Αθλητισμός|21.11.2018 23:41

Euroleague: Με «όπλο» την άμυνα ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπαρτσελόνα

Θοδωρής Φελάνης

O Παναθηναϊκός χάρη στην εξαιρετική του άμυνα υπέταξε την Μπαρτσελόνα μέσα στο ΟΑΚΑ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας νίκησαν τους Μπλαουγκράνα με 76-70 και έφτασαν το ρεκόρ τους στο 5-3. Μάλιστα η τελευταία φορά που ηττήθηκαν από τους Ισπανούς στην έδρα τους ήταν τον Μάρτιο του 2015.

Με αυτή τη νίκη «οι πράσινοι» παίρνουν ψυχολογία ενόψει του δύσκολου αγώνα με την Μπασκόνια στη Βιτόρια. Καθοριστική στην εξέλιξη του αγώνα αποδείχθηκε η εξαιρετική εμφάνιση του Ντίνου Μήτογλου, από τον οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε 7 πόντους στην τελευταία περίοδο, σε ένα ιδιαίτερα  κρίσιμο σημείο. Ο Τόμας (14π.) ήταν ίσως η πιο αξιόπιστη λύση για τους γηπεδούχους, ενώ πολύ καλή ήταν και η εμφάνιση των Λάσμε, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε νευρικά το παιχνίδι, κάτι που φαίνεται κι από τα έξι (6) μαζεμένα λάθη στα οποία υπέπεσε πριν καν την ολοκλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Τουλάχιστον, οι παίκτες του δεν σταμάτησαν να παλεύουν στη άμυνα και να ελέγχουν το ριμπάουντ, γεγονός που σταδιακά μεταφράστηκε σε υπεροχή.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με σερί 8-0 για τον Παναθηναϊκό (21-10) και τον Ντεσόν Τόμας (11π. στο πρώτο ημίχρονο) σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε εκμεταλλευόμενη τον Σεραφέν στο χαμηλό ποστ, μείωσε σε 27-23 κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Γάλλος δεν είχε αντίπαλο στο ζωγραφιστό, ο Πασκουάλ έριξε στην μάχη τον Βουγιούκα. Η συμβολή του στην άμυνα ήταν πολύ μεγάλη κι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάει τα αποδυτήρια (με buzzer beater του Λάνγκφορντ) με διαφορά 9 πόντων (34-25).

Στο τρίτο 10λεπτο ένα «μπλακ άουτ» του Παναθηναϊκού στην επίθεση (πέντε χαμένες επιθέσεις) και συνεχόμενοι πόντοι του Κούριτς επέτρεψαν στην Μπαρτσελόνα να φέρει το παιχνίδι στα ίσα (42-42). Ακολούθησε το τάιμ άουτ του Πασκουάλ και ένα επιμέρους 9-0 για τους «πράσινους», με την περίοδο να κλείνει με δεύτερο buzzer beater του Λάνγκφορντ(55-50).

Οι επτά πόντοι του Ντίνου Μήτογλου στο τελευταίο 10λεπτο διαμόρφωσαν νέες συνθήκες στο παιχνίδι υπέρ των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε ξανά με +12 (67-54) ,διαχειρίστηκε σωστά την υπέρ του διαφορά για να φτάσει έτσι σε μια σημαντική νίκη. 

Χειροκρότημα σε Πασκουάλ και Σίγκλετον

Ο Τσάβι Πασκουάλ χειροκροτήθηκε έντονα κατά την είσοδο του στο ΟΑΚΑ από οπαδούς των «πρασίνων», που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του Ισπανού τεχνικού με αφορμή φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο ίδιος άλλωστε πριν το παιχνίδι  χαρακτήρισε «fake news»  τα περί παραίτησής του.

Ένα ζεστό χειροκρότημα επιφύλασσαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και στον Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος, θυμίζουμε, πως αγωνίστηκε για δύο σεζόν στους «πράσινους» με τους οποίους κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τόμας 14(1), Λάνγκφορντ 8, Λάσμε 11(1), Παπαπέτρου 6(1), Παππάς 7, Γκιστ 5 , Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 3(1),Λοτζέσκι 8 , Καλάθης 2 , Αντετοκούνμπο 3(1), Μήτογλου 7(1).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σεραφέν 15, Πάνγκος 4, Ρίμπας 1,Σίνγκλετον 4, Μπλάζιτς, Ερτέλ 12, Οριόλα 4, Κούριτς 17(2) Κλαβέρ 7, Τόμιτς 6, Σμιτς.

ΜπαρτσελόναΠαναθηναϊκόςEuroleague