένα δάσος με σπάνια δέντρα, όπως σκλήθρες, σφένδαμοι, βελανιδιές, ιτιές, λεύκες, ακόμα και έλατα.

Πώς θα ήταν ο πλανήτης...

Κάπως, έτσι θα μεταμορφωνόταν ο πλανήτης αλλά και ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου έπειτα από δεκαετίες, εάν δεν υπήρχε η μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα.   

Η δημιουργία του δάσους ήταν μία ιδέα του Ελβετού καλλιτέχνη Klaus Littmann, ο οποίος έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή των ηγετών των κρατών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην αποψίλωση των δασών.

35 χρόνια μετά...

«For Forest -  The Unending Attraction of Nature» (Υπέρ του δάσος - H απέραντη έλξη της φύσης) ανήκει στον Αυστριακό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Max Peintner, που είχε την ιδέα τη δεκαετία του ΄80, αλλά υλοποιήθηκε 35 χρόνια αργότερα.

«Ο στόχος όλους του έργου είναι να αμφισβητήσουμε την αντίληψή μας για τη φύση και να προβληματιστούμε για το μέλλον της και κατ΄επέκταση για το μέλλον μας», είπε ο Littmann.

Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου

Το εγχείρημα «Για το δάσος» είναι η μεγαλύτερη δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση που έχει γίνει ποτέ στην Αυστρία. Το γήπεδο με το δάσος άνοιξε για το κοινό στις 8 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμο μέχρι 27 Οκτωβρίου. Το στάδιο Wörthersee είναι η έδρα της αυστριακής ποδοσφαιρικής ομάδας Austria Klagenfurt που για τις ανάγκες του… δάσους μετακόμισε στο στάδιο Karawankenblick. Μετά το τέλος της έκθεσης τα δέντρα του δάσους θα μεταφυτευτούν σε δημόσιο χώρο σε κοντινή απόσταση από το στάδιο.

Σπορκλιματική αλλαγήδάσοςποδόσφαιρο