Αθλητισμός|15.09.2019 09:46

Μητρούδης στο ethnos.gr: «Παρακολουθούσα τηλέφωνα, άκουγα τους διαιτητές...»

Θοδωρής Φελάνης

Ο Θεόφιλος Μητρούδης, πρόεδρος του μπασκετικού Άρη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη από την ομάδα επανέρχεται στο… προσκήνιο με αφορμή τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού» (εκδόσεις «Ιανός»). Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση, που αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Αρη, από το 1984 έως το 1994.

«Τι είναι αυτό το βιβλίο; Είναι το καθαρτήριο της ψυχής μου. Βαρέθηκα για πάρα πολλά χρόνια να ακούω ψέματα» λέει στο «ethnos.gr» o κ. Μητρούδης.

Ο πρώην πρόεδρος του Άρη εκτός από το σημαντικό κεφάλαιο που αφορά το θέμα του Νίκου Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τις σχέσεις του με τον Μπουτάρη, τον Ιωαννίδη κ.α.,  αναφέρει στο βιβλίο και την αγωνιώδη  προσπάθεια του  να διασφαλίσει συνθήκες ισονομίας για την ομάδα του.

«Ναι, λέω κάποια πράγματα για τη διαιτησία, χωρίς να ονοματίζω, φωτογραφίζω όμως ξεκάθαρα κάποιους ανθρώπους» εξηγεί και προσθέτει: «Θα σας αναλύσω το πρίσμα κάτω από το οποίο αποφάσισα να κάνω αυτή την αναφορά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκα με το θέμα της διαιτησίας ειδικά μετά την απώλεια ενός κυπέλλου.

Τι έκανα; Έστησα ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων. Τώρα μπορώ να το πω γιατί έχει παραγραφεί το αδίκημα. Παρακολουθούσα τα τηλέφωνα της μισής Αθήνας που λέει ο λόγος. Μου κόστισε πολλά λεφτά όλο αυτό το εγχείρημα, πρέπει να έδωσα κάπου 40 εκατ.δρχ. Ήταν σχετικά εύκολο γιατί τότε όλοι χρησιμοποιούσαν ακόμη συμβατά τηλέφωνα. Έμαθα πολλά. Από ένα σημείο και έπειτα με περιπτώσεις διαιτητών που είχαν ξεπεράσει τα όρια, έκανα παρέμβαση, μίλησα εκεί που έπρεπε. Είπα σε κάποιον: "θα τα βγάλω όλα στην φόρα, κάνε κάτι".

Με άκουσε και «καρατόμησε» σταδιακά τέσσερις διαιτητές. Μη με ρωτήσετε ποιους. Θα μου πεις "διορθώθηκε το πρόβλημα;". Όχι.  Ένας εκπρόσωπος του συστήματος της εποχής μου είπε μετά από χρόνια , "Ό,τι και να έκανες θα σε τρώγαμε, ήμασταν καλά οργανωμένοι". Δεν χρησιμοποίησα ποτέ αυτές τις κασέτες, ήταν καθαρά προϊόν υποκλοπής. Σήμερα, αυτές οι κασέτες βρίσκονται στο δωμάτιο ενός σπιτιού σε ένα νησί. Έχω δώσει εντολή σε ανθρώπους μου να μην βγουν ποτέ από εκεί. Δεν το έκανα από βίτσιο αυτό που έκανα. Εκείνη την στιγμή εξυπηρετούσα ένα σκοπό, ήθελα να βρω απαντήσεις».

Για την υπόθεση της αποχώρησης του Νίκου Γκάλη (με δική του ευθύνη) από τον Άρη  λέει: «Δυστυχώς για 26-27 χρόνια τώρα έχω εξελιχθεί σε τραγικό ήρωα με φανατικούς εχθρούς. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η ομάδα έφτασε στην σημείο να έχει 10 εκατ. δολάρια έξοδα χωρίς έσοδα; Τον Γκάλη τον σεβάστηκα  δεν τον κατακρεούργησα , δείτε τι έγινε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ με τον Φασούλα και πως ακόμη και σήμερα κατηγορείται από φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν ήθελα το ίδιο για τον Γκάλη. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο βιβλίο...».

Θεόφιλος ΜητρούδηςBasket LeagueΑρηςμπάσκετΝίκος Γκάλης